Hoe maak je een Perfecte Smoothie? Do’s en Don’ts!

Bovenaan smoothie

Smoothies zijn al tijden ontzettend hip in gezondheidsland. Terecht, want ze kunnen niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens super voedzaam zijn. Daarentegen kunnen het ook stiekeme calorie- en/of suikerbommen zijn, als je de verkeerde keuzes maakt. In dit artikel leg ik je precies uit wat je in mijn ogen wel en wat je juist niet moet doen om de perfecte smoothie te maken.

Zoals vrijwel altijd het geval is, valt ook over ‘de perfecte smoothie’ te discussiëren. Wat de één onder gezond verstaat, slaat de ander liever over. Dit heeft te maken met persoonlijke voorkeuren, ideeën en overtuigingen. Ik wil dan ook benadrukken dat het in dit artikel gaat over mijn visie op ‘de perfecte smoothie’, ik claim absoluut niet de enige echte waarheid te hebben.

Wat is een smoothie?
Om eerst even duidelijk te krijgen waar we het in dit artikel over hebben, heb ik voor je opgezocht wat de Dikke van Dale geeft als definitie van een smoothie:

Definitie smoothie

Mijn idee van een perfecte smoothie
Als ik denk aan een ‘perfecte smoothie’, is dat voor mij een gezond drankje, dat ook nog eens super lekker is. Met ‘gezond’ bedoel ik dat het niet teveel suiker bevat, weinig verzadigd vet, veel verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast vind ik het perfect als mijn drankje ook enigszins een verzadigend gevoel geeft. Dit bereik je als het ook redelijk wat eiwit en voedingsvezels bevat. Nu we dit duidelijk hebben, kunnen we over naar mijn do’s en don’ts als het gaat om het maken van een perfecte smoothie!

Do’s en Don’ts voor een perfecte smoothie
Jullie weten nu dus welke eigenschappen ik graag meegeef aan mijn smoothie. Maar hoe doe je dat dan? Welke producten kun je het beste toevoegen en welke juist niet? Dat vertel ik je hieronder.

Do’s 

  • Gebruik vers fruit in je smoothie! Fruit bevat veel vitamines en mineralen en bovendien veel voedingsvezels.
  • Diepvriesfruit is ook een hele goede optie. Dit geeft je smoothie niet alleen vitamientjes en vezels, maar het maakt hem ook heerlijk koud én het geeft een fijne milkshake-achtige structuur. Vooral in de lente en zomer is diepvriesfruit een favoriet van mij!

Diepvriesfruit

  • Gebruik een blender of een staafmixer in plaats van een fruitpers of een (slow)juicer, hierdoor blijven alle verzadigende voedingsvezels in je smoothie zitten.
  • Voeg magere yoghurt of magere kwark aan je smoothie toe. Dit zorgt voor extra eiwitten, dus ook voor een langer verzadigd gevoel. Bovendien wordt je smoothie op deze manier heerlijk romig. Eventueel kun je ook wat melk toevoegen als je jouw drankje niet vloeibaar genoeg vindt. Yoghurt en kwark bevatten meer eiwitten dan melk, daarom hebben die mijn voorkeur.
  • Voor een nóg grotere verzadigende werking, kun je extra voedingsvezels toevoegen. Denk bijvoorbeeld eens aan 1 of 2 lepels haverzemelen, brinta, speltvlokjes of (instant) havermout.
  • Lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten of andere zaden en pitten zijn ook een super goed idee om toe te voegen. Een eetlepel zaden of pitten in je smoothie geeft meer vitamines en mineralen, meer goede vetten en meer voedingsvezels. Pas wel op! Waarom? Dat lees je bij de dont’s.
  • Verwerk groenten in je smoothie! Groenten zijn voedzaam, bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en anti-oxidanten. Ze bevatten echter weinig calorieën en zijn dus perfect om je smoothie een groter volume te geven, zonder veel extra calorieën toe te voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan komkommer, tomaat, selderij, wortel, spinazie, sla of rode biet.

Smoothie1

Don’ts 

  • Naar mijn idee kun je beter niet te vaak kiezen voor een smoothie van alleen maar fruit. Fruit is gezond, maar bevat ook veel fruitsuikers. In een flink glas gaan al snel vijf stuks fruit. Door de grotere hoeveelheid suiker, kun je later op de dag meer zoete trek krijgen. Bovendien geeft het even een energieboost, maar die ik helaas snel weer verdwenen. Ik houd zelf een maximum van 200-300 gram fruit aan.
  • Om dezelfde reden gebruik ik liever niet teveel vruchtensap. Het nadeel van een vruchtensap is ook nog eens, dat de vezels (grotendeels) uit het fruit verwijderd zijn bij het persen. Die vezels geven nou juist het verzadigende gevoel dat ik graag ik mijn smoothie heb. Ik kies er daarom liever voor om mijn smoothie te mengen met yoghurt.
  • Voeg liever geen suiker, honing, agavenectar, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of andere suikervervangers toe. Fruit is al zoet van zichzelf, probeer jezelf aan te leren dat dit voldoende is. Je went gemakkelijk aan een hele zoete smaak. Suiker en suikervervangers bevatten vaak veel energie en weinig nuttige voedingsstoffen. Bovendien krijg je er sneller weer trek in zoete dingen, als je suiker toevoegt.
  • Zaden, pitten en noten zijn gezond, maar ook rijk aan calorieën en vet. Natuurlijk zijn het goede vetten, maar ook goed vet bevat veel calorieën. Voeg daarom niet teveel van deze producten aan je smoothie toe. Ik zou zeggen maximaal 1-2 eetlepels.
  • Room of ijs toevoegen aan je smoothie geeft een heerlijke smaak, maar erg gezond is het niet. Ook de light varianten van roomproducten, bevatten nog relatief veel verzadigd vet. Vermijd ze daarom liever.

Voor een aantal voorbeeldrecepten voor smoothies kun je natuurlijk op de site terecht. Hier een met fruit, spinazie en munt. Een met meloen, perzik en kokosmelk. Een met met alleen fruit en melk. Een met diepvriesfruit, yoghurt en melk. En nog een met sinaasappel, banaan, speltvlokken en chiazaad.

Natuurlijk hoef je echt niet altijd deze richtlijnen te volgen. Heb je een keer zin in een heerlijke snack, die niet perse gezond hoeft te zijn? Dan is dat natuurlijk helemaal prima! Deze richtlijnen zijn echt bedoeld voor mensen die regelmatig smoothies maken en die het belangrijk vinden dat hun smoothie gezond is.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips!

Groetjes, Marloes

Wist jij dit al? Welke tips ga jij toepassen? 

18 reacties

  1. Ik ben dol op smoothies 🙂 Mijn extra tip is nog dat ik vaak in het weekend een grote kan maak en die dan in bakjes invries waardoor ik door de week heerlijke koude smoothies heb (ik laat ze ontdooien in de koelkast) en alle vitamine bewaard blijven.

    1. Waarom staat hier niets over smoothie combinaties die niet goed zijn?

      Zuivel met kiwi bijvoorbeeld.
      Omdat het gaat schiften.

  2. Ik ben gek op smoothies!
    Ik drinks ze niet dagelijks, maar na het sporten of als het lekker weer is buiten vind ik het super lekker.

  3. Mijn favoriete smoothie waar ik (na het drinken) uren op kan sporten: bananen met jus’d orange en 4-5 dadels er door heen ge’blend’. Vooral de dadels laten langzaam hun energie vrijkomen 🙂
    Daarnaast ben ik van mening (persoonilijk… I am not an expert) dat je beter vruchtensuikers kan verdragen dan geraffineerde/kunstmatige suikers (die je veel sneller in een overdosis tot je kan nemen).

  4. Ik drink graag een smoothie met fruit en kwark na het sporten! Soms neem ik ook wel eens magere chocolademelk vanwege de eiwitten en de suikers enzo. Ik ben wel benieuwd wat jouw mening daarover is, aangezien de meningen daarover nogal verdeeld zijn. Xxx

    1. Ik denk dat magere chocolademelk in sommige gevallen een uitkomst kan zijn! Als je liever suikers wilt vermijden, dan raad ik het niet aan. Maar bijvoorbeeld bij sporters die graag wat meer energie binnen krijgen, is het een goed alternatief!

  5. Ik ben ook dik op smoothies! Ik drink elke dag ongeveer een halve liter van. Ik gebruik ze als gezond tussensdoortje mijn favorieten zijn: spinazie, appel en verse sinaasappelsap.
    Boerenkool, banaan appel en verse sinaasappelsap. En wortel, appel verse jus . De wortel smoothie varieer mee. Ipv appel bijv witte druiven er door of wat mango er bij.
    Zeker met ploegendienst elke dag verzekerd van mijn portie fruit en groente!

  6. Vraagje, mag Griekse Yoghurt (0% vet) ook worden gebruikt in een smoothie? Die van de Jumbo bevat 4.5 gram Koolhydraten waarvan 2.9 gram suiker per 100 gram yoghurt.

      1. Het ‘mag’ natuurlijk altijd, maar het bevat veel meer vet dan magere kwark of magere yoghurt. Griekse yoghurt heb je trouwens wel in 0% vet varianten, maar die zijn helaas veel duurder.

  7. Ik doe altijd nog een eetlepel Roosvicee Ferro er door heen voor extra ijzer. Ik vind dit spul om te drinken of in mijn kwark te sterk, geen fijne smaak hebben. Maar zo merk ik er niks van, win-win!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram