Feiten en fabels Gezonde producten Leefstijl Persoonlijk Voeding

Groente en fruitkalender, ideaal!

Door

Fruit en groente kalender

Door Daniëlla- Groente en fruit is gezond, dat weten we allemaal. De adviezen qua inname van groente en fruit zullen dan ook  binnenkort verhoogd worden. Verse groenten en fruitsoorten kunnen echter ook heel duur zijn! Bijvoorbeeld als je aardbeien in de winter koopt. Per seizoen worden andere groenten en fruit aangeboden, afhankelijk van de verkrijgbaarheid. Aan de hand hiervan is een app ontwikkeld voor de smartphone, namelijk de ‘Groente en Fruit kalender’. Hierin is te zien welke groenten- en fruitsoorten per seizoen het best verkrijgbaar zijn, hoe ze worden ingevoerd of het duurzaam is.

Waarom de groente en fruit kalender?
Het is vaak goedkoper om seizoensgroenten en -fruit te kopen, simpelweg omdat het aanbod groter is. Wanneer je niet veel geld hebt te besteden, kun je hierdoor toch gezond eten. Als je wilt weten hoe duurzaam een bepaalde soort is en hoeveel het milieu belast wordt, dan is de groente en fruit kalender ook handig voor je. De kalender is ontwikkeld door Milieu Centraal.

groente

Klasse A t/m E
Milieu Centraal heeft vier verschillende klassen gemaakt. Hierbij kun je per klasse zien of het product schadelijk voor het milieu is geweest en hoe de producten zijn ingevoerd.

 • Klasse A, de milieu vriendelijkste producten vallen onder de klasse A. Hierbij hebben de boeren op Nederlandse Akkers hun teelt geoogst. Bijna de helft van het teelt komt uit Europese landen en is over de weg vervoerd naar Nederland. Een derde is binnen gekomen per schip.
 • Klasse B, een aantal Nederlandse en Europese landen vallen onder de klasse B. Dit omdat de opbrengst per hectare land lager is geweest. Producten uit Spaanse kassen hebben extra verwarming gekregen door middel van warmtelampen. Ook vallen een aantal Nederlandse producten onder de klasse B. Dit omdat er energie zuinige warmtekassen zijn gebruikt.
 • Klasse C, hieronder vallen een aantal Nederlandse producten waarbij wel energie zuinige warmte kassen zijn gebruikt, maar waarbij de opbrengst per hectare lager ligt. Kwetsbaar fruit uit Nederland en andere landen dat verpakt worden in plactic valt onder deze klasse.
 • Klasse D, hieronder vallen Landen waarbij importkosten moeten worden betaald. De producten worden per vliegtuig ingevlogen over korte afstanden. Ook vallen de combinaties, weinig opbrengst per hectare en veel verpakkingsmateriaal onder deze klasse.
 • Klasse E, de producten die van ver zijn ingevlogen met het vliegtuig (Zuid- en Midden-Amerika, Zuid-Oost-Azië en Nieuw-Zeeland). Ook de combinatie van veel verpakkingsmateriaal, weinig opbrengst per hectare, gebruik van potgrond en geen warmte-kracht koppeling in de kasteelt valt hieronder.

Maand Mei
Ik heb voor jullie gekeken wat in deze maand juiste keuzes zijn om te maken, rekening houdend met de prijs, het milieu en de duurzaamheid van het product.
Wanneer je kijkt op de groente en fruit kalender, is het belangrijk om te kiezen uit de Klasse A of B. In de maand mei staan een aantal groente en fruit soorten voorop in de Klasse A. Ik heb ze voor jullie even in een tabel geplaatst, zodat je het makkelijker kunt bekijken.

klasse A

Deze groenten en fruitsoorten zullen de komende maand het best verkrijgbaar zijn! Dit is gunstig voor je portemonnee én voor de wereld.

Recepten met deze groenten kun je op optimavita.nl vinden. Maak bijvoorbeeld deze couscous met broccoli en courgette, of een saus van broccoli voor over de pasta. Of probeer eens linzen met spinazie en feta of spaghetti met sperziebonen en gerookte zalm. Andere recepten vind je gemakkelijk door de naam van de groente in de zoekbalk rechts bovenin op optimavita.nl te typen.

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar de groente en fruit kalender? Dan kun je hem ook bekijken op de website  van Milieu Centraal. Hierbij vindt je nog veel meer informatie per maand en de soorten groente en fruit. Ook is het ideaal om de app te downloaden. Zo kun je in de winkel of op de markt gemakkelijk je groente en fruit selecteren;)

Groetjes, Daniëlla

Wat vonden jullie van het artikel? Gaan jullie de groente en fruit kalender gebruiken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Elise 8 jaargeleden

  Wat een goed iniatief! Ik vind het belangrijk om duurzaam te eten!

  Reageer
  • Daniella van Dijk 8 jaargeleden

   Als we hier allemaal wat meer om denken is het ook beter voor het milieu;) bedankt voor je berichtje!

   Reageer
 2. Katia 8 jaargeleden

  Ik probeer steeds zo goed mogelijk seizoensproducten te kopen. De kalender is daar wel handig voor! 🙂

  Reageer
  • Daniella van Dijk 8 jaargeleden

   Dankje Katia!

   Reageer
 3. Marion 8 jaargeleden

  Handige kalender! Bedankt voor het interessante artikel!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.