Hoeveel suiker zit er in sinaasappelsap
| 7 augustus 2021

Hoeveel suiker zit er in sinaasappelsap?

Ik heb al vaker gepraat over vruchtensap en smoothies, dat het lang niet zo gezond is als veel mensen denken. Dat er suiker in zit, weten veel mensen wel. Maar hoe zit dat dan met versgeperste sinaasappelsap? En hoeveel suiker zit er in verschillende soorten? In dit artikel leg ik het je zo goed mogelijk uit.

Versgeperst sinaasappelsap vs. uit een pak

Je hebt globaal gezien twee verschillende soorten sinaasappelsap. Versgeperst sap van puur alleen sinaasappels en het sinaasappelsap dat je in pakken in de supermarkt kunt kopen. Bij het vers sap is het duidelijk, er zitten écht alleen sinaasappels in. Wat zit er eigenlijk in de pakken in de winkel? Ik vergelijk er hieronder 3 met je:

Appelsientje sinaasappelsap: ‘100% puur sap, alleen eventjes verhit voor de houdbaarheid’

Albert Heijn huismerk sinaasappelsap: ‘sinaasappelsap uit concentraat, vitamine C’

Aldi sinaasappelsap: ‘100% puur sap uit sapconcentraat’

Eigenlijk zit hier ook gewoon alleen sinaasappel in! De Albert Heijn heeft er alleen extra vitamine C aan toegevoegd.

Dat het sap uit concentraat komt, wil zeggen dat na het persen het water uit het sap is gehaald totdat er een droge stof ontstaat. Hierdoor kan er meer ‘sap’ tegelijk vervoert worden! Pas bij aankomst in de fabriek waar het in pakken wordt gedaan, wordt er weer water toegevoegd.

vruchtensap gezond sinaasappel

Hoeveel suiker zit er in?

In 100ml sinaasappelsap zit ongeveer 9g suiker. Dit verschilt niet tot nauwelijks tussen versgeperst sap en sap uit een pak. Dit suiker is fruitsuiker dat van nature in een sinaasappel voorkomt. Om een glas sap te krijgen, moet je meerdere sinaasappels persen. Hierdoor zit er relatief veel suiker in sinaasappelsap. Ons lichaam behandelt geraffineerd suiker en fruitsuiker trouwens niet anders, het proces van afbraak en opname is vrijwel hetzelfde…evenals het effect op onze bloedsuikerspiegel.

1 suikerklontje is ongeveer 4g suiker. In jouw glas van 200ml sinaasappelsap zit 18g suiker, wat neer komt op 4,5 suikerklontje. Neem je een flesje van 500ml sinaasappelsap? Dan zitten hier ruim 11 suikerklontjes in.

Ter vergelijking: in 100ml cola of 100ml Red Bull zit ongeveer 10g suiker. Deze hoeveelheid is dus vrijwel gelijk aan de hoeveelheid suiker in sinaasappelsap.

Conclusie

We kunnen dus echt wel zeggen dat er relatief veel suiker zit in sinaasappelsap. Ik merk dat veel mensen toch wel schrikken als ik de vergelijking met cola of Red Bull maak. Ten opzichte van deze twee drankjes heeft sinaasappelsap twee kleine voordelen: er zitten vaak wat vezels in en wat vitamine C.

Helaas is vitamine C echter een vitamine die vrij gemakkelijk oxideert. Dit betekent dat het reageert met zuurstof als het daaraan wordt vrijgesteld. Daardoor ‘verdwijnt’ de vitamine C uit jouw sap zodra het blootgesteld wordt aan de lucht. Iedere bewerking die wordt gedaan, zorgt voor extra oxidatie. Het kan dus heel goed zo zijn dat het sinaasappelsap uit een pak nog relatief weinig vitamine C bevat, doordat het sap eerst geconcentreerd is en later weer verdund. Er zijn dus veel handelingen mee verricht. Ook vers sap bevat minder vitamine C dan de oorspronkelijke sinaasappels, doordat het tijdens het persen in aanraking komt met zuurstof. Hoe lang je jouw glas laat staan, hoe meer vitamine C er oxideert.

Mijn advies voor jou…

Je hoeft echt niet krampachtig sinaasappelsap te gaan vermijden omdat er suiker in zit wat mij betreft! Net als et andere suikerrijke producten raad ik je wel aan er matig mee te zijn. Veel en vaak sinaasappelsap drinken kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk zult aankomen, dips in je energielevel hebt en/of andere klachten krijgt.

Wees je gewoon bewust van het feit dat het net als frisdranken een suikerrijk drankje is, dat je beter niet te vaak kunt nemen. Heb je er heel veel zin in? Neem dan lekker een glas :).

Wil je gezond bezig zijn? Dan kun je beter een sinaasappel (of ander fruit) eten in plaats van sap drinken. Hier zitten namelijk meer vezels en vitamine C in en minder suiker. Bovendien heeft het meer een verzadigende werking om te eten, dan dat je iets drinkt.

Groetjes, Marloes

Drink jij vaak sinaasappelsap?

5 reacties

 1. Duidelijk artikel. Het is bekend, maar ik vind het wel lekker. Dus één glaasje mango sinaasappel sap of iets met aardbei per week en dan echt er van genieten (is voor mij net zoiets als een wijntje voor anderen).

  1. Niet uit concentraat inderdaad, anders staat het erop. ‘Gezonder’ in de zin van dat het misschien ietsiepietsie meer vitamine C bevat…maar dat zou ik dus eerder aanraden uit vers fruit te halen :).

 2. Ik gebruik bijna iedere dag een glas uitgeperste sinaasappelsap.
  Dat is in de zomer iets minder, omdat er ander fruit is.

 3. Dit kan dus nooit kloppen: “Dan kun je beter een sinaasappel (of ander fruit) eten in plaats van sap drinken. Hier zitten namelijk meer vezels en vitamine C in en minder suiker.”
  De werkelijke hoeveelheid suiker bij het drinken van 1 sinaasappel is exact even veel als bij het eten van 1 sinaasappel. Er komt bij het persen echt geen suiker bij.
  Procentueel zal het een (klen) verschil opleveren omdat er nu ook de vezels van de vliesjes/velletjes en vruchtvlees bij zit.
  Dat die vezels gezond zijn staat buiten kijf, maar de hoeveelheid suiker blijft toch echt identiek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram