Feiten en fabels Voeding

Kant- en klaarmaaltijden: Hoe maak je de beste keuze?

Door

Stamppotten
Door Anneloes:
Kant- en klaar maaltijden, wie kent ze niet? De fabrikanten springen in op het gegeven dat veel mensen geen tijd hebben voor het bereiden van een warme maaltijd. In de supermarkt is daarom het aanbod erg groot en divers. Van maaltijden die je alleen maar op hoeft te warmen, tot maaltijd salades. Tegenwoordig liggen ze allemaal in de winkel. Maar hoe beoordeel je een kant- en klaarmaaltijd?

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft geen specifieke eisen gesteld voor de fabrikanten voor het samenstellen van een kant- en klaar maaltijd. Wel moet de fabrikant voldoen aan de regels voor voedselveiligheid en de etikettering moet op correcte wijze gebeuren. Het voedingscentrum heeft een drietal tips hoe je een kant- en klaar maaltijd op gezondheid kunt beoordelen, namelijk:

1. Een maaltijd moeten grootte van 450 tot 750 kcal per portie
2. Een maaltijd met tenminste 150 gram groente, wat kan worden aangevuld met salade of rauwkost, al dan niet kant- en klaar
3. Een maaltijd met weinig verzadigd vet en zout

Wanneer een kant- en klaar maaltijd voldoet aan deze eisen, is de maaltijd enigszins gezond, maar de meeste kant en klaar maaltijden bevatten weinig groente, weinig vezels, veel verzadigd vet en veel zout. Daarnaast loop je het risico dat een kant- en klaar maaltijd veel te veel voor jou als persoon is, waardoor je misschien meer eet dan je nodig hebt. Of een kant- en klaar maaltijd kan veel te weinig zijn, waardoor je honger blijft houden en makkelijker grijpt naar ongezonde dingen.

Op het etiket van een kant- en klaar maaltijd staat precies vermeld wat er de maaltijd zit. Vind je het etiket lezen lastig? Lees dan dit artikel eens. Hierin wordt precies uitgelegd wat voor informatie een etiket je allemaal geeft.

De meest voorkomende kant-en klaar maaltijden zijn de maaltijd salades, aardappelgerechten, pasta gerechten en bami of nasi.

Maaltijd salades
Deze bevatten over het algemeen diverse soorten groenten, vlees of vleesvervanging en een koolhydraatproduct, te denken aan rijst, aardappel, pasta of couscous. Waar je op kunt letten bij het nemen van een maaltijd salade is, of het, zoals het Voedingscentrum beschrijft, voldoet aan de 450 tot 750 kcal per portie. Sommige salades zitten erg laag in kcal, waardoor de verzadiging minder kan zijn dan wanneer je een salade kiest met een iets hogere calorische waarde. Daarnaast kun je kijken wat je lekker vindt om toe te voegen aan de salade. Is het hele zakje dressing wel nodig? of kan er ook iets minder in?

Ook kun je kijken naar de ingrediënten. Couscous, quinoa, linzen of volkoren pasta vullen beter dan witte pasta of witte rijst. Een spekjes zijn bijvoorbeeld veel vetter dan kip, vis of biefstuk.

810-AH_Maaltijdsalade_dBOD3-950x600

Aardappel gerechten
Hier kun je denken aan de verschillende soorten stamppotten, zoals boerenkool of zuurkool. Deze maaltijden bevatten vaak veel natrium. Natrium is een onderdeel van wat wij kennen als keukenzout, dat natrium samen met chloride vormt. Het kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid wanneer je hier teveel van binnen krijgt. Ook het vetpercentage in deze maaltijden ligt vaak aan de hoge kant door de spekjes en/of het andere vlees wat eraan toegevoegd is. Dit verschilt per maaltijd, maar wij raden dit soort kant- en klaarmaaltijden niet aan.

Pasta gerechten
In kant- en klare pasta gerechten zit vaak weinig groente. Let daar eens op als je deze in je handen hebt. Naast dat ze vaak veel (verzadigd) vet bevatten door de saus die eraan is toegevoegd, bevatten ze ook veel zout. Onder de pasta gerechten vallen ook de kant en klare lasagne. Deze bevat naast vlees vaak ook een laagje kaas, wat een dubbele portie is. Omdat 50 gram kaas gelijk staat aan 1 portie (100gram) vlees, krijg je hier snel teveel van binnen.

Stoommaaltijden
Wat erg opkomend is, zijn de kant- en klare stoommaaltijden. Deze zet je met de bak in de magnetron. Gedurende 7 minuten worden de groenten klaargestoomd. Hierdoor blijven veel vitamines en mineralen in de groente zitten. Wanneer je groente kookt of bakt, kunnen vitamines en mineralen verloren gaan. Met stomen blijven deze bestaan. Aan sommige stoommaaltijden wordt boter met kruiden toegevoegd. Zo ook bij deze hieronder. Volgens Marloes en mij niet echt een toevoeging omdat de boter naar de bodem zakt, bovendien zijn de groenten zonder deze toevoeging ook erg lekker.

Als je een stoommaaltijd kiest, neem er dan eentje met niet te vet vlees (magere vleessoorten zijn bijvoorbeeld kip, biefstuk, runderlapje, mager varkensvlees, rosbief, varkenshaas, kalkoen etc.). Vis is natuurlijk altijd goed. Ook kun je letten op de hoeveelheid groenten in de maaltijd, vaak staat dit op de verpakking. Tenslotte kun je, net als bij de maaltijdsalades, beter kiezen voor een maaltijd met (zoete) aardappel, volkorenpasta, couscous, quinoa of zilvervliesrijst, dan voor eentje met witte pasta of witte rijst.

Benieuwd naar het artikel over de stoomgroenten op onderstaande foto? Lees het dan hier.

Stoomgroenten2

Kant- en klaarmaaltijden zijn niet de meest gezonde keuze. Sommigen zijn simpelweg niet gezond, anderen vinden wij nog enigszins acceptabel. Natuurlijk is een keer een kant-en klaar maaltijd eten geen enkel probleem. Er zitten natuurlijk ook voordelen aan. Een maaltijd salade neem je makkelijk mee voor onderweg en een pasta of aardappel gerecht is makkelijk klaar gemaakt. Een kant-en klaar maaltijd is niet per definitie super slecht. Als je maar weet waarop je moet letten. Wanneer je een kant- en klaar maaltijd kiest, kan je naar mijn idee het beste voor een maaltijdsalade of een stoommaaltijd kiezen. Deze bevatten over het algemeen meer groenten en minder zout. Gebruik daarbij de richtlijnen die ik gaf, om te bepalen welke maaltijd je kiest.

Groetjes, Anneloes

Welke kant- en klaar maaltijd eet jij wel eens?

 

bron foto 1,2 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Roeline 7 jaargeleden

  Wat ik kant en klaar eet is heeeeeel soms Lasagne Bolognese omdat ik dat stiekem erg lekker vind en heeeeeeeel soms een salade met gegrilde kip, de goedkoopste die ik al duur genoeg vind. En met mijn dochtertje heeeeeeeel soms pannenkoeken of poffertjes. Verder niet, ik maak het toch liever zelf, vooral vanwege het geld wat je betaald voor kant en klare producten!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Daar heb je absoluut een punt!

   Reageer
  • J.ter Horst 6 jaargeleden

   De Jan pannenkoeken en poffertjes zijn zeer goed voor een redelijke prijs.

   Reageer
 2. Manon 7 jaargeleden

  Ik eet altijd zo weinig mogelijk kant en klaar maaltijden.
  Af en toe neem ik kant en klare soep, en dan koop ik meetstal de biologische varianten van bijvoorbeeld unox.
  Maar voor mij is koken helemaal geen straf, dus meestal doe ik het lekker zelf 🙂

  Reageer
 3. Agnes 7 jaargeleden

  Kant en klare maaltijden zijn niet aan mij besteed, behalve de maaltijdsalades dan. Ik vind het gewoon niet lekker en duur. Ik kan binnen 15 minuten een gezond en smaakvolle maaltijd op tafel zetten voor mezelf. Hoeveel moeite is dat? En als ik echt geen zin heb dan verwen ik mezelf ook echt met een frietje met van de snackbar

  Reageer
  • Vera 7 jaargeleden

   Hier ben ik het helemaal mee eens!

   Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Heel goed, dat je kiest voor iets wat je heel lekker vindt.

   Reageer
 4. Marvin 7 jaargeleden

  Ik eet eigenlijk nooit kant-en-klare maaltijden. Het liefst kook ik gewoon zelf… er zijn zat makkelijke en snelle maaltijden te bereiden die gezonder zijn dan een opwarmmaaltijd uit de magnetron!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Absoluut Marvin! Maar voor sommige mensen is dat niet altijd mogelijk, omdat ze bijvoorbeeld de hele dag op het werk zijn en daar ook moeten eten.

   Reageer
   • Marla 7 jaargeleden

    Hoi!

    Als ik avonddienst heb (of nachtdienst) neem ik altijd eten mee dat over is van een vorige maaltijd. Ik heb eens een hele grote vriezer gekocht en daar doe ik bakjes met maaltijden in voor bij de avond en nachdiensten. En ik gooi er altijd chia zaad bij die het vocht opneemt dat vrij komt wanneer het ontdooit. Makkelijk zat!
    Dus nee ik eet geen kant en klare maaltijd. Behalve als ik deze bestel elders 😛

    Reageer
    • Anneloes Kon 7 jaargeleden

     Goed dat je dat doet! Bedankt voor je bericht!:-)

     Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.