Voeding minder moe
| 12 augustus 2021

Hoe voeding je kan helpen minder moe te zijn! – 7 tips van een diëtist

Vermoeidheid komt ontzettend vaak voor. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor dit probleem. Lang niet altijd is er een relatie met eten. Soms ligt er echter wel een oplossing in de voeding! Daarover gaat dit artikel. Ik vertel je hoe voeding je mogelijk kan helpen minder moe te zijn.

Het is onmogelijk om in 1 artikel alle tips en adviezen te geven, hierover zou je een compleet boek kunnen schrijven. De tips hieronder zijn dan ook zeker niet volledig. Toch geeft het je mogelijk wat waardevolle informatie.

Ik wil benadrukken dat de oplossing voor jouw vermoeidheid écht niet perse in je voeding hoeft te liggen. Misschien heb je het wel te druk, heb je stress op een andere manier, heb je een griepje onder de leden of is er iets anders aan de hand. De tips hieronder zijn dus lang niet altijd een oplossing voor het probleem.

Toch ga ik je een aantal adviezen geven voor een optimale voeding, als je regelmatig last hebt van vermoeidheid.

1. Eet volwaardig

Ik merk dat veel mensen direct denken aan fruit en groenten, als ik het heb over vitamines. Besef je echter dat er ontzettend veel vitamines en mineralen zijn die niet in fruit en groenten voorkomen. Gevarieerd eten zorgt ervoor dat je alles binnen krijgt dat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Let dus niet alleen op je inname van groenten en fruit, maar ook op dat van bijvoorbeeld volkorenproducten, noten, vlees/vis/vleesvervangers, melkproducten of -vervangers, goede vetten, peulvruchten etc.

2. Eet voldoende gezonde producten

Ook zie ik heel vaak dat mensen geneigd zijn consequent iets te weinig gezonde producten te eten, vooral als ze afvallen als doel hebben. Soms compenseren ze dit met snaaibuien vol ongezonde producten, waardoor afvallen evengoed mislukt.

Om minder moe te zijn, helpt het eten van voldoende gezonde producten onwijs! Wees dus niet bang om een extra volkoren boterham, stuk fruit of schaaltje kwark te nemen. Daar zal je écht niet van aankomen. Je lichaam zal je dankbaar zijn voor de goede voedingsstoffen die je binnen krijgt. Twijfel jij of je wel voldoende eet? Ga eens langs bij een professional! Vaak kan diegene je in 1 consult al waardevolle adviezen geven. Een kleine moeite om je beter te gaan voelen ♥.

3. Eiwit en vet…

Ik zie regelmatig dat het overgrote deel van de voeding van een persoon uit koolhydraten bestaat. Veel brood, fruit, aardappels, pasta, koekjes etc. Op zich is er niets mis met deze producten, maar het kan er wel voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel flink schommelt. Hierdoor kun je vermoeidheid gaan ervaren. Let er eens op of je ook eiwit (vlees, vis, vleesvervangers, ei, noten, peulvruchten, melkproducten etc.) en goede vetten (noten, vette vis, avocado, olie, zaden etc.) bij je maaltijden eet! In mijn ogen bestaat een goede maaltijd uit een combinatie van (voedzame) koolhydraten, vetten en eiwit. Een keertje meer eenzijdig eten is echt geen probleem hoor! Maar probeer er eens vaker op te letten. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel én je energielevel waarschijnlijk verbeteren, waardoor je mogelijk minder moe zal zijn.

Plantaardig dierlijk eiwit

4. Laat eventueel tekorten checken

Heb je al langere tijd een vermoeid gevoel? Meer dan anders? Ga dan zeker eens langs je huisarts. Deze zal mogelijke oorzaken met je bespreken. Als hij/zij een tekort in de voeding vermoedt, dan kan er een bloedtest gedaan worden. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld komen door een tekort aan ijzer, vitamine D of vitamine B12. Ik raad je niet aan dit zomaar te gaan suppleren zonder bloedtest, je weet namelijk nooit precies waar de tekorten zitten als dat niet getest is. Eventueel kan een diëtist je helpen deze tekorten in het vervolg te voorkomen.

5. Eet regelmatig

Ook zie ik vaak vermoeidheid optreden als mensen onregelmatig eten en/of maaltijden overslaan. Voor de meeste mensen is 3 maaltijden per dag eten voldoende, mits deze maaltijden gevarieerd en groot genoeg zijn! Heb je toch nog vaak last van een moe gevoel? Dan kun je eens proberen je voeding wat meer te verdelen over de dag. Neem bijvoorbeeld 1-3x per dag een voedzaam en gezond tussendoortje zoals bijvoorbeeld een boterham met gezond beleg, een gekookt eitje en een stuk fruit, een handje noten etc.

6. Drink voldoende

Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Ook lopen verschillende processen niet goed als er onvoldoende vocht aanwezig is. Onder andere de uitscheiding van afvalstoffen! Voldoende drinken kan dus zeker effect hebben op hoe we ons voelen. Hier lees je meer over hoe veel en wat ik je aanraad om te drinken.

7. Niet teveel suiker

Producten waarin veel suiker zit, vinden we vaak ontzettend lekker. Dat zijn ze ook en ze zijn prima voor af en toe een genietmomentje. Als je echter gedurende de dag veel suiker eet, zal je bloedsuikerspiegel hierop reageren. Door de grote schommelingen kun je vermoeidheid ervaren. Dit kan ook het geval zijn met producten die meer snelle koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld wit brood, witte pasta etc. Kies hiervan liever de volkoren varianten! Die worden langzamer opgenomen door je lichaam waardoor je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Ik heb al heel wat cliënten minder moe zien worden nadat ze minder suiker/snelle koolhydraten zijn gaan gebruiken.

Heel veel succes met het opvolgen van de tips! Onthoud dat dit er maar 7 zijn en dat er nog véél meer over dit onderwerp te zeggen is. Staar je dus zeker niet blind op deze puntjes. De oplossing voor jouw vermoeidheid kan ook TOTAAL ergens anders liggen.

Groetjes, Marloes

Welke van deze tips kan jij nog iets in verbeteren?

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram