Heb je sportdrank nodig
| 10 augustus 2021

Heb je sportdrank nodig tijdens het sporten?

Als sportdiëtist krijg ik heel vaak vragen over drinken tijdens het sporten. Ik heb er al eerder over gepraat in mijn artikelen en video’s, maar vandaag wil ik het specifiek hebben over de vraag: heb je sportdrank nodig tijdens het sporten? Ik geef je hiervoor een richtlijn en vertel je welke dranken ik kan aanraden.

Heb je sportdrank nodig?

Verreweg de meeste sporters hebben geen sportdrank nodig en kunnen gewoon water drinken tijdens het sporten. Tot 1,5 uur sporten is het namelijk niet nodig om meer dan alleen water aan te vullen. In hele specifieke gevallen kan het handig zijn om elektrolyten aan je water toe te voegen. Bijvoorbeeld als je heel erg veel zweet en/of altijd hoofdpijn hebt na het sporten. Hiervoor zijn bijvoorbeeld druppels of tabletten te krijgen bij de meeste sportwinkels of online. Deze zorgen ervoor dat je niet alleen water aanvult, maar ook mineralen (zout!) die je verliest door het zweten.

Sport je langer dan 1,5uur op een relatief hoge intensiteit, dan kan het zeker handig zijn om sportdrank te gebruiken. Je kunt namelijk anders een daling van je prestaties merken. Ben je gewoon recreatief een rondje van 1,5 uur aan het fietsen, dan is dat misschien niet zo heel erg…maar als je een training of zelfs een wedstrijd aan het doen bent, dan raad ik het je absoluut aan!

Welke sportdrank kies je?

Je hebt 3 soorten sportdrank, hypotoon, isotoon en hypertoon. Deze indeling doen we op basis van de osmotische waarde van de dranken in verhouding tot die van je bloed. Oftewel, hoeveel opgeloste deeltjes (suiker, zout etc.) bevat een drank ten opzichte van de hoeveelheid opgeloste deeltjes in je bloed. Hypotoon betekent minder opgeloste deeltjes dan je bloed (bijvoorbeeld water), isotoon betekent ongeveer net zo veel opgeloste deeltjes als in je bloed (bijvoorbeeld isostar isotone) en hypertoon betekent meer opgeloste deeltjes dan in je bloed (bijvoorbeeld AA-drink).

Hypotone dranken raad ik aan als je minder dan 1,5 uur sport (tenzij het zeer intensief is en je een prestatie wilt neerzetten. Zie daarvoor het stukje bij isotone dranken).

Isotone dranken zijn perfect om te gebruiken als je (veel) langer dan 1,5 uur sport. Deze bevatten namelijk koolhydraten (suikers) en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken om tekorten aan te vullen en om meer energie te hebben om het sporten te kunnen volhouden. Doordat de osmotische waarde ervan ongeveer gelijk is aan die van je bloed, kost het relatief weinig energie om de drank in je lichaam op te nemen. Hierdoor verloopt de aanvulling van het vocht optimaal. Zelfs beter dan wanneer je water zou drinken. Om deze reden gebruiken veel sporters ook een isotone sportdrank als ze korter dan 1,5uur sporten, maar wél een optimale prestatie willen neerzetten. Mijn persoonlijke favoriete isotone sportdrank is Isostar poeder. Deze kun je overigens ook bij sommige supermarkten krijgen!

Hypertone dranken gebruiken sommige (top)sporters tijdens hun herstel na het sporten. Na een flinke inspanning is het belangrijk je koolhydratenvoorraad weer aan te vullen. Zeker als je de volgende dag weer een prestatie wilt neerzetten, is een optimaal herstel cruciaal. Sommige sporters vinden het lastig voldoende koolhydraten met de voeding binnen te krijgen. Suikerrijke hypertone dranken kunnen dan uitkomst bieden. Dit is vooral het geval bij sporters die prestaties op hoog niveau neerzetten en geen rustdag hebben.

Overige tips

Dan nog een paar random tips die ik je zeker wil meegeven:

  • Onderschat de waarde van isotone sportdrank bij langere inspanning zeker niet. Ik dacht zelf ook dat het tijdens mijn halve marathon (waar ik 1 uur en 50 minuten over deed) niet zo nodig zou zijn. In mijn trainingen merkte ik dat het wel degelijk een enorm verschil maakte!
  • Ik raad je aan ongeveer 150ml per kwartier te drinken tijdens het sporten.
  • IJskoude dranken kunnen voor darmklachten zorgen. Kies dus liever voor minder koude opties.
  • Er zijn ook tabletten verkrijgbaar waarmee je onderweg super makkelijk jouw eigen isotone sportdrank kunt maken, mega handig!

Conclusie

De meeste sporters hebben aan water drinken tijdens het sporten voldoende. Sport je langer dan 1,5 uur, of beweeg je op zeer hoge intensiteit? Dan raad ik je aan om een isotone sportdrank te gebruiken tijdens het sporten.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij wel eens sportdrank?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram