Fabels over afvallen
| 21 maart 2019

Hoe het gaat met Intermittent Fasting

Sinds 3,5 week ben ik weer begonnen met intermittent fasting, zoals je kon zien in de vlogs van de afgelopen tijd. Ik eet alleen tussen 13:00uur en 21:00uur. Ik krijg hier ontzettend veel vragen over, dus bij deze even een update over hoe het gaat.

Waarom intermittent fasting

Ik vertelde in de vlogs al waarom ik besloot deze manier van eten weer toe te passen. Maar voor de volledigheid hier nog even kort. De laatste tijd ging het sporten ontzettend lekker, maar ik kon me eventjes niet beheersen wat betreft eten. Dit betekent bij mij niet dat ik heel ongezond at, maar ik snaaide veel uit de kasten. Dit varieert van crackers tot nootjes en lepels pindakaas uit de pot. Hierdoor voelde ik me niet zo fijn in mijn lichaam. Mijn gewicht kan me niet zo heel veel schelen, maar omdat ik weet dat veel van jullie het interessant vinden, ik woog zo’n 68kg.

Mijn doel was dus vooral meer balans vinden in het eten, minder snaaien en me weer fitter gaan voelen.

Toast met huttenkase

Hoe doe ik het?

Ik eet dus tussen 13:00uur en 21:00uur. Mijn belangrijkste doel is om gewoon alles binnen te krijgen dat ik nodig heb. Ik focus dus niet op minder eten, maar juist op voldoende eten! Hiervoor houd ik af en toe een dag mijn voeding bij in My Fitness Pal. Door voldoende de eten in een relatief kort tijdbestek, hoop ik minder snaaidrang te krijgen. Zo ziet een dag er ongeveer uit:

Tot 13:00uur: alleen drinken. Meestal alleen thee en water, gecombineerd met 1-3 kopjes koffie.

13:00uur: Eerste maaltijd, deze maak ik relatief groot. Ik neem vaak boterhammen of crackers, die ik rijkelijk beleg. Ook neem ik er vaak een stuk fruit bij, wat groenten en/of een eitje.

16:00uur: Een wat kleinere tussendoormaaltijd. Bijvoorbeeld een handje nootjes en twee rijstwafels, of twee crackers met beleg, of een kom soep, of een eiwitreep. Als ik hier geen behoefte aan heb dan neem ik hem niet en maak ik mijn hoofdmaaltijden groter.

18:00uur: Rond deze tijd eet ik vaak mijn avondmaaltijd. Dit is gewoon een standaard maaltijd met een standaard portie, zoals de recepten die je vindt op optimavita.nl. Soms dus een iets grotere portie, als ik niets tussendoor at.

20:45uur: Vlak voor 21:00uur eet ik nog een relatief grote maaltijd, om de volgende ochtend goed door te komen. Dit is voor mij cruciaal! Ik neem bijvoorbeeld een grote bak kwark met muesli, fruit en noten. Of havermoutpap met fruit, eiwitpoeder en pindakaas.

Tussendoor drink ik veel water en thee en af en toe een kopje koffie. Zoals jullie weten, drink ik ook af en toe een glas light frisdrank of limonade zonder suiker. Waarschijnlijk deel ik maandag in een video een exacte intermittent fasting dag met jullie!

Hoe gaat het?

Je raad het misschien al, het bevalt me super goed! Anders was ik er uiteraard alweer mee gestopt. Ik heb ‘s ochtends eigenlijk helemaal geen honger en geniet ‘s avonds van mijn grote maaltijd voor het slapen gaan.

Aandachtspunten zijn het innemen van mijn tabletjes (vitamine D, probiotica, multivitamine en cranberrytablet). Dat deed ik altijd bij het ontbijt, waardoor ik het nu vergeet! Misschien maar standaard bij mijn avondmaaltijd nemen. Ook moet ik opletten dat ik voldoende fruit eet, maar daar ben ik de laatste tijd heel bewust mee bezig!

Kwark havermout banaan pindakaas

De resultaten tot nu toe

Dan ben je natuurlijk ook benieuwd naar de resultaten :). Mijn doel heb ik behaald, ik voel me weer een stuk fitter en snaai vrijwel niet meer tussendoor. Ik heb ook het idee dat mijn vetpercentage iets daalt, ondanks dat dit niet perse mijn doel was. Mijn gewicht heb ik voor jullie bijgehouden. Dat daalde tot een paar dagen geleden niet. Vanochtend was het ineens 67,1kg, dus bijna een kilo lager dan het was. Zoals ik al zei is dit zeker niet mijn doel, maar ik weet wel dat ik mij vaak het best voel rond 66-67kg. Ik eet gewoon rond mijn behoefte en zie wel wat mijn gewicht gaat doen. Zo lang ik me maar fit blijf voelen!

Mijn plannen voor de komende tijd

Ik ben zeker van plan nog wel even met intermittent fasting door te gaan. Het bevalt heel goed en ik heb er totaal geen moeite mee, dus waarom niet!? Ik kreeg veel vragen over hoe lang je dit kunt doen. Als je zorgt dat je gewoon alles binnen krijgt dat je nodig hebt, kun je het net zo lang doen als je wilt.

Ik zie intermittent fasting zeker niet als een dieet, maar als een ander ritme in mijn eetpatroon dat me helpt om cravings te beperken.

Voor mij werkt het heel goed, maar Sven vindt het bijvoorbeeld helemaal niets. Ik kan me voorstellen dat het lastiger is als je een staand of bewegend beroep hebt.

Ik hoop je vragen beantwoord te hebben! Hier vind je 10 tips, die ik laatst plaatste.

Groetjes, Marloes

Zou het wat voor jou zijn denk je? Of helemaal niet?

17 reacties

  1. Pas je site ontdekt …… super inspirerend! Al meerdere oefeningen en receptjes gemaakt! Ook work outs op sportschool ga zo door Succes!

  2. Hoi Marloes,

    Fijn dat je laat weten hoe het gaat.
    Ik had nog een vraagje.
    Is IF een gezonde optie als je zwanger bent?
    Uiteraard is (dan) niet het doel gewicht te verliezen.

    Groetjes,
    Marise

    1. Hoi Marloes. Leuk om te lezen hoe het gaat. Ik heb via de eetkliniek waar ik onder behandeling ben geleerd om mijn eten en tussendoortjes te plannen en daarbuiten niets te nemen. Dat werkt voor mij heel goed. Ik ben begonnen met zes eetmomenten en heb we nu vijf. En dan planning dus bewust een kop thee met een bonbon maar dan kan ik er niet later weer eentje nemen.
      Het kwam op mij eerst wat kinderachtig over maar het werkt prima!! Ik snaai nooit meer!

    2. Hi Marise. Ik zou het niet perse aanraden tijdens de zwangerschap, omdat hier nog niet veel over onderzocht is. Gewoon voor de zekerheid dus maar liever niet naar mijn idee 🙂

  3. Hi Marloes,
    Het is niks voor mij denk ik. Ik heb last van mijn suikerspiegel, vaak heb ik geen honger, maar moet ik eten omdat mijn suikerspiegel te veel daalt. Ik heb zwangerschapsdiabetes gehad en kan merken dat mijn lichaam het het beste heeft met regelmatig eten de hele dag door en dan eet ik vooral low-carb. Diabetes zit nu eenmaal in de familie en de kans is groot dat ik het door de zwangerschapsdiabetes het zelf ook krijg op latere leeftijd. Ik hoop ook dat doordat ik me nu houd aan low-carb en de hele dag door eten (5-6x per dag) ik de diabetes een beetje voor kan blijven. En ja natuurlijk, ook ik neem mijn genietmomentjes!

  4. Hoi Marloes,

    Dankjewel voor je bericht. Leuk weer te lezen hoe je dat allemaal doet. Ik was al benieuwd! 😊
    Even een vraagje over je tabletjes. Je neemt vitamine D en multivitamine. In multivitamine zit ook vitamine D. Ik las laats dat je 10 mg per dag mag en dat zit precies in de multivitamine. Ik nam ook altijd nog een vit. D tablet maar daar ben ik mee gestopt.
    Hoe zie jij dat? Is het erg als je teveel binnen krijgt? Ik ben 67 jaar en mag voor mijn leeftijd 10 mg per dag. Over een paar jaar mag ik 20 mg per dag.
    Ik hoor/lees het graag!

    Lieve groetjes,

    Atty uit Bedum 😊

    1. In mijn multi zit maar 5mcg, dus ik slik er 10 bij. Als je nu al 20 binnenkrijgt is dat niet erg hoor! Pas boven 50mcg kan het schadelijk worden. Groetjes!

  5. Hi Marloes, leuk artikel. Ik heb het geprobeerd maar is helaas niks voor mij. Ik heb echt ontbijt nodig. Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd in de He­ro Fruit­ont­bijt ha­ver­mout man­go & pas­sie. Zou je deze willen reviewen?

    Liefs Lisa

    1. Hi Lisa! Snap ik heel goed :). Ik ben niet zo’n fan van Hero fruitontbijt. In een grijs verleden heb ik (of een stagiaire, weet ik niet meer) die al een keer gereviewd :). Liefs

  6. Hoi Marloes, je bent dus alweer 3,5 week bezig met IF. Wat vliegt de tijd! Voor mij is het niks net als Swen ben ik veel in beweging, het lijkt niet op zijn werk, in de verste verte niet😂. Ik werk vooral s’morgens. Ik zou niet zonder ontbijt kunnen ik krijg dan ook trillingen dat betekent volgens mij een te lage bloedsuikerspiegel. Mijn lichste maaltijd is de avondmaaltijd. Ik ben nooit een lichtgewicht geweest, ik ga mij dus ook niet inzetten om een lichtgewicht te worden. Maar gezond eten kun je over heel de dag doen, dat doe ik dus de nootjes zijn dan meestal wel voor de avond!😉
    Nu een jaar lang aandacht voor gezondere producten heeft mij wel 15 kg doen afvallen. Mooi toch!?

  7. Mag ik een ‘kritische’ vraag stellen over intermittent fasting? Je zegt dat het jou helpt om minder te snaaien. Is dit ook niet meer een stukje mindset dan dat de timing van je maaltijden er perse mee te maken hebben? En betreft de tijden: als ik na 19.00 niets meer neem tot 7.00 zit daar ook 12 uur tussen. Dan zou je dat toch ook al als een soort van kunnen zien?

    Ik zou een review over veg beleg wel heel leuk vinden. Ik zie de laatste tijd veel nieuwe producten, van smaek filet Amerikaan tot groente vleeswaren

    1. Dit is ook waar ik benieuwd naar ben. Als je na 18.00 u niks eet is het ook een soort intermitted fasting. Is er een verschil in effect tussen jouw aanpak en die na 18.00 u niks eten tot 7.00u?

  8. Ik vraag me af hoe ik het beste de 4 maaltijden kan verdelen over de dag, aangezien ik meestal pas rond 18:00 uur thuis ben uit werk en dan vaak direct ga sporten. Dat betekent dat ik pas rond 19:45 uur mijn avondmaaltijd kan nuttigen. Is dit aan te bevelen of kun je dit toch beter vóór het sporten doen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram