kaneel schadelijk
| 1 oktober 2020

Grote hoeveelheid kaneel schadelijk!? – Cassia vs Ceylon

Ik vraag jullie af en toe om ideetjes voor artikelen. Vera kwam met een vraag over kaneel, zij begreep namelijk dat er twee verschillende soorten waren, waarvan de een gezonder is dan de ander. Ik schaam me diep dat ik hier als kaneel-lover nog nooit iets over gezegd heb! Dat gaan we nu veranderen :).

Twee soorten kaneel

Vera heeft helemaal gelijk, er bestaan twee soorten kaneel! Cassia kaneel en Ceylon kaneel:

Cassia kaneel

Deze kaneelsoort komt vaak uit China. Het is een goedkope kaneelsoort. Dit is de variant die het meest in de supermarkten ligt en die verwerkt wordt in bijvoorbeeld pepernoten, speculaas en ontbijtkoek.

Ceylon kaneel

Ceylon kaneel komt van een ander soort kaneelboom, die groeit in Sri Lanka. Het is een stuk prijziger. De smaak is iets zachter en warmer dan die van cassia kaneel.

Is kaneel schadelijk?

Dan over het tweede deel van de vraag van Vera. Is een van deze twee soorten beter voor onze gezondheid? We gaan het daarbij hebben over coumarine (in sommige bronnen ‘cumarine’), een stofje dat voorkomt in kaneel. Coumarine is schadelijk voor ons, als we het in grote mate innemen. Het kan schadelijk zijn voor de lever en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

De goedkope cassia kaneel bevat veel meer coumarine dan de duurdere ceylon kaneel uit Sri Lanka. Aangezien we juist cassia kaneel in de supermarkt kopen, vond ik het belangrijk dit eens te bespreken!

De veilige hoeveelheid kaneel

Het is onwijs lastig te zeggen welke hoeveelheid schadelijk is. De hoeveelheid coumarine kan namelijk per stukje kaneel verschillen. Daarnaast is de ene persoon er gevoeliger voor dan de andere. Tenslotte zijn er voor zo ver ik kan vinden niet ontzettend veel onderzoeken naar gedaan.

Toch wil ik je een indicatie geven: als jij elke dag 1 eetlepel kaneel (of meer) gebruikt, of bijvoorbeeld veel kaneel gebruikt én regelmatig speculaas en/of pepernoten eet, dan raad ik je aan voor ceylon kaneel te gaan in plaats van voor de reguliere kaneel.

Ook zwangere vrouwen raad ik aan voorzichtig te zijn met het gebruiken van kaneel, of dus de ceylon-variant aan te schaffen. Ook op dit gebied zijn niet heel veel onderzoeken te vinden, maar wat mij betreft is het voor deze doelgroep belangrijk om voorzichtig te zijn :).

Wat ik ook belangrijk vind om te zeggen, is dat er in Nederland richtlijnen zijn voor de hoeveelheid coumarine die in producten mag voorkomen. De Nederlandse warenwet helpt ons daarmee beschermen tegen een te grote inname.

Te koop bij onder andere AH (L) en Ekoplaza (R)

Waar koop je ceylon kaneel?

Ceylon kaneel was lange tijd erg lastig verkrijgbaar. Tegenwoordig valt dat enorm mee. Je vindt het namelijk gewoon in het schap van de Albert Heijn of de Jumbo. Ook de Ekoplaza heeft een aantal varianten in het assortiment, je vindt het bij Holland & Barret en natuurlijk in kruidenwinkels of op de markt.

Het is dus duidelijk wel wat prijziger dan de reguliere kaneel die in de winkels ligt.

Wat gebruik ik zelf…

Zelf gebruik ik altijd gewone goedkope kaneel, cassia kaneel dus. Ik ben een kaneel-freak, maar aan dagelijks een eetlepel kom ik echt niet. Er zijn veel dagen dat ik geen kaneel eet.

Na het schrijven van dit artikel denk ik echter wel dat ik voor de ceylon variant ga de volgende keer! Ik was me er namelijk niet van bewust dat het tegenwoordig zo makkelijk te krijgen is. Zeker als ik in de toekomst zwanger zou mogen worden, dan vind ik het een fijn idee om de hoeveelheid coumarine in mijn voeding te verlagen.

Mijn conclusie

Voor verreweg de meeste mensen is het helemaal prima om gewone (cassia) kaneel te gebruiken. Alleen de echte kaneelfreaks die dagelijks 1 eetlepel of meer gebruiken (of dagelijks speculaas, pepernoten etc. eten), raad ik aan om ceylon kaneel aan te schaffen. Ook voor zwangere vrouwen die graag kaneel gebruiken, zou dat mijn advies zijn.

Groetjes, Marloes

Wist jij dat kaneel schadelijk kan zijn in grote hoeveelheden? Wat gebruik jij?

Bronnen: voedingscentrum, natuurdiëtisten, onderzoek 1, onderzoek 2.

12 reacties

  1. Heel toevallig lees ik dit artikel en eet ik een bak yogurt met bosbessen, banaan en….kaneel de cassia. Nooit geweten dat er verschillende soorten waren behalve de kaneelstokjes dan. Dat is dan ook meteen mijn vraag, hoe zit het daar mee?

  2. Sinds mijn eerste zwangerschap, eet ik voornamelijk ceylon kaneel 🙂
    Ik ben echt een kaneelfreak en eet er vrij veel van, dus ben ik ceylon blijven gebruiken.
    Ik heb destijds een flinke zak bij de Kruidenbaron aangeschaft (online). Is in verhouding super goedkoop en gaat heeeel lang mee.

  3. Ik wist dit niet. Ik gebruik niet een lepel per dag maar wel een potje ,cassia dus,
    per zes weken. Laatst een keer de datum er op gezet omdat het zo snel ging. Kan ik dan ook beter overstappen?
    Ik had laatst een keer kaneel van Lidl en die vond ik niet lekker. Hoop niet dat het Ceylon kaneel was!

  4. Oei goede tip! Ik ben best wel een kaneel-freak. Ik strooi het over mijn kwark, havermout, als ik pompoen eet over de pompoen, in pompoensoep :-/ Geen idee of ik aan 1 eetlepel kom, want ik meet het niet af, ik strooi gewoon. Maar de volgende keer ga ik Ceylon kaneel kopen. Waarom is toch alles wat beter voor je is vaak ook duurder ? :-/

  5. Ik heb na dit artikel me zo n potje ceylonkaneel aangeschaft bij de Ah (zelfde als de foto hier). Het ruikt helemaal niet naar kaneel, bijna geurloos terwijl ik net heel blij wordt van de geur van kaneel. Ik vraag me nu af of dit altijd zo is. Het vervalt in 2023 dus niet over datum.

    1. Ik ben ook niet zo tevreden over de ceylonkaneel van AH/Euroma. Al meermaals geprobeerd en steeds hetzelfde probleem: weinig echt kaneelaroma en verder wat ‘scherp’ en muf/houtachtig van smaak. De goedkopere versie van Verstegen (helaas cassia) vind ik véél lekkerder en aromatischer. Nog op zoek naar een lekkere ceylonkaneel dus!

  6. In reactie op Ina: ook ik ben niet zo tevreden over de ceylonkaneel van AH/Euroma. Al meermaals geprobeerd en steeds hetzelfde probleem: weinig echt kaneelaroma en verder wat ‘scherp’ en muf/houtachtig van smaak. De goedkopere versie van Verstegen (helaas cassia) vind ik véél lekkerder en aromatischer. Nog op zoek naar een lekkere ceylonkaneel dus!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram