Planning in december

Hoeveel calorieën ik eet…

Zoals je misschien merkt, ben ik de laatste tijd regelmatig veelgestelde vragen aan het beantwoorden in artikelen. ‘Hoeveel calorieën eet jij?’ is er daar zeker eentje van. In dit artikel mijn eerlijke antwoord en mijn advies aan jou.

Je denkt waarschijnlijk verkeerd!

We beginnen met het meest belangrijke. Mensen die me deze vraag stellen, maken waarschijnlijk een denkfout! Misschien denk je ‘als ik weet hoeveel Marloes eet, dan weet ik wat nodig is om eruit te zien zoals zij’ of ‘als ik weet hoeveel Marloes eet, dan weet ik wat een goede hoeveelheid is’. NEE! Dat is niet waar! Je kunt letterlijk helemaal niets met mijn antwoord. Het enige wat je eraan zou hebben, is dat je nieuwsgierigheid bevredigd is :). Als ik je straks vertel hoeveel calorieën ik dagelijks naar binnen werk, dan zegt dat echt 0,0 over wat mijn advies voor jou zou zijn. Ik leg het even uit…

Factoren die caloriebehoefte beïnvloeden

Natuurlijk kun je met een berekening een inschatting maken van hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Dat zal echter per persoon onwijs verschillen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel factoren die caloriebehoefte beïnvloeden. Hieronder een aantal belangrijke:

  • Lengte: Hoe langer jij bent, hoe groter je caloriebehoefte. Iedere cel in ons lichaam moet namelijk in leven gehouden worden. Dat kost energie.
  • Gewicht: Hoe zwaarder jij bent, hoe meer lichaamscellen, dus hoe groter je behoefte.
  • Leeftijd: Gemiddeld genomen ligt de caloriebehoefte van ouderen lager dan die van jongeren, vooral omdat zij een lagere spiermassa hebben. Onder andere hierdoor kom je makkelijker aan naarmate je ouder wordt.
  • Geslacht: Mannen hebben over het algemeen een hogere energiebehoefte dan vrouwen, ook weer onder andere omdat zij over het algemeen een grotere spiermassa hebben.
  • Activiteit gedurende de dag: Heb je een zittend beroep? Dan is je caloriebehoefte lager. Ook speelt mee hoeveel bewegingen jij maakt. Ben je van nature een druk persoon? Dan is je caloriebehoefte waarschijnlijk iets hoger.
  • Sportmomenten: Dit is denk ik een inkoppertje. Over het algemeen geldt: hoe meer je sport en beweegt, hoe hoger je caloriebehoefte.
  • Vetvrije massa: Spieren vragen meer energie dan vet. Heb je een grotere vetvrije massa, dan heb je meer spieren en is je caloriebehoefte dus iets hoger.

Ik heb het dan nog niet eens over zaken als hormoonhuishouding, stress, medicijngebruik, aandoeningen of aanleg.

De kans dat al deze factoren bij jouw exact gelijk zijn aan die van mij, is vrijwel nul. Jouw energiebehoefte zal dan ook anders zijn dan die van mij! Als jij mijn eetgedrag vervolgens klakkeloos gaat overnemen, dan zou dat niet je slimste actie zijn ;).

Hoeveel calorieën eet ik?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet weet hoe veel ik eet. Ik houd het zeker niet dagelijks bij, maar doordat het mijn vakgebied is, kan ik een vrij goede inschatting maken. Daarnaast snap ik ook wel dat we gewoon nieuwsgierig aangelegd zijn…en dat je om die reden benieuwd bent naar wat ik dagelijks in m’n mond steek.

Zoals ik in mijn video’s af en toe aangeef, verschilt mijn inname enorm per dag. Ik eet naar behoefte. De ene dag eet ik wat te weinig en de andere dag te veel. Ik houd echter zeker rekening met mijn sport- en beweegpatroon! Op sportdagen (5 dagen per week) eet ik meestal tussen de 1800-2400kcal. Op rustdagen meestal tussen 1500-2000kcal. Ik wil erbij zeggen dat ik op rustdagen écht bijna niets doe, omdat ik een zittend beroep heb. 1500kcal is alsnog veel te weinig voor mij, maar er zijn dagen dat ik gewoon niet meer behoefte heb. Vaak worden deze dagen gevolgd door een dag dat ik meer eet dan mijn behoefte, omdat mijn lichaam aangeeft een tekort te hebben gehad.

Er zijn echter ook regelmatig dagen dat ik véél meer eet. Minimaal 3000kcal en soms wel 4000kcal of nog iets meer. Zoals je weet ben ik doordeweeks niet zo’n snoeper, maar haal ik dat in het weekend dubbel en dwars in :). Ik denk dat ik gemiddeld 1x per week flink boven mijn behoefte eet.

Hoe ik weet dat ik voldoende eet

Door mijn werk als diëtist en sportprofessional, kan ik zeker een goede berekening maken over mijn eigen caloriebehoefte. Ik ga echter liever af op mijn gevoel en ik sta af en toe (gemiddeld zo’n 1x per week) op de weegschaal. Voel ik me minder fit, zit mijn kleding strakker en/of gaat het getal op de weegschaal structureel (dus niet eenmalig!!) omhoog? Dan trek ik de touwtjes wat strakker aan. Ik blijf dan gewoon voldoende gezond eten, maar mijn genietmomentjes in het weekend haal ik iets naar beneden.

Mijn conclusie

Je hebt er echt helemaal niets aan om te weten hoeveel calorieën ik eet. Iedereen is namelijk anders, met een andere behoefte. Hier lees je meer over het advies dat ik jou zou geven, als jij jouw eigen behoefte meer duidelijk wilt krijgen.

Groetjes, Marloes

Ben jij bezig met de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt?

5 reacties

  1. Je hebt helemaal gelijk! Toch is het soms lastig om jezelf niet te vergelijken met anderen.
    Dat is echt mijn valkuil, maar je hebt er niets aan. Je kan altijd wel iemand vinden die mooier, slanker, sterker, grappiger en succesvoller is.

    1. Ik ken ook niemand die op alle onderdelen een 10 scoort…perfect uiterlijk, gewicht, grappig…je kunt niet overal een 10 halen.

      Ik haal graag een 10 op de onderdelen die ik belangrijk vind. En op andere onderdelen Is een 8…een 6…. Ook prima.

      En op de meeste dagen lukt het me om zo te denken….en soms….baal ik van een 6 😉

      1. Hier precies zo ja. Soms balen van een iets lager cijfer, om me daarna te realiseren dat ik ook gewoon een mens ben en ik ook niet van anderen verwacht dat ze altijd overal een 10 scoren. Waarom dan wel van mezelf?

  2. Hey Marloes, zou je misschien een keer meer kunnen vertellen over hoe je moet eten als je niet meer ongesteld wordt, en dit graag weer zou willen worden.

    1. Ik heb precies dezelfde vraag! Of nou ja, waarschijnlijk verschilt in dit geval dat wat of hoe je moet eten ook per persoon heel erg (dat weet ik bijna wel zeker). Maar ik ben vooral ook benieuwd of er meer mensen zijn die een negatief effect hebben gemerkt van een ‘gezonde/fitte’ levensstijl op de hormoonhuishouding of de cyclus!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram