Hoe ‘slecht’ is Alcohol?

Cocktail2

Ik heb het op optimavita.nl heel vaak over gezonde producten. Vandaag wil ik daar voor een keertje verandering in brengen. Ik krijg namelijk heel vaak de vraag over hoe slecht alcohol nu eigenlijk is. We weten allemaal dat veel alcohol drinken niet zo verstandig is, maar hoe veel dan? Kom je er snel van aan? Is is wijn gezonder dan bier? Ik geef in dit artikel onder andere op deze vragen antwoord.

Een paar maanden terug vertelde Anneloes jullie al de basics over alcohol. Dat artikel kun je hier teruglezen. Ze ging in op wat alcohol is en welke effecten het heeft. In het artikel van vandaag ga ik het meer concreet maken, want hoeveel kun je drinken en wat doet het met je lichaam?

Hoe ongezond is alcohol? 
We weten allemaal wel dat veel alcohol drinken niet zo goed is voor je lichaam. Maar er wordt ook vaak gezegd dat bijvoorbeeld wijn gezond zou zijn!? Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat het drinken van 1 glas alcoholhoudende drank per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen, de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Bedenk echter dat bijvoorbeeld gezond eten en veel bewegen dit effect ook heeft, in veel grotere mate! Het soort drank maakt trouwens niet uit, het effect wordt namelijk verzorgd door de alcohol zelf, specifiek wijn drinken is dus niet nodig.

Naast deze kleine gezondheidswinst, heeft alcohol ontzettend veel nadelen. Het werkt verslavend, heeft invloed op je stemming en kan in grote hoeveelheid de kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen vergroten. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot coma en hersenbeschadiging. Omdat je dit waarschijnlijk wel weet, ga ik hier niet diep op in :). Natuurlijk heeft het ook effect op de calorie-inname, dat bespreek ik hieronder.

Collage6

Kom je er snel van aan?
Hier kan ik heel kort op antwoorden, namelijk JA! Ik leg meestal aan mijn cliënten uit dat dat komt door drie dingen:

 1. Alcoholhoudende dranken bevatten veel calorieën! Hoeveel, dat zie je in de tabel verderop.
 2. Alcohol is een gifstof voor je lichaam, daarom gaat je lichaam eerst de alcohol wegwerken. De rest van de vertering wordt even stil gezet. Als later blijkt dat er een overschot aan energie is ingenomen, wordt dit opgeslagen als vet.
 3. Als je alcohol drinkt, wordt je wat ‘makkelijker’. Je bent dus eerder geneigd ja te zeggen tegen snacks die worden aangeboden. Bovendien heb je na een nacht stappen vaak zin in een vette hap :).

Hoe veel kun je drinken?
Ik zou je aanraden om het advies van de gezondheidsraad aan te houden, namelijk maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen voor mannen. Ik neem dit zelf altijd een beetje ruim, als je op vrijdag 3 glazen drinkt, heb je er nog 4 voor de rest van de week. Eigenlijk is dit minder gezond, want meer dan 1 glas op een avond drinken is niet aan te raden. De praktijk is echter dat je op een feestje al snel meer drinkt dan 1 glas :).

Eigenlijk is dit een heel raar advies. Dat is ook de reden dat ik het woordje ‘maximaal’ schuin gedrukt heb. Het is in mijn ogen namelijk altijd beter om minder te drinken! Daarentegen ben ik zelf ook student geweest en weet ik dat er bepaalde periodes in je leven zijn dat je meer drinkt dan 7 glazen per week. Besef je echter dat dat absoluut niet is aan te raden en probeer de hoeveelheid een beetje te beperken door ook af en toe een glas water of cola light te nemen.

wpid-img-20140506-wa0006.jpg

Welke soort drank kies je?
Ik krijg vaak de vraag welke dranksoort je het beste kunt kiezen, qua hoeveelheid calorieën. In de tabel hieronder zie je het verschil per standaard hoeveelheid.

Tabel

Zoals je ziet bevatten alle dranksoorten veel calorieën, maar vooral de mixdranken springen eruit. Of je wijn of bier drinkt, maakt niet veel uit. Ook het soort wijn levert maaar een klein verschil. Natuurlijk is de hoeveelheid calorieën afhankelijk van de hoeveelheid die je krijgt. Je kunt de hoeveelheid calorieën in een mixdrankje beperken door rum/cola light te bestellen in plaats van normale rum/cola.

Wat en hoeveel drink ik zelf?
Ik snap dat jullie na al deze informatie ook nieuwsgierig ben naar hoeveel ik zelf drink. Geloof het of niet, maar ik ben gék op alcoholische dranken (dit klinkt heel verkeerd, haha). Ik drinkt echter helemaal niet vaak, maar beperk het tot ‘speciale’ gelegenheden. Zo kan het voorkomen dat ik 3 weken niet drink, maar ook dat ik in één week 7 glazen drink. Per dag drink ik vrijwel nooit meer dan 3 glazen alcohol. Ik drink puur omdat ik het lekker vind, dan heb ik vaak aan 1 of 2 glazen ruim voldoende. Het komt ook af en toe voor dat ik lekker thuis in mijn eentje een drankje drink, gewoon omdat ik daar zin in heb. Dit is echter hooguit 2x per maand. Mijn favoriete drankjes zijn likeuren als sambuca en amaretto. Ik drink echter ook graag droge witte wijn, rum/cola light en Martini.

In mijn studententijd dronk ik absoluut meer, omdat ik toen ook veel vaker op stap ging. Ik dronk op een avond dan zo 7 glazen alcohol. Nu ik minder drink, merk ik dat ik er ook minder goed tegen kan. Soms voel ik 1 glaasje zelfs al in mijn hoofd!

Ik probeer de hoeveelheid alcohol die ik neem dus zeker te beperken. Niet alleen omdat dat gezond is, maar ook omdat ik dan éxtra geniet als ik wel een keer een glaasje neem. Per moment probeer ik te beoordelen of ik echt veel zin heb in een drankje, of dat het eigenlijk niet hoeft. Het komt dus ook best vaak voor dat ik op een terras of in een restaurant gewoon een kop thee, een glas spa rood of een cola light bestel.

Ik hoop dat ik je in dit artikel weer een klein beetje wijzer heb kunnen maken :). Als je vragen hebt, kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Hoeveel alcohol drink jij? Wat drink je het liefst?

15 reacties

 1. Ik drink eigenlijk bijna nooit alcohol. Bier vind ik sowieso al niet lekker, radler dan weer wel. Als ik ga stappen vermaak ik me ook niet zo goed met een watertje 🙂

 2. Ik drink vrij veel. In het verleden was het 2 a 3 flessen wijn per week, maar nu koop ik er 1 voor het weekend. Hij moet dan alleen wel op, omdat ik het zonde vind wanneer de wijn slecht wordt. Op dit moment bedenk ik me dat het kopen van die kleine flesjes dan beter zou zijn, zelfs al zijn die erg duur.

  1. 1 fles ieder weekend?? Absurd!! Get alive!!!
   Waarom drink je überhaupt? het leven is veel te mooi om te drinken, jezelf isoleren dat is wat je er mee bereikt en dan zal ik nog maar zwijgen over je lichamelijke gezondheid. Een regelrechte aanslag!
   Het innemen van 1 fles per weekend is iets om eens over na te denken! En je omgeving??? nooit afgevraagd hoe je familie, vrienden hier tegenover staan??
   Sta zondagmorgen eens om 6 uur op en ga de natuur in, hardlopen, fietsen, overdag leuke dingen doen, er gaat een wereld voor je open zo mooi is het leven! ‘s Avonds plof je op de bank met een kop thee, echt je hebt wel 100x meer voldoening dan die half volle/lege fles die je nog moet leegdrinken omdat het weekend nog niet voorbij is!
   ja ik kan hier heel boos over worden, dat geklets van mensen die blijven maar excuses zoeken om de fles maar weer te pakken!

   vr. groet,
   Maarten

   1. Maarten….ik kan heel boos worden van mensen die aanvallend zijn naar mijn lezers. Dat je iemand anders niet helemaal begrijpt, hoeft niet te betekenen dat je diegene niet in zijn/haar waarde laat.

   2. Pffff gast, je moet toch van het leven genieten. Voor sommige mensen is dat in het weekend lekker alcohol consumeren. Kan er net zo boos over worden dat gasten als jou zulke berichten achter laten en erg aanvallend tegenover drank en drugs zijn. Zo veel is een fles wijn in een weekend ook weer niet. En iedereen mag toch zelf bepalen wat die met zijn leven doet?

 3. @maarten, prima, ga je lekkere groene leven zoals jij dat graag wilt, maar bemoei je niet met keuzes van andere. Je hebt immers geen mening maar je valt de goede persoon keihard aan met hoe jij leeft. Ik wil niet leven zoals jij leeft, saai, saai en nogmaals saai.

 4. Ik las je artikelen over alcohol. De Gezondheidsraad heeft de adviezen omtrent gebruik van alcohol drastisch gewijzigd. Het advies voorheen was: Vrouwen maximaal 1 eenheid per dag. Mannen maximaal 2 eenheden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten leggen sterke verbanden bloot tussen (ook kleine dagelijkse hoeveelheden) alcohol en ontstaan van ziekten. Dus wordt dagelijks gebruik van alcohol afgeraden. Een enkele keer een glas kan wel.

 5. @Frans

  Ik denk dat het inderdaad van belang is dit soort nieuwe inzichten te updaten in blogs. Wel vind ik het erg raar dat bij de universiteit waar ik studeer we volmondig roepen dat we weten dat alcohol inderdaad niet zo goed voor ons is, maar ik als dank voor een presentatie wel een fles wijn krijg??? Als student!

 6. Ik drink al bijna twee jaar uitsluitend water. Geen alcohol dus maar ook geen andere dranken zoals koffie, melk, fruitsap. Enkel en alleen plat water op kamertemperatuur. Ik voel me daar erg goed bij.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram