Hapjes voor (de) feestdagen!

Collage2

Een tijdje gelden liet ik ideetjes zien voor hapjes tijdens de feestdagen of voor andere speciale gelegenheden. Ik beloofde er nog meer, vandaag is het zo ver! Ik heb weer vier ideetjes voor (redelijk) gezonde hapjes voor jullie. Ik probeer in de gerechtjes zo min mogelijk suiker en verzadigd vet te gebruiken. Ook nu geldt weer dat het extraatjes blijven, dus dat je er niet onbeperkt van kunt eten.

Sommige van de foto’s zijn niet helemaal scherp, ik maakte ze met mijn telefoon. Bovendien was het al donker. Excuses daarvoor!

Slarolletjes met krabsalade
Ik begin met het gerecht dat het meeste werk is. Namelijk slarolletjes met krabsalade. Allereerst neem je 200g surimisticks, 3 flinke lepels zilveruitjes en 2 eieren. De eieren kook je in ongeveer 6 minuten hard, vervolgens snijd je alles in zo klein mogelijke stukjes. Doe dit bij elkaar in een kom en voeg er 3 lepels magere kwark aan toe.

Krab1

Doe er kruiden naar keuze bij. Ik gebruikte Italiaanse kruiden en zout. Roer alles goed door elkaar. Deze krabsalade kun je op een toastje doen, of (nog gezonder) op een plakje komkommer of in een uitgehold tomaatje. Ik koos voor een andere variant, ik smeerde de salade uit over een blad van een krop sla. Dit rolde ik strak op en sneed het in plakken. Je kunt er eventueel een cocktailprikkertje in doen om het bij elkaar te houden, maar ik vond dit niet nodig.

Krab2

Gebakken champignons
Dan een super simpele; snijd een aantal champignons door midden (de kleintjes kun je heel laten). Doe deze met wat olie of vloeibare boter in een pannetje en bak ze in een paar minuten gaar. Strooi er ondertussen kruiden naar keuze overheen. Ik deed er alleen peper en zout op, maar knoflook, basilicum of oregano zijn ook heerlijk! Serveer cocktailprikkers bij de champignons zodat iedereen lekker kan prikken.

Champignons

Carpaccio(rolletjes) met rucola en pijnboompitjes
Dan een gerecht wat naar mijn mening echt bij de kerstdagen past, carpaccio! Normaal gesproken is het moeilijk te verkrijgen in de supermarkt, maar in deze tijd van het jaar is dat vaak geen probleem. Leg rucola op een bord, verdeel de carpaccio hierover. Rooster wat pijnboompitjes in een droge pan. Sprenkel wat balsamicoazijn over het vlees en strooi de pijnboompitjes er over heen. Een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas maakt het helemaal af! (Maar dat bevat wel wat verzadigd vet). Eet je aan tafel? Snijd dan de carpaccio in stukken zodat iedereen iets kan pakken, of maak per persoon een bordje als voorgerecht.

Tip: Als je het als borrelhapje wilt hebben, kun je de rucola, pijnboompitjes, balsamicoazijn en de parmezaanse kaas in de carpaccio rollen. Snijd plakjes van de rol, net als bij de slarolletjes. Prik alles samen met een prikkertje en je hebt een heerlijk hapje!

Carpaccio

Gebakken knoflookgarnalen
Tenslotte één van mijn persoonlijke favorieten, knoflookgarnalen! Marineer rauwe garnalen in +- 3 eetlepels olie en doe hier fijngehakte knoflook (ik gebruikte 3 teentjes), zout, peper en groene kruiden naar keuze bij. Ik gebruikte Italiaanse kruiden. Eventueel kun je ook wat rode peper of chilipoeder bijvoegen voor extra pit. Het is het lekkerst als je ze minimaal 10 minuten laat marineren. Bak de garnalen heel even op een middelhoog vuur. Niet te lang, anders worden ze taai! Doe een paar garnalen op een prikkertje, of serveer er prikkertjes naast zodat iedereen zelf kan prikken.

Tip: Hier gebruikte ik hele kleine garnalen, maar het is prettiger om grotere te nemen.

Garnalen

Ik hoop dat jullie weer wat inspiratie hebben opgedaan. Ik vind het super leuk om creatief te zijn tijdens de feestdagen. Zo kun je heerlijke hapjes maken, die ook nog eens heel verantwoord zijn.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gezonde (borrel)hapje?

12 reacties

  1. Wat leuk! Hier heb ik echt veel aan. Ik ben mijn leefgewoontes aan’t veranderen en heb toevallig vanmorgen nog de 28 minuten workout voor beginners gedaan 🙂
    Ik ben goed opweg en hoop met de kerst door dit soort ideeën niet gelijk een bom aan calorieën en koolhydraten binnen te krijgen. Jullie site is erg inspirerend voor mij! Groetjes Renée

  2. Waarom mag je met de feestdagen niet eens eten wat je normaal niet eet? Dus niet van die brave, magere hapjes. Daar zijn toch juist de feestdagen voor! Lekker ontspannen en niet op je gezondheid en lijn letten, daar heb je de rest van het jaar nog voor.

  3. Dank je voor deze receptjes, ziet er lekker uit. En bedankt voor je tips voor de decembermaand. Ik ben zelf ook bezig om kilo’s kwijt te raken en dan zijn alle tips en lekkere en gezonde receptjes welkom. Ook heb ik al een paar weken plezier van één van je filmpjes op youtube (de beginner workout voor buik, billen en benen) en ik kan zowaar sinds kort een paar kniekousen gewoon aan doen, die ik voor heen alleen als sokken kon dragen (hoger gingen ze niet)!
    Bedankt voor de inspiratie!

  4. Prachtige receptjes, vooral de carpaccio, alleen zou ik er nog wat goede olijfolie bij doen, maar het idee van de rolletjes is grandioos.
    de champignons heb ik net geprobeerd, maar ik heb het gedurfd daar op het eind wat Parmezaanse kaas er over te doen.
    Garnaaltjes kende ik al, maar de slarolletjes ga ik zeker morgen proberen.
    Bedankt voor d tips en tot de volgende.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram