Aangekomen tijdens corona
Feiten en fabels Voeding

Goede voeding voor je haar – Gebruik ik supplementen?

Door

Marloes, hoe krijg jij je haar zo mooi? Gebruik je bepaalde supplementen? Wat is goede voeding voor je haar? Na vrijwel iedere video krijg ik dit soort vragen. Daarover in dit artikel meer! Ik vertel je precies wat ik aan mijn haar doe, hoe ik het gezond krijg en of ik daarvoor supplementen gebruik.

Voeding voor je haar

Zijn er producten die goed zijn voor je haar? Ja zeker! Maar naar mijn idee kun je dat niet beperken tot een klein lijstje. Voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het gezond houden van je haar zijn bijvoorbeeld vitamine A, verschillende B-vitamines, vitamine C, vitamine E, zink, calcium, goede vetten en eiwitten. Nu heb ik ze nog niet eens allemaal opgenoemd!

Ik kan nu producten gaan opnoemen die deze voedingsstoffen bevatten, maar die lijst is ontzettend lang. Wat mij betreft is het beste dat je voor je haar kunt doen: voldoende gevarieerd gezond eten! Eet niet te weinig, zorg ervoor dat je van alles wat binnen krijgt en vermijd het eten van veel ongezonde producten. Daarnaast is voldoende drinken ontzettend belangrijk voor je hele lichaam dus ook voor je haar.

Voeding voor je haar

Supplementen?

Ik ben niet zo’n fan van supplementen die speciaal bedoeld zijn voor het creëren van gezonder haar. Ze bevatten namelijk nog al eens véél meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van verschillende vitamines en mineralen. Hierdoor kun je een overschot ontwikkelen, wat uiteindelijk zelfs klachten kan veroorzaken.

Heb je toch het idee dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen? Kies dan voor een basis multivitaminetablet met daarin niet meer dan 100% van de ADH. Bijvoorbeeld de basis multi van Kruidvat of Etos. Deze gebruik ik overigens wel, maar niet met als hoofddoel mijn haar gezonder te maken. Hier lees je er meer over.

Mijn haar-tips

Natuurlijk werk ik ook op andere manieren aan het gezond houden van mijn haar. Bijvoorbeeld:

 • Ik was het maximaal 2x per week, niet vaker. Sommige mensen vinden dit vies als je vaak sport, maar mijn haar stinkt nooit! Ik heb dit overigens wel moeten rekken, want voorheen was mijn haar na 1 dag al vet. Lang oefenen heeft geholpen :).
 • Ik gebruik een shampoo niet niet te beschadigend is. Vraag anders je kapper eens!
 • Slapen doe ik met mijn haar in een losse knot bovenop mijn hoofd, dan beschadigd het niet teveel door mijn kussen.

Wat verder nog kan werken…

Daarnaast zijn er ook nog heel wat andere dingen die volgens mij zouden kunnen werken, maar die ik zelf niet toe pas. Bijvoorbeeld het vermijden van hitte van een föhn of stijltang, het niet te lang wachten met een kappersbezoek en het gebruiken van haarmaskers.

Ik style mijn haar altijd met deze föhnborstel. In de (oude) video hieronder zie je hoe ik dat doe. Inmiddels gebruik ik trouwens de conditioner van Syoss en skip ik de haarolie en de haarlak meestal :).

Mijn conclusie

Een gezonde leefstijl is goed voor je hele lichaam, dus ook voor je haar! Uiteraard duurt het wel een tijdje voordat je de effecten hiervan ziet. Zelf gebruik ik geen supplementen specifiek voor mijn haar, ik vind het ook niet nodig en sta er zelfs sceptisch tegenover. Wat mij betreft is een volwaardige voeding en voldoende vochtinname vele malen belangrijker. ♥

Groetjes, Marloes

Ben jij bewust bezig met voeding voor je haar?01

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Jessyca 2 jaargeleden

  Douche je – op de dagen dat je je haar niet wast – met een badmuts oid op? Of laat je het wel nat worden?

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Ik doe mn haar dan in een knot bovenop mn hoofd en houd die onder de straal vandaan :).

   Reageer
 2. Leonie 2 jaargeleden

  Hoe zit het dan met die zakjes collageen die je neemt/nam?

  Reageer
  • Leonie 2 jaargeleden

   Ik bedoel: die zullen toch ook invloed op je haar hebben (gehad)?

   Reageer
   • Marloes 2 jaargeleden

    Dat zou kunnen, maar die slik ik niet specifiek voor mn haar. Soms denk ik inderdaad dat ze een beetje helpen voor mn haar, maar daarvoor was het ook al heel gezond :).

    Reageer
 3. Loes 2 jaargeleden

  Hoe maak je sladen en smoetje en pasta in en hoe maak de toist en soep
  Hoe maak je Cake scholadelen
  Groetjes Loes van enckevort

  Reageer
 4. Oma 2 jaargeleden

  Hai Marloes, Ik gebruik alleen artikelen bij de kapper (shampoo, verstevigen enz.) Nu al een aantal jaren en dat heeft mijn haar goed gedaan. Altijd hetzelfde merk.

  Reageer
 5. Laura 2 jaargeleden

  Hi Marloes,

  Bedankt voor alle tips. Ik vroeg me af waar ik shampoo kan kopen online, wat niet mijn haar beschadigd?

  Ik neem sws al extra supplementen in zoals vitamine C, ijzer en zink die ik koop via https://www.flinndal.nl/ en daar ben ik wel blij mee. Niet alleen voor mijn haar, maar ook voor mijn weerstand vind ik het toch wel belangrijk. Is er een extra supplement die ik zou kunnen innemen voor mijn haar. Ik heb dun haar, maar wel een dikke bos. Ik zwem veel dus ik merk dat mijn haar vaak wat droger aanvoelt, dus dan doe ik er wat coco oil in. Ik hoor het graag, dank je wel!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.