Feiten en fabels Gezonde producten Sportvoeding Voeding

Tijd voor vitamine D! En mijn andere supplementen…

Door

Een maand geleden schreef ik dat veel mensen helemaal geen supplementen nodig hebben. Vandaag ga ik je vertellen welke supplementen ik momenteel zelf gebruik! Dat klinkt dubbel, right? Toch zie ik dat zelf niet zo. Laat me het uitleggen.

Geen supplementen nodig?

Ik blijf bij mijn standpunt dat heel veel mensen geen supplementen nodig hebben. Daarnaast moet het nooit je eerste uitgangspunt zijn. Start met het creëren van en volwaardig en gezond voedingspatroon. Daar bereik je ZO veel meer mee! In sommige gevallen kunnen supplementen dan echter wel een nuttige toevoeging zijn…

Mijn supplementen van dit moment

Ik gebruik dagelijks best wat tabletjes. Dat voelt soms een beetje overdreven. Ik ben een gezonde vrouw, waarom zou ik? Toch merk ik duidelijk dat ik me er beter door voel, dus waarom dan niet!? Hier een lijstje van wat ik dagelijks gebruik.

1. Probiotica

Zoals je misschien weet heb ik het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Hierdoor heb ik vaak last van mijn buik. Een gezond leefpatroon helpt me daar onwijs bij, maar is in sommige periodes niet voldoende. Dan slik ik dagelijks 1 tablet probiotica. Gelukkig heb ik inmiddels zo’n balans gevonden dat ik ook heel regelmatig zonder kan. Ik ben echter net ziek geweest, waardoor ik weet dat mijn darmen minder ‘sterk’ zijn. Momenteel gebruik ik het dus even wel.

2. Multivitaminetablet

Jep, ik gebruik al jaren elke dag een multivitaminetablet. Ik heb het idee dat ik me hier beter bij voel. Dit zou niet zo gek zijn, aangezien mijn behoefte aan vitamines en mineralen iets verhoogd is, omdat ik veel sport. Ik let er altijd goed op dat ik een variant koop met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van elk ingrediënt. Zo voorkom ik dat ik teveel binnen krijg.

3. Cranberry tablet

Misschien weet je het wel als je mijn vlogs kijkt. Vorig jaar heb ik een aantal keer blaasontsteking gehad. Super vervelend! Elke keer kwam het weer terug. Inmiddels slik al maandenlang iedere dag een cranberrytablet en ik heb geen blaasontsteking meer gehad! Ik heb nog even gecheckt bij de gynaecoloog, maar langdurig gebruik hiervan kan echt geen kwaad. Het zou juist goed zijn, zei ze.

4. Vitamine D

Ik heb er al vaker over geschreven, ik denk dat heel veel mensen baat kunnen hebben bij het gebruiken van extra vitamine D tijdens de wintermaanden! Sinds kort is het minder zonnig en we zitten meer binnen. Een vitamine D tekort komt daardoor steeds vaker voor. Lees hier uitgebreid of ik jou zou aanraden dit te gebruiken. Ik doe het dus in ieder geval zelf wel!

Mijn andere supplementen

Daarnaast zijn er nog andere dingen die ik af en toe gebruik. Namelijk eiwitpoeder en eiwitrepen. Ik doe dit absoluut niet omdat ik het nodig heb. Uit mijn normale voeding kan ik namelijk makkelijk voldoende eiwit halen. Ik gebruik dit vooral omdat ik het heel lekker vind! Daarnaast vind ik het een makkelijk hulpmiddel om maaltijden eiwitrijk te maken. Ik doe bijvoorbeeld graag een scoup eiwitpoeder door mijn havermoutpap of ik neem een eiwitreep en fruit als snack na het sporten.

Zoals jullie weten gebruik ik ook af en toe Monster zero energiedrank voor het sporten. Ik wil beginnen met zeggen dat ik dit absoluut niet aanraad om vaak te doen. Energiedrank is geen gezond product. Ik wil echter wel volledig eerlijk tegen jullie zijn! Ik gebruik het momenteel zo’n 1-2x per week voor een workout, soms zelfs een week helemaal niet. Het geeft me een extra kick, waardoor ik het gevoel heb dat ik mijn training met meer motivatie in ga.

Vitamine D gebruiken

Wat ik niet meer gebruik…

In het verleden heb ik ook wel eens BCAA’s (aminozuren) gebruikt tijdens de workout. Bij het trainen voor de halve marathon gebruikte ik tijdens het lopen van lange afstanden een energiegel. Ook heb ik wel eens pre-workout poeder gebruikt in plaats van Monster. Dit doe ik dus allemaal niet meer. Simpelweg omdat ik het momenteel niet nodig vind.

Mijn conclusie

Supplementen heb je vaak niet nodig. Bovendien kun je vrijwel altijd véél meer winst halen uit het verbeteren van je normale voedingspatroon. In sommige gevallen kunnen supplementen je echter wel helpen. Dit is voor iedereen anders!

Mocht jij supplementen (gaan) gebruiken, houd dan altijd in de gaten dat je de dosering niet overschrijdt, tenzij dat aangeraden is door een specialist. Gebruik je daarnaast medicatie? Dan raad ik je aan om even met je huisarts te overleggen of de supplementen samen kunnen met je medicijnen.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij supplementen? Welke?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (14)
 1. Teha 3 jarengeleden

  Toevallig staat er deze maand een artikel in de Consumentenbond over supplementen.
  Die van Kruidvat kwamen goed uit de test omdat er nergens te veel van in zat.
  Dat gebeurt nogal vaak waardoor mensen ongezonde hoeveelheden zink bijvoorbeeld naar binnen krijgen.
  Je bent dus goed bezig😃
  Ik slik voor mijn osteoporose Calcium 500.
  Op dit moment is mijn vitamine D te hoog dus dat heb ik nu niet nodig. Ik laat het in maart weer testen en slik dan ook de D3 van Etos.

  Reageer
 2. Jacqueline 3 jarengeleden

  Ik ben altijd benieuwd wat ik me moet voorstellen bij een energiegel. Wat is dat voor substantie? Eet je dat of drink je dat? Het klinkt zo niet lekker… 😉

  Ik heb een goede tip voor als je (toch) een beginnende blaasontsteking hebt/krijgt: baking soda. Los een flink grote theelepel op in een laagje water, goed roeren en opdrinken. Drink meteen daarna nog een groot gewoon glas water erachteraan. Het is extreem smerig (heel zoutig), eerst loste ik die theelepel op in een groot glas water, maar dat kreeg ik bijna niet weg. In een klein laagje werkt beter en het gewone glas water erachteraan smaakt dan bovendien extra lekker. Sinds ik halverwege de veertig ben krijg ik steeds vaker blaasontstekingen en het lukte mij nooit om een beginnende blaasontsteking de kop in te drukken (met cranberrytabletten, vitamine C-tabletten en veel water drinken etc), maar dit werkt echt. Na ca. een uur voel je al dat de pijn begint te zakken. Ik neem zelf na een halve dag nog zo’n lepel en soms de volgende ochtend ook nog een keer. Goed water blijven drinken en ik neem er zelf ook nog vaak wel een Vitamine C-tablet van 1000 mg bij. Dat is een overdosis maar te veel vitamine C plas je uit, komt dus in de blaas en brengt de zuurgraad van de blaas omhoog.

  Ik las over dit middeltje toen ik een blaasontsteking had op een feestdag en de huisartsenpraktijk dicht was. Ik had toevallig baking soda in huis en probeerde het en het werkte. Inmiddels heb ik al ca. 5-6 beginnende blaasontstekingen succesvol de kop in gedrukt op deze manier. Baking soda vind je in de supermarkt bij de bakproducten. Het is niet hetzelfde als bakpoeder. Het zit in een oranje doosje met een arm en een hamer erop.

  Google maar eens op “baking soda” AND “cystitis”, het is een wereldwijd gebruikt middeltje.

  Reageer
 3. Adinda 3 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Mag ik vragen waarom je naast de multivitamine ook een vitamine D tablet neemt ? Want in die multivitamine zit toch ook al vitamine D? Of is die hoeveelheid te laag? 🙂

  Reageer
  • Lydia 3 jarengeleden

   Dat vroeg ik me dus ook af

   Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Natuurlijk mag je dat vragen! Die hoeveelheid is inderdaad te laag 😊💋

   Reageer
 4. Mascha 3 jarengeleden

  He Marloes,
  Ik ben zelf op dit moment steeds meer bezig met een gezonde leefstijl. En het bevalt me super goed. Wel merk ik dat er op internet heel veel ”pro” informatie te vinden is. Ik ben dan ook super blij dat jij gewoon op een makkelijke manier al die informatie uitlegt. Want het is heel leuk om (bijvoorbeeld) te lezen dat koolhydraten stapelen belangrijk is. Maar wat dit is en hoe het moet, staat er vervolgens niet bij.
  Dus bedankt dat je zo’n goede en duidelijke site hebt!

  Reageer
 5. Sandra CH 3 jarengeleden

  Ik neem vitamine B12 (want veganist) en vitamine D (want tekort). Ik kan iedereen aanraden vitamine D te laten testen. Ik val niet in de risico groep maar ik had wel een tekort, in de zomer zelfs! En ik slik L-lysine tegen koortslip. Werkt echt!
  Nog een vraagje, in energie drankjes zit vaak ook vitamine B toegevoegd (specifiek b12), weet jij waarom dat is?

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Omdat dit volgens velen ook een boost van energie kan geven, zodat je workout beter gaat. Ik betwijfel echter ten zeerste of dit zo snel werkt 😊. Maar mensen met een b12 tekort voelen zich vaak flink moe!

   Reageer
 6. Marrie 3 jarengeleden

  Ik slik sinds kort vitamine D, cranberry (ook vanwege beginnende blaasontsteking) en in de stopweek van de pil magnesium om proberen migraine te voorkomen, dit helpt niet altijd.

  Reageer
 7. Rianne 3 jarengeleden

  He Marloes!

  Ik gebruik op dit moment ook probiotica kauwtabletten, ook die van lucovicaal. Vitamine D wil ik ook weer gaan nemen maar ik vroeg me af of er nog veel verschil zit tussen de merken die dit in hun assortiment hebben? Verder neem ik ook weer magnesium omdat ik vaak last kreeg van slapende handen/armen.. Mij werd ook een magnesium voetenbad aangeraden met zwavel omdat ik daar een tekort aan zou hebben..

  Groetjes!

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Check even of het vitamine D3 is, dan heb je de goede. Dit is echter tegenwoordig vrijwel altijd zo. Huismerk is ook prima naar mijn idee.

   Reageer
 8. Marga 3 jarengeleden

  Hi Marloes, ik volg je al een tijdje op you tube en dus deze vlogs. Dank voor alle tips. Ik eet al heel gezond en beweeg veel. Waaronder yoga, fietsen en heb geen zittend beroep. Ik slik net als jij een multivitamine en vitamine d. Ik ben 50 jaar en slik sinds 3 weken ook magnesium. Ik voel me daar goed bij

  Reageer
 9. Wendy Joyce 3 jarengeleden

  Hoi!

  In de winter vit.D en ben sinds kort begonnen met magnesium. Ik begreep dat dit laatste ook belangrijk is als je regelmatig tot veel sport. Klopt dat Marloes? Daarbij gebruik ik ook supradyn omdat ik regelmatig last kan hebben can vermoeidheid. Is vit. B12 ook echt een aanrader als je vegetarisch eet? Gebruik dit niet omdat ik met bloeduitslageb hier geen tekort in heb.

  Groetjes Wendy Joyce

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: