In mijn praktijk begeleid ik dagelijks mensen op weg naar een gezonder gewicht. Vrijwel altijd lukt het om ongewenste kilo’s te verliezen. Deels door met mijn cliënten op zoek te gaan naar een gezond eetpatroon dat bij hun past, met producten die ze lekker vinden. Het andere deel is het opsporen van ‘fouten’ die mensen maken. Niet alleen in de keuze van producten, maar ook in de manier van denken. Vrijwel altijd gaan mensen na deze tips afvallen. Soms gebeurt dat echter niet. Alles lijkt perfect te gaan, maar iemand valt niet af. In dit artikel vertel ik je een aantal mogelijke oorzaken.
Als je wilt afvallen, is het heel belangrijk dat je gezonder gaat leven. Dit kost tijd en aandacht, niemand zal zeggen dat het gemakkelijk is. Het is belangrijk dat je gezond eet (af en toe iets ongezonds mag best!) en regelmatig beweegt. Daarnaast merk ik dat mensen dus vaak een andere manier van denken moeten aanleren, dat is best lastig! Kijk nog eens deze video over veelgemaakte fouten bij het afvallen.
Ook als dit allemaal goed is, komt het heel af en toe voor dat iemand niet afvalt. De persoon eet gezonde producten en beweegt veel. Dat je dan tóch niet afvalt, kan een aantal oorzaken hebben. Degene die ik in mijn praktijk het meeste tegenkom, zet ik hieronder op een rijtje.
- Je eet ongemerkt tóch meer dan je denkt. Ik zie heel vaak gebeuren (ook bij mijzelf!) dat mensen veel producten ongemerkt in hun mond stoppen. Een koekje bij de koffie, een handje drop uit de snoeppot, een traktatie van een collega en een restje warm eten van een van de kinderen. Mijn tip is dan ook om een periode op te schrijven wat je eet, als het afvallen niet lukt. Wees daarbij écht kritisch over alles wat je in je mond stopt. Het zal je verbazen hoeveel je soms ongemerkt eet. Gek genoeg gebeurt dit juist vaak als mensen weinig eten tijdens hoofdmaaltijden, omdat ze graag willen afvallen.
- Je eet gezonde producten, maar door jouw productkeuzes krijg je toch veel calorieën binnen. Ik zie vaak dat mensen een heel gezond eetpatroon volgen, maar bijvoorbeeld tussendoor regelmatig een handje noten pakken. Of rijkelijk met olie strooien over een salade. Of veel toppings over hun schaaltje yoghurt doen, waardoor hun gezonde ontbijtje ineens veel calorieën bevat. Ook gezonde dingen kunnen calorierijk zijn, pas dus met bepaalde producten goed op de portie. Een aantal voorbeelden van die producten vind je hier.
- Je beweegt niet fanatiek genoeg en/of compenseert daarna de verloren calorieën met voeding. Ik zie regelmatig mensen in de sportschool, die super gezellig kletsen met een medesporter tijdens het bewegen. Het is op die manier gigantisch leuk in de sportzaal, maar er valt geen druppel zweet. Als die personen dan ook nog voldaan thuiskomen en zichzelf na het sporten trakteren op een extra tussendoortje (gezond of ongezond), dan is de winst uit het bewegen compleet teniet gedaan. Dat is natuurlijk prima als je sport voor de gezelligheid, maar als je wilt afvallen is het een idee om eens kritisch te kijken naar de intensiteit van jouw beweegmomenten.
- Je eet al tijdenlang te weinig of hebt heel veel verschillende crashdiëten gedaan. Ons lichaam kan heel goed functioneren op heel weinig voeding. Als je langdurig (veel) te weinig eet, past onze stofwisseling zich daarop aan. Je motortje wordt zeg maar een tandje zachter gezet, zodat je voldoende hebt aan de lage hoeveelheid voeding. Hierdoor val je niet af, ondanks dat je heel weinig eet. Ik zie dit ook wel eens voorkomen bij mensen die héél veel strenge diëten hebben gedaan in het verleden. Er zijn methodes om je stofwisseling positief te stimuleren, waardoor je toch weer kunt gaan afvallen. Ik raad je aan om hiervoor contact op te nemen met een professional.
- Stress kan ervoor zorgen dat je niet afvalt. Dan heb ik het vooral over langdurige stress, door bijvoorbeeld problemen op het werk, een ruzie met een dierbare of een druk leefpatroon. Ik heb zelfs wel eens gezien dat iemand zo aan het stressen was over het gewicht dat maar niet afnam, dat ze juist hierdoor niet kon afvallen! In stressvolle periodes maakt je lichaam hormonen aan, onder andere adrenaline en cortisol. Onze voorouders moesten in stressvolle periodes vaak rennen voor hun leven, doordat ze bijvoorbeeld achterna gezeten werden door een roofdier. Adrenaline zorgt daarbij voor een instant stoot aan energie. Cortisol zorgt ervoor dat na deze energieboost, extra energie wordt opgeslagen in ons lichaam. Je krijgt dus honger en de voeding wordt opgeslagen als extra voorraadje voor een nieuw stressvol moment. Aangezien wij tegenwoordig niet zo vaak meer achterna gezeten worden ;)….hebben we deze extra energie niet nodig en slaan we deze op als vet. Hierdoor wordt afvallen erg lastig.
- Je moet wennen aan je nieuwe energiebehoefte. Soms komt het voor dat we ineens (veel) minder energie nodig hebben dan eerder. Bijvoorbeeld topsporters die stoppen met fanatiek sporten. Dit komt echter ook voor bij mensen die ouder worden. Het kan ineens heel snel gaan bij vrouwen na de overgang. Door veranderingen in ons energieverbruik, in onze lichaamssamenstelling en in de afgifte van hormonen, hebben we ineens minder energie nodig. Als je op zo’n moment hetzelfde blijft eten als eerder, is de kans groot dat je aankomt. Het is op zo’n moment raadzaam om langzaam je patroon aan te passen, eventueel met hulp van een professional.
Zo….dat was weer een hele lap theorie :). Ik hoop dat jullie het interessant vonden. Ik ben ook heel benieuwd of jij een van deze dingen herkent bij jezelf of bij iemand in je omgeving. Ik wil nog een keer extra benadrukken dat een diëtist je vaak kan helpen bij het vinden van een patroon waardoor je tóch kunt afvallen.
Groetjes, Marloes
Herken jij een van deze dingen bij jezelf of bij iemand uit je omgeving?
Ik herken inderdaad veel van deze dingen uit de praktijk. Sommigen eten ongezien toch nog teveel (secret eaters). Anderen zijn juist bang om te eten en eten echt far below hun dagelijkse caloriebehoefte…
Heel interessant, zeker!
Ik heb zelf meermaals bij een diëtiste gezeten, maar miste toch wel dat stukje de diepte ingaan. Dus ook het psychologische stukje van het eten, hoeveel sport je precies, echt goed nagaan waarom iets wel of niet werkt (want ik geloof ook nog dat we daarin kunnen verschillen). Ik ben al een paar keer niet echt afgevallen terwijl ik wel het gevoel had er hard mee bezig te zijn en dat kan wel erg frustrerend zijn…
Dus hoe kom je dan bij iemand die hier echt met jou naar op zoek gaat? Ik dacht zelf aan een voedingsdeskundige die ook psycholoog is (ik weet dat ze bestaan), maar als ik jouw verhalen zo lees heb ik het gevoel dat er toch zeker in de opleiding van diëtiek hier ook aandacht voor is en dat je dus een goede diëtiste zou moeten kunnen vinden!
Inderdaad zou een diëtist je hierin moeten kunnen begeleiden. Je zou naar een diëtist kunnen zoeken die de cursus Motivational Interviewing heeft gedaan. Ook kun je eens rondvragen, bijvoorbeeld bij je huisarts of bij mensen in de buurt. Succes!
Dank je wel!
Ik ga het na mijn zwangerschap eerst zelf proberen, maar mocht het nog nodig zijn, dan vind ik dat wel nuttige tips!
Werkt dit eigenlijk ook de andere kant op? Ik lees veel over afvallen, maar ik probeer juist verantwoord aan te komen en dat lukt nauwelijks. Zelfs met behulp van een diëtist niet. Daar ben ik dan ook mee gestopt. Het eerste dieet bestond uit veen koeken enz. Die heb ik nooit gevolgd.
Nu beweeg ik ondanks een zittend beroep denk ik voldoende. Ik heb geen auto en doe zo’n beetje alles op de fiets of lopend behalve naar het werk dan ga ik met de trein. Verder ga ik 3 keer in de week naar de sportschool soms meer en soms minder. Ik doe Krav maga ( gezellig kletsen zit er echt niet bij) of fitness met nadruk op spieropbouw. En als ik jouw blog lees dan eet ik niet gezond. Veel te veel suikers. Daar ga ik sowieso wat mee doen. In mijn familie komt dementie en diabetes voor. Het tweede dieet bestaat nu vooral uit eiwitten en koolhydraten. Maar denk dat je dan nog steeds vrij veel suikers binnenkrijgt. Hoe dan ook kom ik niet aan. Kan dat komen omdat mijn stofwisseling te langzaam werkt, door stress, in de war geraakte hormoonhuishouding? Vetpercentage is inmiddels wel redelijk normaal. Deze was 14 en bij de laatste 19.
Hoi hoi,
Ik ben 1,5 jaar geleden gestopt met roken!! Ook ben ik gestopt met de pil, niet om zwanger te willen worden maar omdat ik die hormonen niet meer wil slikken!!
Nu ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet ongesteld geworden. Al paar keer bloed laten prikken, nog niet in de overgang.
Uitleg van de gynaecoloog , uw eierstokken werken niet meer, ga maar terug aan de pil. Niet dus!!
Ben al bij acupuncturist geweest, voetreflexologe, nu ben ik terechtgekomen bij een osteopaat . Volgens hem ligt het aan geblokkeerde nier en nog een paar dingen….
Maar soit, ik probeerde al die tijd op mijn gewicht te blijven. Gezond eten, sporten. Niks helpt. Er zijn al 7kg bij, ondanks het sporten en de voeding.
Ben nu een dikke maand begonnen met fitness, hoppa 3kg erbij.
Zou het kunnen dat door mijn gynaecologische problemen aankom en niet kan afvallen?
Liefs xxx
Hoi Marloes,
Ik volg je pas een tijdje, maar ik ben zeker van plan dit te blijven doen.
Ik vind je website echt super, heel overzichtelijk en niet te moeilijke gerechten.
Sinds ongeveer 6 weken ben ik aan het afvallen, en ik ben nu 3.3 kg kwijt.
Ik doe dit door ongeveer 1300-1400 kcal per dag te eten, en daarnaast 2x in de week thuis krachttraining te doen (met dumbells en kettlebels). Daarnaast probeer ik elke dag dat ik niet sport minstens een half uur te wandelen. Ik vroeg me af of u denkt dat ik misschien te weinig eet? Ik heb zelf het idee van niet, maar ik lees soms dat je lichaam bij te weinig kcal ook in spaarstand zou kunnen gaan waardoor je niet meer afvalt / aankomt.
Alvast bedankt en ik blijf je volgen! 🙂
Ik heb net via een andere post met de Harris benedict formule berekend dat ik 2225 kcal binnen zou moeten krijgen 😉