| 15 oktober 2015

Gezondheidstermen uitgelegd #2

Termen uitgelegd

In juni schreef ik de eerste editie van ‘gezondheidstermen uitgelegd’. In dit artikel besprak ik een aantal termen die je kunt tegenkomen als je veel leest over fitness, voeding of gezondheid. Ik legde uit wat ze betekenen. Het lijkt me leuk om af en toe zo’n artikel te laten terugkomen. Als jij een term hebt die je graag uitgelegd wilt hebben, kun je altijd een reactie achterlaten.

Hieronder de termen van vandaag. Ik zal je zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen wat het woord inhoudt. In begin met 5 termen op voedingsgebied, daarna 5 termen die je in de sportschool kunt tegenkomen.

Antioxidanten: In het lichaam komen schadelijke stoffen voor die cellen of weefsels kunnen kapot maken. Vrije radicalen noemen we die stoffen. Antioxidanten zijn stoffen die deze vrije radicalen onschadelijk maken. Je hebt drankjes en producten met extra antioxidanten, maar ze komen ook in grote hoeveelheden voor in bijvoorbeeld groenten en fruit. Vitamine C is een voorbeeld van een antioxidant.

Groente en fruit

Probiotica: Dit zijn levende goede bacteriën. Van nature leven goede bacteriën in onze darmen. Ze gaan slechte bacteriën tegen, bijvoorbeeld bij ziekte. Probiotica kun je kopen in de vorm van zuivelproducten of in tabletvorm. Ze ondersteunen de natuurlijke darmwerking en kunnen in sommige specifieke gevallen klachten voorkomen. Ik schreef er eerder een artikel over.

Probiotica

Prebiotica: Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als probiotica, dat is echter niet waar. Prebiotica zijn namelijk voedingsvezels en andere onverteerbare voedingsstoffen die in onze darmen terecht komen. Ze stimuleren de darmwerking positief, doordat ze zorgen voor een goede ontlasting. Je hebt hierdoor minder kans op een opgeblazen gevoel of darmklachten. Prebiotica komen van nature voor in groenten, fruit en graanproducten.

Koolhydraten

Carbs: Dit is de Engelse term voor koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijk deel van onze voeding, het is een verzamelnaam voor stoffen die in ons lichaam afgebroken worden tot glucose. Koolhydraten komen voor in pasta, rijst, aardappelen, brood en crackers. Maar ook in snoep, koek, frisdrank, ijs en toetjes. In de video hieronder leg ik uit wat er gebeurt in je lichaam bij opname. Ik maakte een andere video over of koolhydraten slecht voor je zijn.

Lactose: Het Nederlandse woord voor lactose is melksuiker. Het is een koolhydraat dat van nature in melk voorkomt. Veel producten in onze dagelijkse voeding bevatten lactose. Deze stof wordt in ons lichaam afgebroken door het enzym lactase. Bij sommige mensen is dit enzym niet of nauwelijks aanwezig, zij hebben lactose-intolerantie en kunnen beter niet teveel lactose eten.

Gainen: Vrij vertaald betekent dit ‘vooruitgang boeken’. Je hoort sporters soms roepen dat ze trainen ‘for the gains’, daar bedoelen ze dus mee dat ze positieve resultaten willen zien in hun lichaam. Ik merk dat deze term vooral veel wordt gebruikt door sporters die breder willen worden of meer spieren willen ontwikkelen. De ‘gains’ zijn dus in dit geval grotere spieren.

step met gewicht

Dumbell: Een dumbell is een gewicht met een handvat en een stuk lood aan beide kanten van dat handvat. Ik houd ze hierboven in mijn handen. Met deze gewichten kun je allerlei verschillende oefeningen doen. De lichtste dumbells zijn vaak een halve kilo, de zwaartse kunnen wel oplopen tot 60 kilo!

Barbell: Een barbell is een stang, waar je aan beide kanten extra schijven een zou kunnen doen voor extra gewicht. Ook met een barbell kun je een heel aantal verschillende oefeningen doen. De stang weegt vaak tussen de 10 en de 30 kilo. Een voorbeeld zie je hieronder.

Bankdrukken

1RM: Dit is een afkorting voor 1 repetition maximum. Oftewel het maximale gewicht waarbij je een bepaalde oefening slechts één keer kunt uitvoeren. Je kunt de 1RM bepalen door de oefening zo zwaar mogelijk uit te voeren, dit is echter heel blessuregevoelig. Daarom gebruiken sporters vaak berekeningen. Ze voeren een oefening 5-10x uit op maximaal gewicht en berekenen daaruit wat ongeveer hun 1RM zou zijn.

Plyometrisch trainen: Plyometrische oefeningen zorgen ervoor dat de spieren snel en krachtig kunnen verlengen en verkorten. Het traint dus heel effectief de explosiviteit. Je leert je lichaam in korte tijd heel veel kracht te genereren. Een voorbeeld van een plymetrische oefening is het springen op en van boxen. Je kunt bijvoorbeeld ook plyometrisch opdrukken, door je bovenlichaam krachtig op te duwen en in je handen te klappen.

Ik hoop dat het wat duidelijker voor je is geworden. Als jij ook een term hebt die je graag uitgelegd zou willen hebben, dan kun je me dat hieronder later weten!

Groetjes, Marloes

Welke term is nieuw voor jou? Of kende je ze al?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram