Maaltijdvervangers gezond
| 7 mei 2019

Heb je eiwitshakes nodig?

Als je me al een tijdje volgt, dan weet je vast wel dat ik regelmatig eiwitpoeder en eiwitrepen gebruik. Ook andere sporters heb je misschien deze producten zien gebruiken. Ik krijg dan ook vaak de vraag of je ze echt nodig hebt als sporter. Vandaag ga ik daar zo volledig mogelijk antwoord op geven.

Heb je eiwitshakes nodig als sporter?

Ik kan er eigenlijk heel kort antwoord op geven. Nee, eiwitshakes, eiwitpoeder en eiwitrepen zijn niet nodig. Ook niet als je een hele fanatieke sporter bent. Ik zal het hieronder verder toelichten.

Eiwit na het sporten

Je hebt al eerder een artikel kunnen lezen over het belang van eiwit na het sporten. Eiwit is een bouwstof waarmee ons lichaam onder andere spieren opbouwt. Na het sporten is het daarom belangrijk om eiwit binnen te krijgen. Voor een optimaal herstel wordt aangeraden binnen 2 uur na het sporten 20g eiwit te eten. Bij voorkeur in combinatie met koolhydraten, voor een optimale opname. Je kunt dit eiwit echter ook heel goed uit normale voedingsmiddelen halen. Hieronder een aantal voorbeelden van voeding met 20g eiwit:

 • 200ml kwark
 • 600ml melk
 • 3 eieren
 • +- 80g mager vlees of vis (kip, biefstuk, witvis, tonijn etc.)
 • 250g bonen
snack na het sporten fluff

Waarom gebruiken veel sporters dan eiwitshakes?

Toch zie je sporters heel vaak aan de slag met shakes, poeders of repen. Waarom dan? Er zijn hiervoor twee belangrijke redenen:

 • Gemak: Vooral als je na het sporten niet direct naar huis gaat, is een eiwitshake of een eiwitreep een hele makkelijke manier om 20g eiwit binnen te krijgen. Eiwitrijke producten zijn namelijk niet altijd makkelijk om mee te nemen. Zeker niet als je ze niet kunt koelen. Ook kun je het bijvoorbeeld door havermoutpap, brintapap of pannenkoekenmix heen doen, om het meer eiwitrijk te maken. Zo maak je een niet-zo-eiwitrijke maaltijd in een handomdraai eiwitrijk.
 • Smaak: Voor mij is dit een hele belangrijke reden, ik vind het super lekker! Ik kan zo ontzettend genieten van mijn fluff na het sporten. Ook eiwitrepen vind ik een super lekker tussendoortje. Het is voor mij dus echt een soort van zoete traktatie na het sporten.

Ook zijn er natuurlijk sporters die denken dat het absoluut noodzakelijk is om shakes te gebruiken. Dat is dus zeker niet het geval.

Kan het kwaad als je niet sport?

Ook krijg ik heel vaak de vraag of eiwitshakes of eiwitrepen kwaad kunnen als je ze gebruikt als je niet gesport hebt. Nee zeker niet! Besef echter wel dat vooral eiwitrepen niet de meest caloriearme tussendoortjes zijn. Sommige varianten kunnen wel 300kcal bevatten. Daarnaast bevatten ze vaak minder vitamines en mineralen dan een ‘normale’ maaltijd. Ik zou je om die reden aanraden ze niet te vaak te nemen.

Er is een uitzondering…

Er is echter een categorie sporters die ik wél altijd aanraad om een eiwitrijk supplement te nemen. Dat zijn fanatieke sporters die veganistisch eten. Het is namelijk heel lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen uit plantaardig eten. Bovendien neemt ons lichaam plantaardig eiwit minder goed op dan dierlijk eiwit. Vegan sporters die op hoog niveau willen presteren, of 4x per week (of meer) sporten, raad ik daarom eiwitpoeder of eiwitrepen aan. Kies dan natuurlijk wel voor vegan varianten :).

Mijn conclusie

Bijna niemand heeft perse eiwitshakes of -repen nodig (met als kleine uitzondering de groep hierboven). Ik ken genoeg (top)sporters die er bewust voor kiezen hun eiwitinname uit normale voeding te halen. Het kan echter wel voor extra gemak zorgen. Daarnaast vind ik het persoonlijk gewoon erg lekker :).

Groetjes, Marloes

Gebruik jij wel eens eiwitshakes of eiwitrepen?

10 reacties

 1. Ik gebruik af en toe na een les bodypump of na het fietsen een eiwitshake. Ik gebruik de eiwitshakes van Orange fit. Ze zijn wel wat duurder, maar ze zijn puur plantaardig en super lekker! Ik vind het een traktatie na de training 💪😂

 2. Ik gebruik nooit eiwitrepen/dranken, maar ik denk dat ik binnenkort wel val onder de uitzondering die je maakt 🙂 Ik ben veganist en ik train voor een halve marathon. Ik sport dus elke dag (krachttraining/hardlopen) dus ik moet misschien binnenkort eens op zoek naar een reep of iets dergelijks.

  1. Ik zou het je dan zeker aanraden ja! Ik denk echt dat je verschil gaat merken in hersteltijd. Orange fit is inderdaad een heel fijn merk, zoals Bianca ook al aangeeft. Succes!

 3. Ha Marloes,
  dank voor je fijne artikel. Ik gebruik overdag nog weleens een eitwitreep en dat bevalt goed. Meestal sport ik echter in de avond. Volleybal op recreanten niveau, we bewegen echt wel 1,5 uur maar het is zeker geen top sport.
  Mede dankzij jou heb ik IF ontdekt en hiermee ben ik al een kilo of 0 kwijt. Ik kom er echter maar niet aan om het schema op te rekken tot 21u. Hoe belangrijk is het voor een niet-top sporter om toch eiwit te gebruiken na het sporten als je gedurende de dag prima aan je eiwitten komt? Deze vraag had ik al langer en door dit artikel weer geprikkeld 😉

  Groetjes Marije

  1. Als je minder dan 3x per week sport, dan is het niet zo van belang. Je lichaam heeft dan namelijk langer de tijd om te herstellen. Sport je vaker dan 3x per week, dan zou ik het wel aanraden! Het is ook vaak gewoon ervaren, probeer eens of jij je er beter bij voelt 🙂

 4. Hoi.
  Ik vroeg me af, als je eiwitten moet nemen voor spierherstel, is dit ook van toepassing bij cardio? Of alleen bij krachttraining?
  Ik ben ook een veganist en geloofde eigenlijk niet zo in dat eiwitten verhaal. Omdat veel vegan youtubers zeggen dat het onzin is. Alleen merk ik dat als ik geen extra eiwitten neem na het sporten, ik de dag erop de hele dag honger heb. Nu eet ik sinds een tijdje wat alpro kwark met een banaan na het sporten en dat bevalt me goed. Ik sport zo’n vier keer per week waarvan 2x kracht en daarna cardio en 2x bodypump

  1. Ook bij cardio is het belangrijk, als je vaak sport. Het ligt er wel een beetje aan hoe heftig je cardiotraining is, maar ik merk toch echt wel dat mensen die 3x per week of vaker sporten er vrijwel altijd profijt van hebben!

   1. Bedankt voor je berichtje! ( mijn cardio is 30 minuten hardlopen nadat ik al 45 minuten / 1 uur krachttraining heb gedaan.)

 5. He Marloes,

  Wederom een interessant artikel! Ik eet wel eens eiwitrepen, poeders en ook BCAA. Alleen ik heb altijd het gevoel dat het niet gezond is en misschien zelfs schadelijk.. Dat gevoel krijg ik doordat als ik naar de ingrediëntenlijst kijk ik allemaal ingrediënten zie staan die mij niets zeggen.
  Wat gezond is valt natuurlijk over te twisten, maar kan jij hier iets over zeggen? Zit er een bepaalde bovengrens aan het gebruik van deze producten? En indien je zwanger bent, kan je deze producten zo nu en dan blijven gebruiken?

  Liefs,
  Suzanne

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram