| 26 november 2013

Help! Het wordt december

hello-december

Pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes en andere lekkernijen, de winkels liggen er momenteel vol mee. Voor heel veel mensen is de maand december niet alleen super gezellig, maar ook best heel lastig. De grote angst is om veel aan te komen tijdens deze moeilijke dagen. Ik geef je vandaag een aantal tips om deze maand heerlijk te kunnen genieten, zonder je schuldig te voelen.

Ik krijg heel vaak de vraag hoe je tijdens de kerstdagen toch een beetje gezond kunt eten en hoe je kunt voorkomen dat je veel aankomt in de maand december. Ook merk ik dat veel mensen het helemaal niet prettig vinden dat er overal lekkers aanwezig is. Veel traktaties, etentjes en borrels en de bakjes met pepernoten, kerstkransjes of chocola kom je werkelijk overal tegen!

Als je bang bent dat je tijdens deze dagen flink zult aankomen, knoop dan onderstaande zin goed in je oren. Hij is vreselijk cliché, maar oh zo waar!

Je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst!

Oftewel, maak je niet zo druk om wat je eet tijdens de feestdagen, maar let op de normale dagen een beetje beter op! Om deze reden ga ik niet in op het eten tijdens sinterklaasavond, op de kerstdagen of tijdens oud en nieuw. Deze dagen zijn ervoor om heerlijk te genieten! Natuurlijk hoef je je niet helemaal vol te proppen, maar erg denken om je lijn is absoluut niet nodig. Wel geef ik de komende tijd wat suggesties voor hapjes, omdat je ook kunt genieten van hele gezonde dingen. Ik heb wel wat tips voor je, om buiten deze feestdagen alle verleidingen een klein beetje beter te kunnen weerstaan.

 • Ik begin met misschien wel de allerbelangrijkste: laat je niet verleiden door acties in de winkels en haal geen extra lekkere dingen in huis ver vóór de feestdagen! Onder het mom van: ‘Alvast voor kerst’, terwijl jij en ik dondersgoed weten dat de lekkernijen dan al lang op zijn *guilty!*.
 • Af en toe iets lekkers eten is natuurlijk prima, dat doe je tijdens normale weken ook! Neem dus gerust een paar keer per week iets! Kies voor kleine verpakkingen in plaats van voor de kilozak pepernoten bij het Kruidvat. Met zo’n kleine verpakking kom je niet in de verleiding om te veel te eten.
 • Heb je veel etentjes buiten de deur in de komende periode? Lees dan nog eens dit artikel over gezond uit eten gaan. Zo kun je zonder schuldgevoel tóch lekker genieten.
 • Maak afspraken met jezelf. Neem bijvoorbeeld maximaal 1 handje pepernoten per dag, of 1 kerstkransje bij de koffie.
 • Weet je dat je de pot pepernoten of kerstkransjes op je werk toch niet kunt weerstaan? Zorg dan dat je uit de buurt blijft. Het klinkt simpel, maar is o zo effectief. Vraag aan je collega’s of ze de pot ergens anders neer willen zetten, zet een kan water of thee voor je neer zodat je minder vaak naar de kantine hoeft of zet de pot pepernoten niet naast het koffiezetapparaat, maar aan de andere kant van het aanrecht.
 • Heb je een borrel? Wissel dan wijn en water of light frisdrank met elkaar af. Begin altijd met een glaasje water, light frisdrank, spa rood of rivella, aan het begin van een borrel heb je namelijk vaak dorst! Als je eerst een wijntje zou nemen, heb je deze voor dat je het weet op. Neem eerst een alcoholvrij drankje zodat je dorst weg is, geniet vervolgens van een wijntje. Leer jezelf aan om na ieder wijntje of biertje een alcoholvrij drankje te nemen.
 • Kies tijdens een borrel of feestje kritisch de plaats waar je gaat staan of zitten. Probeer een beetje afstand te nemen van de hapjes. Als er een schaal met lekkernijen binnen armlengte voor je staat, zal je automatisch meer pakken dan wanneer je er speciaal naar toe moet lopen.
 • Komt er visite en wil je wat lekkers in huis hebben? Neem dan ook een kleine verpakking, of ga zelf aan het bakken en bak een kleine hoeveelheid. Zo blijft er niets over na het bezoek en kom je niet in de verleiding om door te eten.
 • Als je toch een keer de ‘fout’ in bent gegaan, no worries! Veroordeel jezelf niet te streng, dit zorgt er alleen maar voor dat je negatief gaat denken en juist nog meer gaat snoepen. Een keer een mindere dag is echt niet zo erg als het lijkt.
 • Maak je gewone maaltijden interessant, door gebruik te maken van gezonde producten die je lekker vindt. Spit nog eens de recepten op de website door. Door van alle maaltijden iets speciaals te maken, heb je minder behoefte aan ongezonde dingen.
 • Tot slot ook een hele belangrijke: ontzeg jezelf niets! Dit klinkt misschien raar, maar probeer jezelf niets te verbieden. Je mag al het lekkers hebben, maar het is een eigen keuze om het niet te vaak te doen. Hierdoor is er geen reden om medelijden te hebben met jezelf, jouw lekker-momentje komt nog wel!

Ik hoop dat deze tips je wat inspiratie geven voor de komende dagen. Geniet van alle gezelligheid om je heen en pak met een gerust hart af en toe een handje pepernoten, een kerstkransje of geniet van een stukje banketstaaf uit de oven. De feestdagen zijn er om te genieten! Als je optimaal geniet, dan hoeft dat niet in hele grote hoeveelheden.

Groetjes, Marloes

Waar kan jij moeilijk van af blijven in deze periode? Heb je nog aanvullende tips?

Bron foto

15 reacties

 1. Erg simpele maar zeer goede tips! Mooi om te lezen! Vooral glas water vóór dat wijntje, ipv alleen tussendoor, ga ik onthouden. Verder gewoon lekker blijven sporten (‘s avonds) ipv knus snoezelen op de bank met wat lekkers – de beste remedie tegen aankomen 😉 Verder is het voor mij belangrijk niet te overeten tijdens (kerst)maaltijden.

 2. Leuk artikel, bedankt voor de tips!
  Ik vind het ook altijd wel ‘gezellig’ om iets in huis te hebben voor als er iemand langs komt. Ik haal dan dingen die ik niet zo lekker vind zodat ik ze niet allemaal zelf op eet, zoals ik niet zo’n fan ben van marsepein, heb ik een schaaltje met marsepein.
  Maar de eerst kruidnootjes zijn ook al op hoor! 🙂
  Ook warme dranken zoals chocomelk heb ik nu meer zin in, vorige week eens geprobeerd met rauwe cacao poeder en amandelmelk, was erg lekker en toch niet super ongezond.

  1. Warme chocolademelk gemaakt van hazelnootmelk is ook heel lekker. Geeft een praline effect. Helaas is deze wel gezoet, maar nog altijd beter dan echte chocomelk!

 3. Ja, het is tijd om me voor te bereiden op afvallen en om me te plannen voor dit komend jaar. Help zeg. Bedankt voor je video’s die me er weer aan herinnert om aan mijn energie en nieuwjaarsplannen te maken.

 4. Eindelijk een artikel over eten tijdens de feestdagen die anders is dan wat ik meestal tegen kom. Erg fijn, ga ook zeker wat met deze tips doen 🙂 bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram