Het lukt me even niet
Afvallen Trends Voeding Voedingstips

Hoe blijf je altijd gemotiveerd om gezond te eten?

Door

Marloes, hoe blijf je toch altijd zo gemotiveerd? Ik krijg deze vraag zo ontzettend vaak. Ik heb er al vaker over gepraat in artikelen en video’s, maar ik vind het een belangrijk onderwerp om af en toe te laten terugkomen. Het is namelijk zo’n cruciaal onderdeel van afvallen en gezond leven. Vandaar dat we er in dit artikel ook uitgebreid over gaan praten.

Altijd gemotiveerd?

Allereerst het allerbelangrijkste dat ik wil dat je onthoudt: NIEMAND IS ALTIJD GEMOTIVEERD! Het lijkt bij anderen altijd zo veel makkelijker te gaan dan bij jezelf, geloof me…dat is niet zo. Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Dat dit bij jou ook zo is, is dus compleet logisch!

Het is dus eerst verstandig om je verwachtingen een beetje bij te stellen. Van jezelf eisen dat je altijd gemotiveerd bent om gezond te eten, is simpelweg niet realistisch. Ik leg mijn cliënten vaak uit dat het meer een kwestie is van ‘steeds vaker gemotiveerd zijn en langzaam minder vaak ongezonde periodes hebben’.

Feiten en fabels over afvallen

Vaker gemotiveerd zijn…

Allright, we hebben ons doel dus een beetje bijgeschaafd. We willen vaker gemotiveerd zijn om gezond te eten. Naar mijn idee zit dit voor 99% tussen je oren. Hoe denk jij over jezelf en wat zijn je doelen? Onze gedachtes over gezond en ongezond eten, zijn van cruciaal belang. Ik vind het daarom heel waardevol om mezelf vragen te stellen, die me uiteindelijk helpen om gemotiveerd te blijven. Hier een heel aantal voorbeelden van zulke vragen:

 • Waarom is gezond eten belangrijk voor mij? Wat brengt het me?
 • Wordt ik gelukkig van veel en vaak ongezond eten?
 • Hoe lang heb ik plezier van een ongezonde snack?
 • Hoe lang heb ik er plezier van als ik gezond eet?
 • Hoe voel ik me als ik gezond eet?
 • Hoe voel ik me als ik ongezond eet?
 • Wat vind ik belangrijk in mijn leven?
 • Wanneer voel ik me op mijn best?
 • Wat gun ik mezelf en mijn lichaam?
 • Mis ik echt iets als ik iets ongezonds af sla?

Als je deze vragen leest, heb je waarschijnlijk een beeld van welke antwoorden je ‘zou moeten geven’ van jezelf. Probeer dat aan de kant te zetten en eens goed na te denken over wat je écht vindt.

Misschien kom je er uiteindelijk wel achter dat gezond eten niet een belangrijk doel is voor jou op dit moment. Besef dat ook dat helemaal prima is! Dit voelt misschien als falen, maar ik geloof dat het veel eerlijker naar jezelf is om dit dan te accepteren. Het zou tenslotte alleen maar een frustratie worden als je jezelf toch dwingt gezond te gaan eten. Ik kan je namelijk nu al vertellen dat dit gedoemd is om te mislukken. Vaak als je accepteert dat het nu niet de tijd voor jou is, komt die tijd vanzelf wel.

Praktische tips

Ik zou over dit onderwerp een heel boek kunnen schrijven. Wat ik je in dit artikel vooral mee wilde geven, zijn de vragen en gedachtes die mij ontzettend hebben geholpen. Mocht je behoefte hebben aan wat meer tips, kijk dan (nog) eens deze video die ik maakte in 2016.

Onthoud daarbij dat het niet je doel is om altijd gezond te eten, maar om het vaker te doen.

Wat doe je in mindere periodes?

Het is je nu hopelijk duidelijk dat het niet altijd lukt om gezond te eten, bij niemand. Is dat erg? Nee! Het belangrijkste in een mindere periode, is hoe je over jezelf denkt.

Mensen die op lange termijn succesvol zijn in gezond eten, vergeven zichzelf mindere periodes. Ze beseffen dat deze erbij horen en zien het dan ook niet als drama. Ze hebben er vertrouwen in dat de motivatie om gezond te eten vanzelf wel weer komt. Geloven in jezelf is daarbij cruciaal!

Mensen die in het begin staan van het proces van gezonder eten, hebben veel meer kritische gedachtes over zichzelf. Ze zijn boos op zichzelf als het even niet lukt, voelen zichzelf een slappeling en raken gefrustreerd. Je snapt misschien dat de kans op een terugval hierdoor veel groter is! Als jij niet gelooft dat je het kunt, zul je je daar uiteindelijk naar gaan gedragen.

Mijn conclusie

Gezond eten volhouden is naar mijn idee voor 99% afhankelijk van de juiste mindset en de juiste verwachtingen. Niemand lukt het om altijd gezond te eten. Ook accepteren van mindere periodes hoort er dus bij.

Ik hoop dat dit artikel je iets verder heeft geholpen! Dit onderwerp zal zeker nog vaker naar voren komen op mijn blog en/of YouTube kanaal.

Groetjes, Marloes

Wat helpt bij jou om gezond eten vol te houden?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Teha 6 maandengeleden

  Leuk artikel maar het leek alsof ik het al eerder had gelezen. Waarschijnlijk komt het onderwerp vaker terug. Wat mij erg helpt is korte termijn en lange termijn denken. Als ik ergens trek in heb en het is nou niet de verstandigste keus,vraag ik me af: word ik er nu direct helemaal happy van of voel ik me uiteindelijk beter als ik het niet neem. En dat laatste is vaak het geval. En als ik zeker weet dat ik het nu nu nu wil,dan geniet ik ervan.

  Reageer
 2. Karyn 6 maandengeleden

  Hey Marlies heerlijk om te lezen weer en al blijft t 10 x terug komen ik wordt er toch iedere keer blij van en is een goede reminder 🙏🤗 je bent niet allen een diëtiste en sport professional maar ook een enorme lifecouch en motivator so thanxxxx ik lustte vroeger altijd graag een snackje en dacht er nooit bij na maar nu ik een gezonde(re) leefstijl wil hebben neem ik zo heel af en toe eens een snack en dan voel ik me daarna toch een soort van schuldig dat ik in mijn lichaam stop en vindt eerlijk gezegd minder voldoening geven dan vroeger ik kan me lekker laten gaan met kaasjes chipjes zo nu en dan en noten dus t gaat steeds beter nu alleen t sporten wilt nog niet lukken qua motivatie of eigenlijk discipline maar komt ook wel goed 💪😊 liefs karyn 😘

  Reageer
 3. Vera 6 maandengeleden

  Ik word er een beetje verdrietig van…dat het nu niet lukt. Na m’n bevalling Was ik alle kilo’s zo kwijt….na het stoppen met de borstvoeding vliegen er ineens 3 kilo aan. Ik wil er graag 5 kwijt…Dan zit ik gewoon lekkerder in m’n vel, past m’n kleding weer….maar ik ben vaak te druk en ook soms te moe….en pak dan allerlei lekkers, onnodig, tussendoor….en heb de puf niet om aan die lange termijn te denken. En ja….hormonaal heb ik natuurlijk een hele heftige periode achter de rug. Ik heb extreem veel last van m’n hormonen gehad…vooral mentaal…en voel me nu pas zo’n 2 à 3 maanden weer m’n oude ik. Misschien moet ik het mezelf even gunnen om het zo te doen.. Maar ik word niet blij van m’n lijf….en ik weet dat her door het snaaien komt…elke dag weer. Want m’n ontbijt, lunch en avondeten zijn echt het probleem niet.
  Hmmmm……Ik ben blij dat ik me mentaal veel vrolijker voel…en meer ontspannen. Hopelijk komt de energie om goed voor m’n lijf te zorgen ook gauw weer terug.
  Maar de regelmatig nog gebroken nachten helpen ook niet.
  Ja…soms moet ik wat liever zijn voor mezelf….na een heftige periode hoef ik misschien ook even de puf hiervoor niet te hebben….. Niet alle ballen kunnen altijd hoog zijn….

  Reageer
 4. Lisa 6 maandengeleden

  Fijn zo’n peptalk, daar kan ik wat mee. Ga ook je video kijken. Dank je wel.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: