Ik test: Bio Pharma Nord Multivitamine

Vitamines

Jullie weten waarschijnlijk wel dat ik dagelijks een multivitaminetablet slik. Ik vertelde er al eens over in dit artikel. Ik gebruik nog steeds dagelijks een tablet van het Albert Heijn huismerk, omdat ik me hier prima bij voel. Toch blijf ik altijd nieuwsgierig naar andere producten, zou ik me beter voelen als ik een duurder product zou gebruiken? Ik werd laatst benaderd door een medewerker van www.dieetdrogist.nl, of ik een product van hen wilde testen. Ik koos uiteraard voor een vitaminepil!

Ik kreeg de ‘Bio-Antioxidant Multivitamine’ van Pharma Nord opgestuurd. Hieronder vergelijk ik deze multivitamine met de vitaminepillen van het Albert Heijn huismerk, die ik normaal gesproken slik.

Prijs
Voor een 30 tabletten van de pillen van Pharma Nord, betaal je bij dieetdrogist.nl €12,65. Voor 60 tabletten van de Albert Heijn ben ik €2,99 kwijt, oftwel €1,45 voor 30 stuks. De variant van Pharma Nord is daarmee bijna 10x zo duur.

Ingrediënten
Beide tabletten bevatten verschillende vitamines en mineralen. Ik heb hieronder in een tabel voor jullie weergegeven welke voedingsstoffen in welke hoeveelheid in de tabletten voorkomen. De hoeveelheid heb ik weergegeven in percentages van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een gemiddeld persoon.

Tabel multivitamines
* In percentage van ADH

Zoals je ziet bevatten de tabletten van de Albert Heijn meer ingrediënten. Dit is echter niet altijd beter. Ik vind namelijk vitamine K en fosfor niet nodig in mijn multivitaminetablet, omdat het lichaam zelf vitamine K aanmaakt en omdat je gemakkelijk voldoende fosfor met de voeding binnen krijgt. Ik vind het wel opvallend dat calcium en ijzer missen in de tabletten van Pharma Nord.

De tabletten van Pharma Nord bevatten voor vrijwel alle stoffen een grotere hoeveelheid, met als uitzondering vitamine B3, vitamine D en magnesium. Een ander opvallend puntje is dat er bij de ingrediëntenlijst van Pharma Nord te zien is, dat er ijzeroxide in het tablet is verwerkt. Dit zie ik dus niet terug in de lijst met vitamines en mineralen.

Pharma Nord vitamine

Kwaliteit van de verbindingen 
Ik vertelde in het eerdere artikel over multivtamines al, dat niet alle verbindingen even goed door je lichaam worden opgenomen. Dit heeft te maken met de vorm die van nature in je lichaam voorkomen. Zo worden organische verbindingen gemakkelijker opgenomen dan anorganische of synthetische verbindingen.

Oxides, sulfaten, carbonaten, chloriden en fosfaten worden niet goed opgenomen. Citraten, orotaten, gluconaten, picolaten en aminozuurchelaten worden veel beter opgenomen door het lichaam.

Bij beide producten komen zowel goede- als minder goede verbindingen voor. Ik zie wel duidelijk meer oxides en fosfaten bij de pillen van de Albert Heijn. Pharma Nord gebruikt iets meer gluconaten, bijvoorbeeld zinkgluconaat in plaats van zinkoxide in de AH-pillen.

Mijn plan en mijn verwachting
De komende 30 dagen ga ik de Pharma Nord pillen slikken in plaats van mijn standaard Albert Heijn pil. Ik ga daarbij goed in de gaten houden hoe ik me voel. Om eerlijk te zijn weet ik niet goed wat ik moet verwachten. De Pharma Nord pillen lijken kwalitatief iets beter en ze zijn iets hoger gedoseerd, aan de andere kant missen ze een aantal mineralen die wel in de Albert Heijn pillen voorkomen. Bovendien is het prijsverschil ook wel een belangrijk puntje voor me.

Ik ga dit ‘experiment’ dus volledig open in, ik zie van beide merken voordelen. Over iets meer dan 30 dagen, kunnen jullie een uitslag van me verwachten. Ik zal onder andere letten op mijn energielevel, mijn algehele gevoel, mijn herstel na het sporten, mijn weerstand etc.

Wil je meer lezen over het beoordelen van een multivitaminepreparaat? Dan kan ik dit artikel zeker aanraden!

Ik ben heel benieuwd naar wat ik van dit product ga vinden!

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw verwachtingen? Zal ik me beter voelen met de nieuwe tabletten?

4 reacties

  1. Naar de uitslag van deze test ben ik erg nieuwsgierig! Zelf gebruikte ik eigenlijk nooit vitamine preparaten totdat onlangs bleek dat ik een tekort aan vitamine D had. Nu slik ik daar een hooggedoseerd tabletje voor. Over een paar weken moet ik het gehalte opnieuw laten controleren. Ik hoop dat het dan in orde is.
    Raar dat er geen vitamine D in het testproduct zit, want ik ben er inmiddels achter dat mensen daar vaker een tekort aan hebben dan gedacht wordt!

  2. Heb laatst gezocht naar de Bio-Antioxidant, maar dat is niet meer te koop. De naam is veranderd in Bio-Multi. Alles lijkt verder hetzelfde te zijn, behalve de ijzeroxide. Die is verdwenen. De tabletjes zien er nu wel bleek uit, maar ik zit niet te wachten op een kleurstof. Wel op een goede werking. Bedankt voor de test!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram