Afvallen Feiten en fabels Gezonde producten Voeding Voedingstips

Hoe ik eet op een ‘Balansdag’ – Mini Detox

Door

Balansdag

Dit leek me een mooi artikel voor op de dag na mijn verjaardag :). Je kent het wel, van die dagen waarop je veel meer en ongezonder eet dan normaal. Feestjes, verjaardagen, barbecues of weekenden met familie en vrienden, iedereen heeft zulke momenten. Soms heel bewust…en soms wat minder ;). Ik vind het dan soms fijn om de dag daarna wat extra op mijn voeding te letten. Niet altijd, maar af en toe heb ik gewoon die behoefte. Ik laat je zien wat ik eet op ‘the day after’.

Ik heb in het verleden wel eens geprobeerd om de dag nadat ik flink ongezond had gegeten, alleen maar fruit te eten en vruchtensappen te drinken. Dit werkt voor mij gewoon echt niet. Ik houd het namelijk vol tot ongeveer 15uur….en krijg daarna zo’n trek dat ik spontaan weer naar ongezonde dingen ga grijpen. Zoals ik al zei, vind ik het soms tóch prettig om wat meer op mijn voeding te letten. Het voelt voor mij als een soort ‘reset’, alsof je alle ongezonde dingen weer even uit je systeem werkt. Een soort mini detox dus!

Drinken fruit

In dit artikel vertel ik je hoe ik zo’n ‘balansdag’ meestal in deel. Ik begin met een aantal dingen waar ik op let, als soort van algemene richtlijn. Daarna geef ik je een voorbeeld van wat ik op zo’n dag eet. Het gaat hierbij vooral om waar ik me prettig bij voel. Het is dus niet perse wetenschappelijk onderbouwd of heel diëtistisch verantwoord :).Doe dit écht maar 1 dag! Verderop leg ik je uit waarom. Hieronder een aantal punten waar ik op let:

 • Ik drink veel op zo’n dag! Dit geeft me niet alleen een meer verzadigd gevoel, het helpt ook om alle ongezonde stoffen uit mijn lichaam te werken. Ik drink dan vooral veel water of thee. Als ik even een ander smaakje wil, pak ik koffie of een glas light frisdrank. Dit probeer ik echter te vermijden, gewoon omdat het goed voelt om veel water en thee te drinken.
 • Ik verlaag de hoeveelheid koolhydraten in mijn voeding. Koolhydraatrijke producten zijn bijvoorbeeld brood, pasta, rijst, crackers, rijstwafels, aardappels, koekjes etc. Hierdoor gaat mijn lichaam eerder over op de vetverbranding. Ik eet overigens niet helemaal koolhydraatarm, omdat dat naar mijn idee minder gezond is.

Sporten

 • Ik probeer te bewegen. Het liefst doe ik op zo’n dag een heftige workout in de sportschool, bij voorkeur in de ochtend. Als dit echt niet lukt, probeer ik een rondje hard te lopen of een lange wandeling te maken.
 • Ik probeer niet zo veel zout te eten. Ik gebruik geen pakjes, zakjes, kruidenmixen, bouillon, chips, zoutjes etc. Ik houd snel vocht vast door zout eten, waardoor ik me snel opgeblazen voel. Na een feestje of snackdag voel ik me vaak al opgeblazen, extra zout vermijd ik dus liever.
 • Ik eet zo veel mogelijk pure, onbewerkte producten. Dus geen dingen uit pakjes en zakjes. Vooral veel groenten vind ik op zo’n dag fijn. Natuurlijk vermijd is koekjes, snoepjes, snacks, frisdranken en andere ongezonde producten.
 • Ik eet wat minder dan ik nodig heb, omdat ik de dag daarvoor veel meer heb gegeten dan ik nodig had.

Ik raad je aan om dit patroon écht maar 1 dag vol te houden. Ga daarna weer gewoon eten! Het is echt even een resetmoment. Als je langere tijd veel minder eet dan je nodig hebt, gaat je lichaam zich hieraan aanpassen. Je zult niet meer afvallen en uiteindelijk zelfs aankomen als je weer ‘normaal’ gaat eten.

Salade kikererwten

Hier vind je een voorbeeld van hoe ik zo’n balansdag indeel qua voeding. Ik drink dus vooral veel thee en water, ik probeer ongeveer 3 liter te drinken.

Ontbijt: Flink wat kwark (+-350g) met een stuk fruit naar keuze, eventueel met een beetje kaneel.
Tussendoor: Als ik trek heb een stuk fruit, anders niets.
Lunch: Een koolhydraatarme salade, bijvoorbeeld deze salade met kikkererwten. Of ik maak een omelet van 3 eieren met veel groenten.
Tussendoor: Als ik trek heb neem ik fruit of rauwkost. Als ik me flauw voel doordat ik weinig koolhydraten eet, neem ik een paar rijstwafels.
Warme maaltijd: Een flink stuk vlees of vis (+-175g) met véél groenten (+-300g). Bijvoorbeeld deze pangafilet met groenten. Ik gebruik op zo’n dag liever kruiden zonder zout.
Tussendoor: Als ik trek heb wat snoeptomaatjes, wortel of komkommer. Of eventueel een klein bakje kwark.

De hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijd) eet ik altijd, de tussendoortjes probeer ik weg te laten, tenzij ik echt heel veel trek heb. Als ik me flauw voel, neem ik fruit, een rijstwafel, een cracker of iets anders met koolhydraten. Ik probeer altijd goed naar mijn lichaam te blijven luisteren en zal nooit zó weinig eten dat ik er last van krijg.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad!

Groetjes, Marloes

Doe jij wel eens zo’n ‘balansdag’? Hoe ziet die van jou eruit?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Eunice 7 jarengeleden

  Leuk om te lezen wat zo’n dag voor jou inhoudt.

  Wel zet ik mijn vraagtekens bij überhaupt het gebruik van light frisdrank? Maar helemaal in een detox dag … Daar zou echt alleen maar water en cafeïne vrije thee bij aanbod moeten komen!
  ‘Light’ is zooooo slecht

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Hier heb ik al vaker over geschreven. In mijn ogen is light niet ‘zoooo slecht’ als je het met mate gebruikt. Ik kies inderdaad ook liever voor thee of water op zo’n dag. Maar soms wil ik gewoon echt even een ander smaakje….eerlijk is eerlijk. Een glaasje light frisdrank is dan een uitkomst voor mij :).

   Reageer
 2. Ilonka 7 jarengeleden

  Als ik het zo lees eet ik misschien wel veel te weinig…. Voorbeeld van vandaag (afgezien van de avondmaaltijd eet ik doordeweeks altijd hetzelfde)
  Ontbijt 150gr magere kwark, lunch 2 tomaten met een bolletje mozzarella, om 10 uur en 3 uur een halve komkommer (Dus een hele totaal) en avondeten was vandaag 250gr groenten met 2 eieren.
  Ben nu in de avond ook koolhydraatarm aan het eten, omdat afvallen nog steeds niet lukt 🙁

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Wat voldoende is, verschilt enorm per persoon!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: