Hoeveel avocado per dag
Feiten en fabels Voeding

Hoeveel avocado per dag? – Tips van een diëtist!

Door

Je ziet mij geregeld avocado eten. Op brood of een cracker, door een salade en als guacemole zijn mijn favoriete manieren om avocado te gebruiken. Heel vaak vragen mensen me hoeveel avocado per dag ik zou aanraden als diëtist. En wat als je wilt afvallen? Kun je het dan beter helemaal niet eten? In dit artikel geef ik je antwoord.

Hoe gezond is avocado?

Een avocado bevat goede vetten, vezels, verschillende vitamines (onder andere vitamine E, C en bèta caroteen) en mineralen (onder andere magnesium en kalium). Eten van avocado heeft hierdoor onder andere een gunstig effect op onze darmwerking, het immuunsysteem en helpt de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte en op darmkanker voorkleinen. Zeker een gezond product dus als je het mij vraagt! Het is overigens niet zo dat je deze voordelen niet kun krijgen als je geen avocado eet, dus no worries als je het niet lust. Je kunt de voedingsstoffen ook uit andere producten halen.

Hoeveel avocado per dag ik aanraad…

Veel mensen zijn huiverig voor het eten van avocado, ze zijn namelijk relatief calorierijk. 1 avocado bevat afhankelijk van de grote zo’n 240-400kcal! Dit komt vooral door de relatief grote hoeveelheid goede vetten die erin zitten.

Wat mij betreft zou het ontzettend zonde zijn om avocado om deze reden te vermijden. Ons lichaam kan goede vetten en de bijbehorende in-vet-oplosbare vitamines namelijk goed gebruiken! Ze hebben onder andere een gunstig effect op het cholesterolgehalte, spelen een rol bij verschillende processen in het lichaam en helpen onze huid, haar en nagels gezond houden.

Ik vind het altijd onwijs lastig om een strakke richtlijn te geven. Die is er namelijk niet! Mocht ik hem tóch moeten geven, dan zou ik zeggen maximaal ongeveer 1/2 avocado per dag gemiddeld. Natuurlijk is het geen enkel probleem om er af en toe meer van te eten, net als dat het geen probleem is als je tijden geen avocado eet :).

Als jij op een gezonde manier wat wilt/moet aankomen, dan is het eten van meer avocado juist een van de middelen die je hierbij zou kunnen gebruiken. Uiteraard gaat dan mijn advies van hierboven niet op.

Toast met ei en avocado

Wat als je wilt afvallen?

Maar wat nou als je afvallen als doel hebt? Dan kun je beter voor caloriearme producten kiezen toch? Ik ben het daar niet helemaal mee eens! Ja, je komt aan als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, maar ook iemand die wil afvallen heeft goede vetten en in vet oplosbare vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Als jij alles vermijdt waar veel calorieën in zit, dan elimineer je alle goede vetten uit je voeding. Hierdoor is de kans dat je meer trek krijgt vrij groot (want vet verzadigd relatief goed)…maar ook de kans dat je tekorten ontwikkelt en/of dat jouw lichaam niet meer optimaal kan werken. Óók als je wilt afvallen, kun je dus gewoon lekker avocado eten. Wat mij betreft geldt hetzelfde advies als ik hierboven geef.

Avocado bewaren

Een halve avocado per dag…ja leuk…maar hoe bewaar je de andere helft!? Avocado verkleurt namelijk heel snel. Wat ik zelf graag doe, is de helft met de pit erin bewaren. Deze blijft namelijk langer goed! Ik doe hem in een zo klein mogelijk bakje zodat er zo weinig mogelijk lucht in kan, of gebruik deze handige herbruikbare dekseltjes.

Ook helpt het om een beetje citroensap over je avocado te sprenkelen. Dan verkleurt hij minder snel.

Wil je jouw avocado langer bewaren? Snijd het vruchtvlees dan in stukjes en bewaar het in de vriezer! Zo is het maanden houdbaar.

Nadeel…

Ik vind het toch even belangrijk om te benoemen in dit artikel: een avocado is gezond, maar het verbouwen ervan kost heel veel water. In vochtige gebieden waar avocado’s vaak geteeld worden, is dat niet zo’n probleem. In de supermarkten zijn echter ook vaak avocado’s uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika te vinden, waar ze al een watertekort hebben. Hierdoor krijgen deze avocado’s een minder goede score wat betreft de milieuklasse. Check dus even waar jouw avocado vandaan komt! Dit vind je vaak op het bordje in de supermarkt.

Mijn conclusie

Avocado’s passen wat mij betreft prima in een gezonde leefstijl, ondanks dat ze veel calorieën bevatten. Ook als je wilt afvallen is het wat mij betreft een prima keuze. Wel raad ik aan om niet veel meer dan 1/2 avocado per dag te nemen. Af en toe meer eten is natuurlijk geen probleem, maar dit structureel doen heeft niet zo veel zin. Zo veel goede vetten hebben we nu ook weer niet nodig en je krijgt relatief snel veel calorieën binnen op die manier. Wil/moet jij aankomen? Dan kun je er juist wél heel bewust voor kiezen om meer avocado te eten :). Dat is uiteraard overigens niet de enige manier om gezond aan te komen.

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak avocado?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Yvonne 1 jaargeleden

  Avocado bewaren: volledig onderdompelen in glas water en in koelkast zetten. Werkt nog beter dan bewaren in bakjes met ui, citroen.

  Reageer
 2. Fiona 1 jaargeleden

  Ik bewaar mijn avocado ook altijd met pit en dan wikkel ik er heel strak zilverpapier omheen, dat helpt ook om hem goed te houden.

  Reageer
 3. Jolieke 1 jaargeleden

  Foodhuggers werken ook fantastisch als je een avocado langer wil bewaren!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: