Hoeveel eieren per dag
Feiten en fabels Trends Voeding

Hoeveel eieren per dag is gezond?

Door

Door Rianne – Eitjes: ze zijn er in alle soorten en maten. Hartstikke lekker en je kunt ze bijna overal voor gebruiken. Een hard- of zachtgekookt eitje op brood, een eitje door je baksels, of gewoon als tussendoortje… Er wordt alleen al jaren gespeculeerd over de gezondheid van eieren. Hoeveel eieren mag je nu eigenlijk eten per week? Wat is verantwoord? In dit artikel vertel ik jullie meer op basis van een aantal onderzoeken!

De huidige adviezen

Zoals jullie misschien wel weten staan eieren in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen. Er is echter één maar: ze bevatten ook veel cholesterol. En een hoge cholesterolwaarde in het bloed wordt gelinkt aan hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum adviseert daarom dat het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Voor vegetariërs geldt een hoeveelheid van 3-4 eieren. Dit komt omdat zij over het algemeen minder verzadigd vet (dit is het verkeerde vet) binnen krijgen. Deze hoeveelheden zijn echter maar een advies. Het Voedingscentrum noemt geen officiële maximale hoeveelheid. Dit is begrijpelijk, omdat het afhangt van wat je op dagelijkse basis eet en hoe jouw totale voedingspatroon eruitziet. Het advies van het Voedingscentrum is een aantal jaren geleden gepubliceerd. Inmiddels zijn er nieuwe onderzoeken verschenen. Ik ben erg benieuwd wat deze onderzoeken hebben ontdekt. Dit deel ik graag met jullie!

De onderzoeken

In 2017 werd er in een onderzoek gekeken naar het effect van eieren op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2 of een verhoogd risico daarop. Uit dit onderzoek bleek dat het eten van 6 – 12 eieren per week, mits er sprake was van een gezonde levensstijl, geen schadelijke effecten had op het risico voor hart- en vaatziekten (3). Ik vond dit erg interessant om te lezen. De studies die in dit onderzoek gebruikt zijn, hebben alleen wel een aantal gebreken. Met deze gebreken hou ik zeker rekening, maar ik neem de uitkomst van dit onderzoek wel mee in mijn eindoordeel.

Ook in 2018 verscheen er een nieuw onderzoek. Hierin werd aangegeven dat een maximum van 7 eieren per week veilig is. Hoera! Er werd alleen wel aangegeven dat er bij mensen met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, meer aandacht moet zijn voor een gezonde levensstijl wanneer er meer eitjes gegeten worden (2). Bij dit onderzoek heb ik wel wat lichte twijfels, omdat het een observationeel onderzoek is. Ik zal niet helemaal uitleggen wat dit betekent… Maar het komt er in ieder geval op neer dat observationeel onderzoek een wat minder sterke bewijskracht heeft. Ook iets om rekening mee te houden dus. 

Geen nadelige gevolgen

In mijn zoektocht naar artikelen over eieren vond ik nog een onderzoek uit 2018. In dit onderzoek zijn twee groepen van mensen met diabetes type 2 of prediabetes onderzocht. Dit werd een jaar lang gedaan. De eerste groep at wekelijks twee eieren en de tweede groep at wekelijks twaalf eieren. In beide groepen bleef het gewichtsverlies gedurende het onderzoek gelijk. Wat opvallend is, is dat de deelnemers met diabetes type 2, die een dozijn eieren per week aten, geen nadelige gevolgen ondervonden aan het dieet. Dat is goed om te lezen! Het onderzoek kwam met de conclusie dat een gezond voedingspatroon, op basis van bevolkingsrichtlijnen en met meer eieren dan momenteel door sommige landen wordt aanbevolen, veilig is (4). Dit onderzoek heeft over het algemeen een hoge interne validiteit. Dat betekent kort gezegd dat de kwaliteit van het onderzoek goed is.

Tot slot kwam ik een onderzoek tegen uit 2020. In dit onderzoek werd gekeken naar de ei-consumptie van in totaal 177.555 deelnemers, waarvan 31.000 mensen met hartaandoeningen. De deelnemers kwamen uit 50 verschillende landen, verdeeld over zes continenten. Het gaat hierbij om mensen uit lage,- midden- en hoge-inkomenslanden. Ook uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik tot 7 eieren veilig is. Er zou hierbij geen grotere kans zijn op hartziekten of sterfte. En nog een leuke side note: dit zou ook gelden voor mensen met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (1). Er moet echter rekening mee gehouden worden dat dit een cohortonderzoek is. In cohortonderzoeken kan er vertekening optreden. Daarom heeft dit onderzoek wat minder bewijskracht.

Hoeveel eieren per dag

Overdaad schaadt

Nu denk je misschien: heel leuk al deze informatie. Maar wat is nu verstandig? De onderzoeken die genoemd zijn, zijn misschien niet allemaal even sterk. Maar ze hebben wel allemaal gemeen, dat meerdere eieren per week de gezondheid niet schaden. Als ik dit allemaal zo hoor, vind ik het advies van het Voedingscentrum persoonlijk relatief krap. Uit de bovengenoemde onderzoeken blijkt dat er geen grote gezondheidsproblemen ontstaan als je een paar eitjes meer eet dan wat het Voedingscentrum adviseert. Ik vind alleen dat het hierbij wel afhankelijk is van iemands totale voedingspatroon. Als er sprake is van een voedingspatroon met bijvoorbeeld veel verzadigd (verkeerd) vet, dan is het verstandig om de adviezen van het Voedingscentrum op te volgen.

Uiteindelijk vind ik ook dat de vuistregel ‘overdaad schaadt’ een grote rol speelt in wat een gezonde hoeveelheid eieren per week is. Maar dit is voor alle producten het geval. Een product is namelijk nooit per definitie gezond of ongezond. Het gaat om je totale voedingspatroon. Het is daarom belangrijk om te variëren.  

Conclusie

Ondanks dat er in sommige van de genoemde onderzoeken wordt aangegeven dat het eten van een dozijn eieren weinig kwaad kan, zou ik dit zelf niet adviseren. Dit wijkt namelijk wel heel erg af van de huidige adviezen van het Voedingscentrum. En naar mijn mening zal er eerst meer onderzoek gedaan moeten worden of het eten van twaalf eieren daadwerkelijk geen gezondheidsrisico’s oplevert. Mijn advies is daarom om een hoeveelheid van < 7 eieren per week aan te houden. Hierbij is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het totale voedingspatroon van een persoon. Met name bij mensen die diabetes type 2 hebben. Op basis van de bovengenoemde onderzoeken, ga ik ervan uit dat het eten van een ei op dagelijkse basis, de gezondheid weinig schade toebrengt. Mits er sprake is van een gezond en gevarieerd voedingspatroon natuurlijk!

Groetjes, Rianne

Hoeveel eieren per dag/week eet jij?

Bronnen

1. Dehghan, M., Mente, A., Rangarajan, S., Mohan, V., Lear, S., Swaminathan, S., et al. (2020). Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries. The American Journal of Clinical Nutrition , 111 (4), 795-803.

2. Geiker, N., Larsen, M., Dyerberg, J., Stender, S., & Astrup, A. (2018). Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. European Journal of Clinical Nutrition , 72 (1), 44-56.

3. Richard, C., Cristall, L., Fleming, E., Lewis, M., Jacobs, R., & Field, C. (2017). Impact of Egg Consumption on Cardiovascular Risk Factors in Individuals with Type 2 Diabetes and at Risk for Developing Diabetes: A Systematic Review of Randomized Nutritional Intervention Studies . The Canadian Journal of Diabetes , 41 (4), 453-463.

4. Sainsbury, A., Caterson, I. D., Nicholas, F. R., Denyer, G., Fong, M., Gerofi, J., et al. (2018). Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study – randomized weight-loss and follow-up phase. The American Journal of Clinical Nutrition , 107 (6), 921-921.

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Francine 3 jarengeleden

  Interessant artikel, Rianne! Leuk dat je wat plaatst!

  Grappig, ik stond er vanochtend nog bij stil hoeveel eieren ik eigenlijk eet. Dat zijn er toch wel 8 tot 10 per week.
  Verder gebruik ik ook veel kokosolie en roomboter, maar verder (doordeweeks) vrij weinig junk food.
  Cholesterol is laatst nog gemeten bij een algemeen onderzoek, die blijkt “bijzonder goed” te zijn, aldus de arts.
  Dus ik zet deze trent maar gewoon door, zolang ik er trek in heb (:

  Ook benieuwd naar jouw antwoord op de vraag: Hoeveel eieren per week eet jij? 😉

  Reageer
 2. Anne 3 jarengeleden

  Ik eet al bijna 2 jaar lang elke ochtend 2 volkoren boterhammen met 2 eieren, dat zijn er 14 per week dus 😳

  Misschien toch maar eens tijd om dat te halveren, 😌

  Reageer
 3. Bianca 3 jarengeleden

  Nou ik eet ook echt meer eieren dan wat aangegeven staat. Ik kom al gauw op 10 eieren per week.

  Reageer
 4. Lilian 3 jarengeleden

  Nice, interessant artikel! Was toevallig deze week nog aan het zoeken naar informatie hierover, want ik vond het advies van het Voedingscentrum ook wel een beetje karig.
  Dus leuk dat je dit onderzocht hebt!

  Reageer
 5. Suzanne 3 jarengeleden

  Geldt het aantal ook voor eieren waar je de dooier niet van eet.
  Dus enkel het eiwit. Hierin zit toch minder (geen?) cholesterol?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: