| 21 september 2014

Healthy September – How are you doing #3

Youtube

Zoals jullie weten, was ik vorige week ziek. Daardoor is de ‘Healthy September Challenge’ toen anders verlopen dan ik had gehoopt. Vanaf afgelopen maandag voelde ik me echter weer vrijwel helemaal fit en ik besloot er weer goed tegenaan te gaan! Je leest hieronder hoe mijn afgelopen week is gegaan. Natuurlijk wil ik ook weten hoe jouw week was!

Mijn eetpatroon in de afgelopen week
Ik ben de week begonnen met het in huis halen van veel gezonde producten. Het inspireert me als ik de koelkast open doe en er veel gezonde dingen in liggen, die ik ook nog eens lekker vind! Ik heb wat extra aandacht gestoken ik het maken van lekkere maaltijden. Zo zagen jullie afgelopen week al de spinazielasagne en de spring rolls voorbij komen. Deze variatie in de maaltijden vind ik super fijn, het maakt gezond leven zoveel makkelijker en leuker. Toch betrapte ik me een aantal keer op automatische snackmomentjes. Zo snoepte ik maandag op het werk een stukje nougat, zonder er echt bewust van te genieten. Woensdag had ik ‘s avonds lekkere trek, voordat ik het wist was ik aan het zoeken in de kast. Ik bedacht me echter dat ik mijn genietmomentjes voor het weekend wilde bewaren en ging voor warme appel met rozijnen en kaneel. Extra opletten om zulk soort automatismes te voorkomen was dus zeker wel nodig!

Mijn genietmomentjes heb ik vrijdag en zaterdag gehad. Vrijdag ging ik samen met Rasheeda eten bij Ati en Peter. Traditiegetrouw hoort daar ‘s avonds lekkere chocolade bij! Zaterdag kwamen vriendin Patricia en haar vriend bij mij eten, ik haalde toen een lekker toetje.

Mijn sportweek
Sporten is bijna nooit een probleem. Zeker in deze periode niet, omdat een collega uit de sportschool vakantie heeft en ik haar lessen overneem. Ik had de afgelopen week de volgende beweegmomenten:

Maandag: ‘s ochtends gaf ik een uur spinning en ik gaf les aan een groep dames van 55 jaar en ouder. ‘s Avonds gaf ik een uur zumba.
Dinsdag: Ik gaf een uur zumba en een uur bodypump.
Woensdag: Een rustdag
Donderdag: Weer een uur zumba en een uur bodypump
Vrijdag: Rustdag
Zaterdag: Ik ging een stukje hardlopen, ongeveer 30 minuten.
Zondag: Rustdag

Ik ben tevreden over mijn afgelopen week, maar wel weer even bewust van hoe regelmatig ik iets pak zonder er bij na te denken.

De komende week
De challenge duurt vanaf morgen nog negen dagen! Ik stel dan ook voor dat we de komende week met z’n allen de puntjes op de i gaan zetten. Kijk kritisch naar je eigen afgelopen periode en bedenk wat voor jou aandachtspunten zijn. Voor mij is dat dus bewust eten en bewust genieten. Hieronder nog even een keer de 5 aandachtspunten van de challenge, om je te helpen herinneren.

 1. Maak je hoofdmaaltijden gezond, tips vind je in dit artikel.
 2. Kies voor gezonde tussendoortjes, ideeën vind je hier.
 3. Drink gezond. Vooral thee, water en koffie (max. 6 koppen per dag) en voor de afwisseling een glas light frisdrank, rivella, crystal clear of suikervrije siroop. Een zelfgemaakte smoothie is natuurlijk ook prima.
 4. Beweeg minimaal 3x per week. Als het voor jou haalbaar is om meer te bewegen, doe dat dan!
 5. Je hebt twee genietmomentjes per week, die je zelf kunt verdelen over de week. Bedenk dus goed of je nog gelegenheden hebt, waarvoor je die momenten wilt bewaren.

Bij deze geef ik jullie een virtuele schop onder je kont! Heel veel succes de laatste paar dagen.

Groetjes, Marloes

Hoe ging het de afgelopen week bij jou? En wat zijn jouw aandachtspunten voor de komende 9 dagen?

13 reacties

 1. Ik had na de vakantie ook een dipje, werd later in de week ook ziek, dus ook hier een mindere week. Sinds gister weer redelijk fit, dus we gaan er weer voor die laatste dagen! Succes allemaal!

 2. Ik heb niet zo’n goede week gehad…
  Véél te vaak gesnoept zonder dat ik er bewust van genoten heb.
  Maar voor mij is het ook wel lastig om écht gezond te eten, ik woon namelijk nog thuis en mijn ouders eten wel gewoon koek en chips en dan moet ik dat laten staan..
  En ook als ze bijvoorbeeld voorstellen om patat te eten (toevallig was dat deze week) en ik zeg; ‘nee ik wil wat gezonder gaan eten’ krijg ik alleen maar opmerkingen dat ik ‘overdrijf’ en ‘te ver ga’.
  Het wordt dus niet heel erg op prijs gesteld.
  Nou is het ook wel zo dat ik het afgelopen jaar wel wat ben afgevallen zonder dat dat nodig was en in de ogen van mij familie nu wat te dun ben, maar dan nog vind ik het geen reden om niet gezond te eten.
  Ik ben nu gewoon blij met hoe k eruit zie en dat wil ik graag zo houden d.m.v. gezond eten en lekker sporten. Maar ik wordt thuis niet echt gemotiveerd als ik zulke opmerkingen krijg…

  1. Dat lijkt me inderdaad heel lastig Manon. Gezond eten is inderdaad altijd goed, hoe zwaar of licht je ook bent. Af en toe minder gezond eten is echter totaal geen probleem. Blijf bij jezelf, jij weet wat goed voor je is. Als je ooit op jezelf woont, kun je alles zelf bepalen.

 3. Ik hou me nog niet volledig aan de 5 aandachtspunten en ik weet ook niet, of dat uiteindelijk voor mij gaat werken! Op dit moment sport ik 3 keer per week, daar ben ik gewoon erg tevreden over. Het lukt me wonderwel goed om dit sportritme vast te houden. Eigenlijk hoort dit ritme nu gewoon erbij.
  Het eten is wat wisselender. Mijn ontbijt en lunch gaan goed, ik snack dan ook niet tussendoor. Op het werk lukt het goed om het aanbod van de Limburgse vlaai af te slaan. Soms lastig, want eigenlijk neemt iedereen een stuk, maar ik heb mezelf nu wel geleerd dat die stukken vlaai niet bij mijn genietmomentjes horen.
  De hoofdmaaltijden gaan over het algemeen goed. Ik kook regelmatig met verse producten en dat zijn mooie, goede maaltijden. Afgelopen week heb ik ook 2 mindere dagen gehad, omdat ik wat last van stress heb door de reorganisatie op het werk. Ik merk dat druk, stress en emoties dan weer een trigger zijn. De motivatie is dan even wat minder. Maar ik snap nu wel beter hoe het werkt en voel me er daardoor niet meer schuldig over. Ik geloof, dat dat de winst van deze week is!

  1. Zo, dat klinkt allemaal super goed Vera! Je mag echt trots op jezelf zijn. Geloof me, bijna niemand kan zich altijd aan de 5 aandachtspunten houden. Ze zijn dan ook niet heilig, maar meer een leidraad 🙂

 4. Ik ben zo trots dat ik kan vertellen dat het hier zo goed gaat!
  Ik heb gisterenavond het eerste geniet momentje gehad (in de pizzeria een pizza met parmaham en rucola en een pepermuntje) en vanavond de tweede. We eten patat. Maar ik heb wel al een lekkere paprika-tomatensoep op het vuur staan, zodat ik daar al redelijk vol van zit.
  Verder heb ik nog twee keer in de afgelopen week een zelfgemaakt (gezond) chocolaatje op van oa kokosolie en rauwe cacao en vanmorgen een glas verse jus d’orange. Verder alleen water en thee. Ook alle maaltijden en tussendoortjes waren gezond én ik heb bijna elke dag een stuk gefietst.
  Sorry voor het opschep verhaal, maar ik ben zo blij dat het me eindelijk lukt!

 5. Hier gaat het ook goed. Wonder boven wonder neig ik helemaal niet meer naar snoep, chips of chocola. Ik eet standaard de 3 hoofdmaaltijden die ik zo gezond en gevarieerd mogelijk probeer te maken. En als ik tussendoor honger/trek krijg, neem ik een gezond tussendoortje. Eigenlijk voelt dit wel goed. Gister gingen we lunchen in een restaurant en toen ben ik ook voor een gezond broodje gegaan. Ik vind het nog wel lastig om te bepalen wat de genietmomentjes zijn. Als ik bijvoorbeeld ‘s avonds wat saus neem bij de aardappels of als ik een keer gebakken aardappeltjes eet, twijfel ik of dat dan bij een genietmomentje moet, omdat het natuurlijk niet zo gezond is. Als dat ook genietmomentjes zijn, dan heb ik er wel meer dan 2. Maar over het algemeen gaat het echt goed en voel ik me er goed bij. Ik heb ook al een tijdje niet zo’n last meer gehad van mijn darmen, dus waarschijnlijk komt dat door het gezondere leven nu.

  Morgenavond heb ik een proefles zumba en als het me bevalt ga ik elke maandagavond een uur zumba doen. Verder doe ik standaard 2x hardlopen per week en fiets ik regelmatig op maandags 9 km heen en terug naar mijn werk (met een enorm stijle heuvel op het eind :p). Tussendoor doe ik nog regelmatig een workout van jou of buikspieroefeningen. Ik ben blij :). Echt super bedankt Marloes!

 6. Hallo Marloes
  zo ben weer naar een paar kwakkelweken 3 keer an het sporten doe op de sportschool 15 minuten joue oefeningen zover mij dat lukt. Maar beter iets dan niets.. sta met gewicht er stil moet blijven vechten om dan niet even een koekje extra te nemen, maar het is wat je zelf zegt om af en toe zwak te zijn is niet erg.
  moest je van vriendinnen de complimenten doen voor jr fantastische site.
  groetjess Romy

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram