Het verschil tussen Zoete Aardappel en Gewone

Aardappel

Tot een paar jaar terug was de zoete aardappel erg moeilijk te verkrijgen. Je kwam hem vrijwel alleen maar tegen in toko’s en andere buitenlandse winkeltjes. Inmiddels prijkt hij heel trots in de schappen van vrijwel alle supermarkten en lees je super veel over hoe gezond hij zou zijn. Veel mensen gebruiken de zoete aardappel in plaats van de gewone aardappel, omdat ze denken dat dit een gezondere keuze is. Maar is dat wel zo? Ik probeer het je in dit artikel uit te leggen.

Tegenwoordig denken veel mensen dat aardappels erg ongezond zijn om te eten, omdat er veel koolhydraten in zitten. Ik ben het hier totaal niet mee eens. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je inderdaad beter oppassen met het eten van aardappel. Ik raad dit dieet echter niet vaak aan, alleen in hele specifieke gevallen. Voor een de gemiddelde mens is de aardappel een prima product! Je hebt gewoon koolhydraten nodig, zeker als je veel sport. Maar zou de zoete aardappel beter zijn? Daar geef ik je hieronder meer informatie over.

De zoete aardappel
We weten allemaal wel hoe een gewone aardappel eruit ziet en hoe deze smaakt, maar de zoete variant blijft minder bekend. Een zoete aardappel wordt ook wel een bataat genoemd. Hij wordt vaak verward met een yam of een cassave, maar dit zijn toch echt andere producten. Je hebt zoete aardappelen met een witte kleur, maar ze zijn er ook met een oranje binnenkant. Dit geeft een verschil in de voedingswaarde, waar ik je later meer over vertel. Net als de gewone aardappel, groeit de zoete aardappel onder de grond, als verdikte wortel van een plant.

Klaar1-1024x698

Voedingswaarde
Om de voedingswaarde van de twee verschillende soorten aardappel te kunnen vergelijken, gebruik ik de NEVO tabel, oftewel het Nederlandse Voedingsstoffenbestand. Deze wordt uitgegeven door het RIVM en het is een van de meest betrouwbare bronnen voor voedingsmiddelen. Hieronder zie je de voedingswaarde van gewone aardappel en die van zoete aardappel per 100g rauw product.

Voedingswaarde aardappel

Zoals je ziet, bevat zoete aardappel iets meer suiker en iets minder eiwit dan gewone aardappel, de verschillen zijn echter heel klein. Als ik naar de vitamines en mineralen kijk, bevat zoete aardappel meer beta-caroteen (vooral de oranje zoete aardappel), calcium en vitamine C. De gewone aardappel bevat echter meer magnesium, vitamine B6 en zink. Zo hebben ze beiden voordelen.

Glycemisch index 
Ik hoor heel vaak dat zoete aardappel een lagere glycemische index zou hebben dan normale aardappel. Dit betekent dat ze koolhydraten uit de zoete aardappel, langzamer zouden worden opgenomen in ons lichaam. Dit is positief, omdat je organen de koolhydraten dan beter kunnen verwerken en je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. De literatuur verschilt hier echter sterk over. Sommige bronnen zeggen dat dit de waarheid is en anderen betwijfelen het. Ik durf je hier dus niet echt een duidelijk antwoord op te geven. Het is in ieder geval zo dat de glycemische index van zoete aardappel niet zo verschrikkelijk laag is, dat mensen met diabetes er heel veel van kunnen eten. Net als bij gewone aardappel, is het voor deze groep mensen verstandig om een niet te grote portie te nemen.

Aardappel

Smaak
Smaak is natuurlijk ontzettend persoonlijk, maar ik ben ontzettend fan van de smaak van zoete aardappel! Naar mijn idee is deze veel smaakvoller dan gewone aardappel. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de eerste keer wel een beetje moest wennen, want het smaakt letterlijk zoet. Dat verwacht je niet van een aardappel.

Prijs
Je zal voor zoete aardappel meer betalen dan voor normale aardappel. Ze worden nu eenmaal minder verbouwd en zijn mede daardoor minder makkelijk te krijgen.

Bereidingswijze
Voor zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel, geldt dat je ze het beste kunt koken of kunt stomen. Als je ze in de oven bereid, verliezen ze door de lange bereidingstijd veel vocht. Je hebt daardoor meer aardappelen nodig om een verzadigd gevoel te krijgen. Bij het bakken in de pan zuigen ze alle olie of vet op, wat ze natuurlijk niet gezonder maakt. Olie is goed voor je, maar je hebt er maar héél weinig van nodig. Waarschijnlijk gebruik je dit al bij het bakken van het vlees of vis, waardoor de olie bij de aardappels alleen maar extra is. Tenslotte is frituren de minst gezonde optie, door frituren ontstaan transvetten die erg slecht voor je gezondheid zijn.

Mijn conclusie
Ik vind zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel prima in een gezonde leefstijl passen. De macronutriënten (koolhydraten, eiwit en vetten) van de soorten verschillen bijna niet. De hoeveelheid van sommige vitamines en mineralen variëren wel. Beide producten hebben daarom andere voordelen. Ik raad daarom aan om lekker af te wisselen, zodat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Ook kun je natuurlijk voor jezelf bepalen welke variant jij lekkerder vindt. Voor je gezondheid maakt jouw keuze in ieder geval geen groot verschil.

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven :).

Groetjes, Marloes

Kies jij liever voor gewone aardappel, of ga je juist voor zoete?

13 reacties

  1. Ik ben wel blij te horen dat het weinig uitmaakt. Ik ben fan van de gewone aardappel maar had het idee dat de zoete echt veel beter voor me zou zijn. Die at ik dus zonder dat ik het lekker vond, alleen in soep of uit de oven blijf ik hem wel af en toe gebruiken denk ik.

    IK heb nog een vraag. Een paar nootjes zijn gezond, maar in de voorbeelden worden nooit pinda s genoemd. Zijn pinda’ s minder gezond dan noten? Maar waarom is pindakaas dan ineens weer wel zo goed?

    groetjes Barbara

  2. Wow, super nuttig inderdaad!
    Ik had – net als Marca – wel eens begrepen dat de zoete aardappel een soort wortel is en daarom dus gezonder (want dus een soort van groente). En daarnaast dan ook minder koolhydraten bevat.
    Maar uit jouw verhaal en tabelletje blijkt heel duidelijk dat dat niet zo is. Dus inderdaad geen reden om de aardappel per se te vervangen door de zoete variant (behalve voor de afwisseling of smaak).
    Goed om te weten dus bedankt!

  3. Jeetje, wat een verhelderend artikel dit, dankjewel!
    Ook ik dacht dat de zoete aardappel vele malen gezonder was, door de nu toch wel heersende ‘zoete aardappel-trend’..
    Echter heb ik het nu 3x gegeten en kan ik nog steeds niet aan die zoete smaak wennen.. Waardoor ik er dan een hele hoop zout over ging gooien & dat is eigenlijk sowieso niet gezond!
    Na het lezen van dit artikel houd ik het dus voortaan weer op de oude vertrouwde ‘gewone’ aardappel. Die blijft toch mijn voorkeur houden 🙂

  4. De zoete aardappel wordt in mijn ogen een beetje gehyped. Hierdoor denken veel mensen dat het enorm veel beter voor je is dan gewone aardappelen, terwijl het verschil dus helemaal niet zo groot is 🙂

  5. De gewone aardappel behoort tot de nachtschade familie en de zoete niet, wat heeft dat nog voor effect in het lichaam?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram