Verschil tussen tht en tgt
| 15 april 2021

Het verschil tussen THT en TGT op producten

Op de meeste producten uit de supermarkt, vind je een houdbaarheidsdatum. Soms staat er een `THT´ datum op een product, een andere keer is dat een ´TGT´ datum. Ik krijg opvallend vaak vragen over het verschil tussen deze twee. In dit artikel leg ik je dat zo goed mogelijk uit.

Houdbaarheidsdatum

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) bepaalt op welke producten een houdbaarheidsdatum vermeld moet worden. Fabrikanten zijn verplicht dit na te leven. Als een product relatief kort houdbaar is (3 maanden of korter), dan vind je een dag en een maand als houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld 13-05. Op een product dat 3 tot 18 maanden houdbaar is, vind je een maand en een jaar, bijvoorbeeld 08-2022. Is een product langer dan 18 maanden houdbaar? Dan volstaat de fabrikant met het alleen noemen van een jaar als houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld 2023.

Een houdbaarheidsdatum is niet verplicht op bijvoorbeeld dranken met hoger dan 10% alcohol, azijn, zout, kauwgom en suiker in vaste vorm. Ook op vers fruit en verse groenten (ongeschild en ongesneden) hoeft geen houdbaarheidsdatum, net als op bakkersproducten die bedoeld zijn voor consumptie op dezelfde dag, zoals bijvoorbeeld verse croissantjes of pistoletjes. (Bron, NVWA)

Tenminste houdbaar tot

THT datum

Een THT datum op een product staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. Dat wil zeggen dat het product in ieder geval tot die tijd nog van de beste kwaliteit is. Het betekent niet dat je het na die datum gelijk weg moet gooien, want het kan best zo zijn dat het dan nog steeds te gebruiken is. Door goed te kijken, te ruiken en/of te proeven, weet je of je het product nog kunt nemen, of beter weg kunt gooien. Melk die bijvoorbeeld ten minste houdbaar was tot 14 april, kun je waarschijnlijk vandaag gewoon nog gebruiken. Zo niet, dan zal je dat waarschijnlijk ruiken (zurige geur) of anders zien of proeven (het wordt dikker of er komen kleine klontjes in). Als je een klein beetje proeft, zal je hier niet direct heel ziek van worden. Gooi het product dus niet zo maar weg!

Je vindt een THT datum op bijvoorbeeld melkproducten, eieren, brood, koekjes en frisdrank, maar ook op vele andere producten.

TGT datum

Een TGT datum staat voor ‘Te Gebruiken Tot’. Dat wil zeggen dat je het producten alleen tot die datum veilig kunt gebruiken. Daarna kunnen er bacteriën zijn ontstaan, die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Deze bacteriën zijn niet te zien, te ruiken of te proeven, dus het is zonder geavanceerde apparatuur vrijwel niet te bepalen of je het product nog veilig kunt eten. Neem daarom geen risico en gebruik het product niet na de TGT datum.

Je vindt een TGT datum op bijvoorbeeld sommige vleesproducten en vleeswaren, (producten met) verse of gerookte zalm of op verse groentesappen.

Te gebruiken tot

Voedselverspilling tegengaan

Als een product niet meer goed is, moet je het weggooien. Hartstikke zonde natuurlijk! Je kunt deze voedselverspilling tegengaan met de volgende tips:

  • Houd goed de datum van de producten in je koelkast in de gaten en gebruik het product op tijd!
  • Vries het anders in. Bij veel producten is dat gewoon mogelijk en op die manier kun je het ook na de houdbaarheidsdatum nog veilig gebruiken.
  • Of geef dingen die je niet kunt gebruiken voor de datum verstreken is weg aan iemand anders.
  • Sowieso is het handig om gepast in te kopen, haal dus niet te veel in huis. Voor ons werkt een boodschappenlijstje maken top!

In dit artikel vind je meer tips tegen voedselverspilling.

Ik hoop dat nu het verschil tussen THT en TGT wat meer duidelijk voor je is.

Groetjes, Marloes

Let jij erg op de houdbaarheidsdatum van een product?

 

Eén reactie

  1. Van alle producten die nu in mijn koelkast staan weet ik de houdbaarheidsdatum uit het hoofd. De producten in voorraadkast staan gerangschikt volgens datum. Bij aankopen haal ik in de winkel vaak alle dozen uit het schap om datum te vergelijken. Fruit koop ik per stuk, 1 appel, 1 tomaat, 2 kiwi’s…eieren gaan week voor datum de vriezer in. En mijn menukeuze van de dag wordt bepaald door wat eerst op moet. Ik kan er dan ook prat op gaan dat ik per jaar niet meer dan twee, drie stuks fruit weg gooi nadat ze vb ongemerkt een schimmelplek kregen…

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram