Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Hoeveel is 200g groente eigenlijk?

Door

Collage 200g groenten

Door Anneloes: Dat groenten gezond zijn, is denk ik algemeen bekend. Het is een bron van vitamines en mineralen waar je lichaam veel aan heeft. Zo kan je lichaam alle lichaamsprocessen zo optimaal mogelijk uitvoeren. Er zijn veel richtlijnen omtrent voeding en dus ook wat betreft het eten van groenten. Denk jij dat je genoeg binnen krijgt? In dit artikel laat ik je zien hoeveel groente je zou moeten eten om aan de richtlijnen te voldoen.

Wanneer we kijken naar de richtlijnen van het voedingscentrum en van het RIVM, zeggen beide bronnen dat je minimaal 200g groente moet eten per dag. Dat weten veel mensen wel, maar hoeveel is dat nou eigenlijk? Ook raden deze bronnen aan, om te variëren met verschillende soorten groenten. Hierdoor krijg je de verschillende vitamines en mineralen binnen die ons lichaam zo hard nodig heeft. Elk soort groente heeft andere voedingswaarde en dus verschillen ze qua vitamines en mineralen. Door gevarieerd te eten krijg je zoveel mogelijk hiervan binnen.

Orthomoleculair voedingskundigen en natuurdiëtisten leggen de lat nog iets hoger. Zij raden vaak 300g groenten per dag aan, of zelfs nog iets meer! Je kunt vrijwel nooit ‘teveel’ groenten binnen krijgen, omdat ze bijna geen schadelijke stoffen bevatten en in verhouding zeer weinig calorieën en veel voedingsvezels. Hierdoor heb je eerder genoeg gehad, dan dat je teveel eet.

Maar hoeveel gram is 200gram nou precies op ons bord? Is dat een kwart of is dat meer? Hieronder heb ik een paar soorten groenten afgewogen op 200g. Zoals je kunt zien is het nog best wel veel wat je zou moeten eten om aan de hoeveelheid te komen.

200g bloemkool 200g bloemkool

200g broccoli 200g broccoli

Zoals je kunt zien is 200g groenten echt heel veel op je bord en blijft er weinig ruimte over voor de rest van je maaltijd. Ik kan me voorstellen dat je dit te veel vind in je warme maaltijd. Natuurlijk kun je op andere manieren wat extra groenten binnen krijgen. Hieronder een aantal ideeën.

 • Snack groenten als tussendoortje, bijvoorbeeld wortel, paprika, komkommer of snoeptomaatjes. Zoals je hieronder kunt zien, wegen 2 tomaten ongeveer 200 gram. Je kunt makkelijk een tomaat als tussendoortje eten, dan heb je alvast de helft van je aanbevolen hoeveelheid binnen!
 • Beleg je boterham extra met bijvoorbeeld komkommer, sla of paprika
 • Maak als lunch een salade, een soep met veel groenten of een omelet.
 • Maak smoothies met groenten en fruit

Nog meer tips om meer groente te eten, vind je hier.

200g tomaat 200g tomaat

Ondanks dat ik veel met voeding bezig ben en veel groente eet, is dit ook voor mij een bewustwording dat 200g groente veel is en dat dit misschien niet gebruikelijk is om op te scheppen bij de warme maaltijd. Ik ben benieuwd hoe dat voor jullie is. Als je het leuk vindt, zou je het eens af kunnen wegen om te kijken of jou daadwerkelijke inschatting klopt.

Mijn tips zijn dus vooral om te variëren met verschillende groenten en om vaker groenten te eten dan alleen bij de warme maaltijd. Teveel groenten eten kan eigenlijk niet, dus leef je lekker uit :).

Groetjes, Anneloes

Denk je dat jij 200g groente opschept bij de warme maaltijd?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Ingeborg 7 jarengeleden

  Op de foto’s lijkt het misschien veel, maar in bewerkte vorm is het volume al een stuk minder. Ik vind het niet moeilijk om 200 gram groenten per dag te eten, kom vaak wel aan meer als ik niet alleen naar de avondmaaltijd kijk. Als ik bijv. een roerbakgerecht maak en daarbij een zak roerbakgroenten van de AH gebruik, eet ik de helft van de zak van 400 gr. En vaak voeg ik nog andere groenten toe zodat het ca. 300 gram wordt. Als je niet van groenten bij het avondeten houdt, wordt het wel lastig denk ik. maar voor mij is het een lifestyle om minimaal 200 gram groenten ‘s avonds te eten als ik thuis ben (in restaurants vind ik het vaak wel lastig, omdat groenten meestal niet prominent op de kaart staan en ik niet altijd zin in een salade heb).

  Reageer
 2. Judith 7 jarengeleden

  Wow, vind je dat serieus veel? Als ik zie hoeveel groenten ik per dag wegwerk, zijn die paar stukjes broccoli of bloemkool hierboven echt niets hihi. Ik houd ontzettend van groenten; vroeger vond ik het vreselijk maar tegenwoordig eet ik als avondmaaltijd het liefst alleen maar planten 🙂 200 Gram als aanbeveling vind ik eerlijk gezegd absurd weinig; wat is tweehonderd gram in vergelijking met de enorme hoeveelheid “zooi” die veel mensen i.p.v. groenten eten? Precies, helemaal niks. Maar omdat iedereen natuurlijk verschillend is, snap ik dat anderen niet zoals ik iedere avond een bord groenten als avondmaaltijd zullen nemen. Mij lijkt het wel een mooi streven om te proberen iedere dag als tussendoortje zo’n flinke hoop planten naar binnen te werken. Het lijkt dan misschien veel als tussendoortje, maar qua kcal zit je waarschijnlijk op evenveel als wanneer je een mars of snickers eet. En geloof me; dan kies je liever voor een bordje levend voedsel dat barst van de gezonde voedingsstoffen ^_^

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je hebt helemaal gelijk, maar voor veel mensen is 200g echt heel veel!

   Reageer
 3. Vera 7 jarengeleden

  Hier dan toch ook even een reactie van iemand die 200 gram groente soms wel veel vindt. Oké, 2 tomaten is prima te doen. Echter de hoeveelheid broccoli of bloemkool vind ik ruim. Ook in bewerkte vorm….want dat betekent bij mij dat ik ze echt niet zo lang kook dat ze er kleiner van worden.
  Bij sommige groentes of gerechten vind ik het lastiger dan bij anderen. Ik probeer wel bij het boodschappen doen te letten om de groentes die ik koop. En bij een pasta- of wokgerecht lukt het meestal wel voldoende groentes binnen te krijgen. Maar bijvoorbeeld bij andijvie-stampot niet…daar eet ik dan vaak een tomaat bij, om iets meer binnen te krijgen.
  Laatst gingen we ‘s avonds uit eten bij een Grieks restaurant. Dan weet ik vooraf dat ik nooit aan de 200 gram groente kom. Dus die dag heb ik tussen de middag broccolisoep gemaakt. Soms denk ik eraan om dat te doen, soms ook niet. En ach….een dag wat minder….
  Goed om weer even bij stil te staan. En die tomaten…als 2 stuks 200 gram is, ga ik gewoon af en toe een extra tomaat bij een gerecht doen. 🙂

  Reageer
 4. Marvin 7 jarengeleden

  Ik denk dat veel mensen zich toch op de hoeveelheid verkijken en denken dat wanneer ze een half bordje met groente nemen, ze al snel op die 200gram zitten. Helaas blijkt dit dan vaak toch wat minder te zijn….

  Reageer
 5. Elyse 7 jarengeleden

  Ikzelf eet enorm graag groenten. Het liefst zou ik alleen maar dat eten maar ik weet dat je ook andere voedingsstoffen nodig hebt. Meestal maak ik soep (vooral in de koudere maanden) en bevat de maaltijd lekkere en verse groenten. Maar mijn kleine broer lust geen soep en eet ook weinig groenten tijdens de maaltijd. Is dat super ongezond?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je hebt groenten nodig voor de vitamines en vezels. Mensen kunnen natuurlijk wel leven zonder groenten, maar dat is niet het meest gezond.

   Reageer
 6. iGea 7 jarengeleden

  Maar als je het kookt en kauwt, wat blijft er dan over in je maag? Ik heb een bord van een gebakstel. Dat is groter dan mijn dinerborden. Die gooi ik wel eens vol met gekookte of gestoomde groente + iets van aardappel, rijst o.i.d. (starch) En die kan ik wel leegeten als vrouw. Ik doe er wel lang over om het te kauwen. Als dat bord leeg is voel ik mij niet overdreven vol.

  Reageer
 7. Janne 6 jarengeleden

  Ha allemaal. Hier ook een groente-liefhebber, met nog een paar tips. Van de meeste groenten is ‘t wel te doen om ‘s avonds 200 gram te eten, bijv. een zakje 200 gram voorgesneden groente, dat slinkt bij bereiding een beetje in. Maar ik neem voor de zekerheid ook altijd tussen de middag bij de lunch, gewoon naast mijn boterham, ook een kop groentesoep (als ‘t koud weer is) of een schaaltje salade (als ‘t warm weer is), en rond 16 uur ook een handvol mini-tomaatjes. Hap slik weg. 🙂
  Nog een tip: als je zelf humus maakt (puree van kikkererwten) of verse guacamole van avocado, smeer je ‘s avonds ook nog lekker groente op je toastje. Trouwens rauwe bloemkool met een dip is ook lekker…. maar daar houdt niet iedereen van.
  Alleen als je ‘s avonds bij de maaltijd je groente vervangt door een salade, dan kom je moeilijk aan de 200 gram, want sla weegt echt niks! 🙂

  Reageer
  • Mario 1 jaargeleden

   Wij zijn met 3 mannen thuis wij eten 3 a 4 stronken broccoli van 500 a 700 gr ik zelf eet altijd 1 hele stronken op met gemak ik vind die 200 wel echt heeel weinig. Maar ieder z’n ding. En uiteraard vlees en aardappelen er bij. Ik denk dat mijn lichaam zegt wat doe je me aan met dat wat er op de foto staat.

   Reageer
 8. patricia 5 jarengeleden

  hoi, ik eet elke middag ( werkweek), sla (20gr) , tomaat 80gr, wortel 80gr, komkommer 50gr, 1 stengel lenteuitje, 1 teentje knoflook, beetje mayonaise en peterselie erover gestrooid.
  daarbij eet ik, zalm, makreel, sardienen in blik in eigen nat, of een stuk kipfilet.
  is deze combinatie gezond, want het zijn verschillende kleurtjes.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: