Citroensap afvallen
Feiten en fabels Voeding

Helpt water met citroensap bij afvallen!?

Door

Nu in januari zijn heel veel mensen bezig met afvallen. Ik merk dat ook aan de vragen die gesteld worden onder mijn artikelen en video’s. Een van de meest gestelde vragen is: Helpt water met citroensap bij afvallen? Ik heb dit al eens snel behandeld in een ‘vraag maar raak’ video, maar hier mijn uitgebreide antwoord.

De ‘hype’

Veel mensen denken dat het drinken van (lauw) water met citroensap helpt bij afvallen. Volgens sommige bronnen zou je dit in de ochtend moeten doen, voordat je iets anders eet of drinkt. Op andere websites lees ik zelfs dat het meerdere keren per dag zou moeten. Dan zou het helpen met de afbraak van vet en dus met afvallen. Ook zou het ontgiften (detoxen) en de darmwerking stimuleren.

Citroensap voor afvallen?

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen, er is nog nooit wetenschappelijk bewezen wat water met citroensap (of pure citroensap) helpt bij afvallen. Beweringen hierover kunnen dus niet worden onderbouwd. Ook andere zure substanties zoals bijvoorbeeld appelciderazijn, helpen niet om vet af te breken.

Ontgiften?

Ok, afvallen zul je dus niet door het drinken van water met citroensap. Maar werkt het dan ontgiftend? In zekere zin zou je dat kunnen zeggen, omdat citroen vitamine C bevat, een anti-oxidant. Deze beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen. Dit is echter altijd het geval bij fruit! Wat mij betreft heeft vers fruit eten altijd de voorkeur boven sap drinken, omdat je dan ook de goede voedingsvezels binnen krijgt die fruit bevat.

Darmwerking stimuleren?

What about het stimuleren van de darmwerking? Je merkt namelijk duidelijk dat je snel naar de wc moet als je ‘s ochtends water met citroensap drinkt! Dat klopt inderdaad, maar dit is het geval met elk gezond ontbijt (of vocht) dat je neemt. Na een nacht slapen zijn je darmen tot rust gekomen en zodra er weer iets in je spijsverteringskanaal komt, worden ze aan het werk gezet. Dat resulteert vaak tot een tripje naar de wc.

Pas op voor je tanden

Het nadeel van water met citroensap is dat het erg zuur is. Daardoor wordt het glazuur van je tanden aangetast. Dit zou een goede reden zijn om voorzichtig te zijn met het drinken ervan. Ben je gehecht aan jouw glaasje? Dan is het een idee om een metalen (want milieu ;)) rietje te gebruiken. Zo komen je tanden minder in aanraking met de zure substantie.

Placebo effect…

Wat ik af en toe wel zie, is dat mensen door het drinken van citroensap in een soort ‘gezonde vibe’ terecht komen. Ze voelen zich gezond en gaan daardoor ook gezonder eten en meer bewegen. Uiteraard kan dit wel degelijk voor effect zorgen op de weegschaal. De citroensap is dan echter niet het wondermiddel.

Mijn conclusie

Vind je het heerlijk om een glas water met citroensap te drinken? Doe het dan lekker! Wat betreft tandgezondheid kun je dus wel het beste een rietje gebruiken. Drink je citroensap voor afvallen? Dan kan ik je helaas uit de droom helpen. Mocht je resultaten zien, dan komt dit niet door het citroensap.

Groetjes, Marloes

Had jij van deze hype gehoord? Heb jij het wel eens gedaan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Janine 3 jarengeleden

  Ik heb dit wel eens geprobeerd maar werd er zo misselijk van ‘s ochtends.
  Doe mij maar een kop thee met een lekker ontbijt!
  Leuk artikel:-)

  Reageer
 2. Peter 3 jarengeleden

  Ik heb bij mijn laatste bezoek aan de tandarts nagevraagd of het ‘s ochtends drinken van een glas (warm) water met citroensap echt zo slecht was voor de tanden als je wel eens leest. Die vertelde mij dat dat niet zo was, maar dat ALLES wat je eet of drinkt (behalve water) een zuuraanval veroorzaakt voor de tanden en dat het vooral zaak is om te zorgen dat er voldoende tijd zit tussen de verschillende zuuraanvallen / eet- (en drink!)momenten, zodat het speeksel genoeg tijd krijgt om de zuuraanval te neutraliseren en het tandglazuur te herstellen. Als zuuraanvallen (eetmomenten dus) elkaar te snel opvolgen, dan krijgt het daar niet de kans voor. Maar zure dingen zoals bijvoorbeeld citroensap zouden niet slechter zijn voor de tanden dan andere etenswaren of drinken. Als je gewoon je ontbijtje direct erna pakt, dan is dat samen gewoon 1 zuuraanval en is er niets aan de hand.

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Helemaal waar, maar het is volgens deze fabel dus juist de bedoeling dat je ongeveer een half uur voor je ontbijt het water met citroensap neemt, wat dus wel zorgt voor een extra zuuraanval :).

   Reageer
 3. Roos 3 jarengeleden

  Ja, vorige zomer geprobeerd, ook in combinatie met gember. Na een week was ik het zo zat.. Niets voor mij. Misschien van de zomer weer een beetje, om de dorst te lessen ‘s morgens 🙂

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Een schijfje citroen in water is heerlijk in de zomer ja!

   Reageer
 4. Alia 3 jarengeleden

  Ik heb het een tijd lang elke ochtend gedaan toen ik minder koffie wou leren drinken.
  Na een week of twee had ik bij het wakkerworden zin in m’n citroen, net zoals ik eerder zin had in koffie. Die frisse kick zorgde ervoor dat ik goed wakker werd.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: