Afvallen Feiten en fabels Voeding

Goji Bessen, superfood!?

Door

1

Hip en happening in gezondheidsland zijn goji bessen! Waar we een aantal jaar geleden nog nooit van deze vrucht hadden gehoord, ligt hij nu op steeds meer plaatsen in de schappen. Er worden vele goede eigenschappen en gezondheidsvoordelen aan gegeven, vandaag vertel ik jullie daar meer over. Lees verder om te weten te komen wat ik van deze bessen vind en of ik ze aanraad.

Goji bessen?
De goji bes groeit vooral in landen als china, mongolië en tibet. Het zijn rode bessen van een struik, die in Nederland vooral gedroogd te koop zijn.

Hoe eet je een goji bes?
Je kunt de bessen (die je dus vrijwel altijd gedroogd koopt) zo uit de hand eten. Ook kun je ze door de yoghurt doen, met bijvoorbeeld wat noten, muesli en/of ander fruit. Daarnaast kun je thee zetten van goji bessen, door ze in een beker te doen en er heet water op te gieten. In China heb ik een thee gedronken waar goji bessen in zaten, gemengd met andere specerijen.

Voedingsstoffen
De goji bes is rijk aan verschillende b-vitamines, vitamine C, verschillende anti-oxidanten en mineralen als zink, ijzer en magnesium. Meer uniek aan dit besje, is dat het ook relatief veel eiwit bevat voor een vrucht. De goji bes zit dus boordevol goede voedingsstoffen.

Er is een Chinese legende die verteld over een man die 252 jaar oud werd, hij vertelde dat hij dit te danken had aan het handje goji bessen dat hij dagelijks at!

Gezondheidsclaims
De bessen zouden een positief effect hebben op de bloeddruk, het bloedsuikergehalte (diabetes!), koorts en verschillende oogproblemen. Daarnaast zouden ze helpen om kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen, omdat ze veel anti-oxidanten bevatten. Tenslotte geven verschillende bronnen aan dat de bessen een positief effect hebben op het immuunsysteem en daardoor kunnen helpen bij het voorkomen en tegengaan van infecties en zelfs effectief kunnen zijn bij chronische ontstekingsziekten zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn (een darmaandoening).

2

Negatieve effecten
Naast al dit positieve nieuws, zijn er ook wat minder positieve dingen te vinden over de goji bes. Zo zouden mensen met een pollenallergie meer klachten kunnen krijgen als ze regelmatig de bessen eten. Ook schijnen de bessen de bloedstolling te kunnen beïnvloeden, vooral als je grote hoeveelheden gebruikt, door bijvoorbeeld de bes als thee te drinken.

Tenslotte bevatten goji bessen atropine, een giftige stof die hartritmestoornissen en duizeligheid kan veroorzaken. In de bessen zit een zeer kleine hoeveelheid, die met normaal gebruik niet schadelijk is, maar in grote hoeveelheden wel schadelijk kan worden.

Verkrijgbaarheid
Goji bessen zijn vrij nieuw in Nederland en momenteel alleen maar te krijgen in gezondheidswinkels, biologische winkels en bij sommige speciaalzaken. Ik heb het op andere plaatsen nog niet zien liggen. Dit vind ik een duidelijk nadeel, je moet echt even je best doen om de bessen te kopen. Daarnaast zijn ze niet goedkoop! Ik betaalde €9,99 voor een zakje van 250g.

De smaak
Goji bessen smaken licht zoet, maar veel minder zoet dan andere soorten fruit. Verder kan ik je alleen vertellen dat ik ze persoonlijk niet zo lekker vind. Voor mij geven ze een beetje een muffig smaakje aan mijn yoghurt, ik word er niet zo vrolijk van. Heel apart, want er zijn vrijwel geen producten die ik niet lust. Maar smaken verschillen…dus misschien vind jij ze wel heerlijk!

Mijn mening
De goji bes is een gezond besje, met veel goede voedingsstoffen. Er zijn echter veel meer producten die veel goede eigenschappen hebben. Ik heb er moeite mee als één bepaald product als superfood wordt beschouwd, omdat ik vind dat juist de afwisseling tussen veel verschillende gezonde producten het beste zijn. Ik heb het gevoel dat bepaalde soorten voeding even een trend zijn en dan weer overwaaien, denk bijvoorbeeld eens aan de acai bessen, die waren een paar jaar terug helemaal hip, maar je hoort er nu niet veel meer over.

Dan de verschillende positieve effecten die eraan worden toegeschreven, ik denk niet dat die effecten zullen optreden als je voor de rest alleen maar junkfood eet! Wat ik bedoel te zeggen is dat een gezonde voeding in het algemeen zorgt voor minder hart- en vaatziekten, een lagere bloeddruk en minder kans op infecties.

Conclusie
De goji bes is voor mij gewoon een heel goed en gezond product, maar daarmee niet heel anders dan andere soorten bessen, fruit en groenten. Ik vind dat afwisseling het meest belangrijk is. Ik vind deze bes niet zo lekker, dus zal hem niet veel gebruiken. Houd jij wel van de smaak? Dan past deze bes prima in een gezond leefpatroon! Geniet van dit gezonde besje als je wilt, maar verwacht geen wonderen.

Mensen die medicijnen slikken voor de bloedstolling, raad ik af om goji bessen te eten. Het zal misschien niet direct schadelijk zijn, maar ik zou het risico niet aangaan.

Ik hoop dat je wat meer duidelijkheid hebt gekregen over goji bessen! Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust hieronder.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens goji bessen gegeten? Wat vind jij ervan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Lilian 9 jaargeleden

  Ik heb ze ook eens geprobeerd, maar ik vind ze net als jij niet lekker.. dat muffige herken ik wel!
  maar wat je zegt, ieder zijn smaak 🙂

  Reageer
 2. Jasmine 9 jaargeleden

  Ik heb ze ook maar ze staan in de kast niets te doen, ik vind ze écht niet lekker 🙁

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Grappig dat jullie dat ook vinden! Na alle enthousiaste reacties op internet dacht ik dat ik de enige was!

   Reageer
 3. Berdie 9 jaargeleden

  Ik was ook wel benieuwd naar die bessen inderdaad. Ik denk dat ik ze maar skip.. De dure prijs in combinatie met een muffe smaak.. Ik blijf wel bij mijn andere soorten fruit en noten.

  Reageer
 4. Marion 9 jaargeleden

  Beste Marloes,
  Ik ben echt een enorme fan van jullie site! De artikelen en filmpjes hebben er voor gezorgd dat ik veel bewuster en gezonder eet. Mijn dank daarvoor!
  Een heel klein puntje van (opbouwende!) kritiek; schrijffoutjes… Ook in dit artikel zit een opvallende (de bessen geven licht in de schappen…

  Reageer
 5. Marion 9 jaargeleden

  Huh, de helft van mijn reactie is niet geplaatst… Komt waarschijnlijk door de smiley die ik gebruikte. Geeft niet, de essentie is duidelijk.
  Er stond nog een sluitend ‘)’ en er stond nog bij dat ik super enthousiast ben over jullie site en dat jullie vooral door moeten gaan!
  Groetjes! Marion

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Hey Marion, dank je wel! Je kritiek is terecht, maar ik probeer er wel scherp op te zijn. Ik vind het belangrijk om taalfoutjes zoveel mogelijk te vermijden, dus verbeter me alsjeblieft als je er eentje ziet :-).

   Reageer
   • Marion 9 jaargeleden

    Zal ik doen, Marloes! 😉

    Reageer
 6. Karen 9 jaargeleden

  Dag Marloes, fijne site en vooral de recepten vind ik erg handig!

  Als je typ/taalfoutjes wil verbeteren: “dat ik ze persoonlijk niet zo lekker vindt.” ik vind, dus zonder t 🙂

  Groet! Karen

  Reageer
 7. SOCIALMONKEE 7 jaargeleden

  Hoi
  \ per ik Gochi neem elke dag zit ik mij veel beter in mijn energie

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.