Afvallen Feiten en fabels Voeding

Ingrediënten vs. Voedingswaarde

Door

Collage2

Een tijdje geleden stelde trouwe lezer Judith me een vraag, ze gaf aan de informatie op de verpakking van verschillende producten verwarrend te vinden. Zo staat bij de ingrediëntenlijst van bepaalde producten geen ‘suiker’ vermeld, maar geeft het voedingswaardetabelletje aan dat het product wel degelijk suiker bevat! Ik weet dat dit voor veel mensen een lastig onderwerp blijft, daarom vandaag (hoop ik) iets meer duidelijkheid in dit artikel.

De onduidelijkheid over dit onderwerp wordt dankbaar gebruikt door fabrikanten van voedingsmiddelen. Zo lees ik regelmatig op een verpakking ‘geen suiker toegevoegd!’, terwijl een product wel degelijk veel suiker bevat. Toch heeft de fabrikant wel gelijk, hij heeft inderdaad geen extra suiker aan het product toegevoegd. Deze onduidelijkheid komt doordat ingrediënten en voedingswaardes twee totaal verschillende begrippen zijn.

Ingrediënten = ‘Component, voedingsmiddel of bestanddeel waaruit een verbinding is opgebouwd.’ Bij verbindingen kan het gaan om producten, recepten, geneesmiddelen etc.

Voedingswaarde ‘De hoeveelheid verschillende voedingsstoffen die een product bevat’.

Een ingrediënt of voedingsmiddel kan veel verschillende voedingsstoffen bevatten. Om een voorbeeld te geven: een banaan is één voedingsmiddel of ingrediënt, maar bevat verschillende koolhydraten (suiker en zetmeel), water, eiwit, voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Collage2

‘Oatmeal’ bevat alleen havervlokjes, maar haver en andere graansoorten bevatten veel verschillende voedingsstoffen, dit zie je in de voedingswaardetabel.

Stel dat een fabrikant een banaan in een juicer stopt en er een drankje van maakt, zonder iets anders toe te voegen, dan vind je op de ingrediëntenlijst enkel ‘banaan’. De tabel met voedingswaarden geeft echter alle voedingsstoffen die deze banaan bevat, waaronder suiker! Zo bevatten veel vruchtensappen geen toegevoegd suiker, maar doordat vruchten van nature een suikerrijk product zijn, zit er in vruchtensap tóch veel suiker!

(Gedroogd) fruit, honing en stroopsoorten worden door fabrikanten veel gebruikt om een product zoet te maken, op deze manier kan het voor de consument lijken alsof het product geen suiker bevat. Door de onduidelijkheid over dit onderwerp, zullen veel consumenten dit als positief zien en het product eerder kopen!

Collage 1

Hierboven zie je dat roosvicee volgens de ingrediëntenlijst geen ‘suiker’ bevat, maar wel verschillende soorten fruit, stroop en ‘sacharose’. Sacharose is een ander woord voor suiker! De fabrikant gebruikt hier een andere benaming voor tafelsuiker. Ook als er geen sacharose in had gezeten, hadden de vruchten en de stroop wel voor suiker in de voedingswaardelijst gezorgd.

Ik hoop dat ik jullie iets meer duidelijkheid heb kunnen geven over dit onderwerp! Heb je ook een vraag? Stel hem dan gerust bij de reacties.

Groetjes, Marloes

Welk product vind jij op deze manier misleidend?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. marleen 9 jarengeleden

  ik begrijp dat voor veel consumenten dit ‘misleidend’ kan zijn, bij het woord ‘suiker’ als in koolhydraten denken veel mensen aan suiker in pure vorm zoals tafelsuiker. de consument moet eigenlijk leren dat elke koolhydraat gewoon uit ‘suiker’ bestaat en soms ook een beetje zetmeel.

  ik vind hier niks misleidend aan, bij de ingrediënten staat wat er in zit, en de voedingswaarde is hierop gebaseerd. ik geloof ook niet dat de fabrikant bewust wil misleiden door bijvoorbeeld ‘sacharose’ op een verpakking te zetten ipv ‘suiker’. de consument ervaart dit helaas wel zo omdat zij niet weten wat ‘sacharose’ is en dan worden er meteen verkeerde conclusies getrokken. 😛 zogenaamd bevat het product dan ‘verborgen’ suiker terwijl niets achter de hand wordt gehouden in de ingrediënten en voedingswaardetabel.

  wel goed dat je duidelijk maakt dat toegevoegde suiker onder verschillende namen in de ingrediëntenlijst kan staan want de consument vind het ook misleidend als er niet letterlijk ‘suiker’ op de verpakking staat. 😀

  ik heb nog wel een aanmerking: je zegt dat de fabrikant soms honing e.d. gebruikt om zo te kunnen zeggen dat er geen toegevoegde suiker in een product zit… volgens mij is niet mogelijk. ik heb nog nooit een product gezien waar een suiker alternatief in zit en dat er dan op de verpakking staat ‘zonder toegevoegde suiker’ want dat is honing wel degelijk! alleen wanneer er zoetstoffen aan een product zijn toegevoegd kan de fabrikant nog zeggen dat het ‘zonder toegevoegde suiker’ is. 🙂

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Dank je wel voor je feedback Marleen. Ik denk zelf dat een consument niet alles kán weten, omdat het soms best verwarrend is. Ieder z’n vakgebied denk ik dan. Je hebt gelijk wat de honing betreft, nu ik het teruglees heb ik het anders geschreven dan ik het bedoelde. Ik bedoel dat het voor de consument op deze manier lijkt alsof het product gezonder is. Ik kom vaak tegen tijdens consulten dat cliënten honing in de thee doen ipv suiker omdat ze denken dat dat minder calorieën bevat. Ik ga het aanpassen, dank je wel voor je tip! Ik vind het leuk dat jullie meedenken 🙂

   Reageer
 2. Hester 9 jarengeleden

  Heel handig uitgelegd! Als je het zo uitlegt klinkt het logisch maar heb er nog nooit zo over nagedacht.

  Reageer
 3. Judith 9 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Heel erg bedankt dat je een artikel wilde schrijven over ingredienten vs voedingswaarde.
  Erg verhelderend en duidelijk 🙂
  Dankjewel!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Graag gedaan Judith! Ik vind het ontzettend leuk om te weten wat jullie willen lezen :-).

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: