| 27 november 2013

Gezonde zoete snack: Kaki

1

De kaki of sharonfruit is een van de weinige vruchten die juist in de winter goed verkrijgbaar is in Nederland. Ik zie ze nu weer in alle supermarkten liggen. Deze heerlijk vrucht smaakt totaal anders dan het ‘normale’ Nederlandse fruit en is lekker zoet, daarom kan hij prima dienen als gezond tussendoortje om je zoete trek te stillen.

Wat is een kaki?
Meestal vind je deze vrucht onder de naam ‘kaki’ in de supermarkten. De sharonvrucht valt ook onder de kakisoorten, ook deze kun je tegen komen. Meestal is een kaki wat groter en ronder, sharonfruit is wat meer vierkant. De kaki groeit aan een boom, vooral in bergachtige gebieden in Thailand, China, Japan, Italië en Nieuw Zeeland.

Verkrijgbaarheid
Vooral in de maanden november tot en met februari is de kaki goed verkrijgbaar in vrijwel alle Nederlandse supermarkten en op de markt. In de andere maanden zie ik ze wel op de markt, maar vrijwel niet in de supermarkten. Ik haalde mijn kaki bij de Lidl en betaalde €0,69 voor één stuk. Ik vind een halve kaki voldoende als tussendoortje of door de yoghurt, dus doe 2x met deze vrucht.

Waar let je op bij het kopen?
Kaki’s moeten goed rijp zijn voordat je ze eet. Onrijpe vruchten bevatten namelijk tannine (looizuur), dit kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor ons lichaam. Daarnaast zijn de vruchten gewoon absoluut niet lekker als ze niet rijp zijn. Je weet dat een vrucht rijp is, als je hem met je vinger een klein beetje in kunt duwen, hij wordt dan zacht. Ook wordt de schil wat glanzender en glaziger. Sharonfruit is vaak eerder rijp, bij een kaki duurt het wat langer. Als je de vrucht direct wilt eten, moet hij in de supermarkt al licht glazig en zacht zijn. Duurt het eten nog een paar dagen? Kies dan een wat minder zachte vrucht.

2

Deze vrucht was nét rijp, als de binnenkant nog iets glaziger is, is hij nog lekkerder!

De kaki bewaren
Je kunt een onrijpe kaki het beste bij kamertemperatuur bewaren, zo rijpt hij langzaam verder. Als hij rijp is geworden, kun je hem in de koelkast nog ongeveer 3 dagen bewaren.

De voedingswaarde
Net als vrijwel al het fruit bevat de kaki voedingsvezels en vitamine C, daarnaast bevat het ook bèta-caroteen, vitamine A, kalium, calcium, magnesium en foliumzuur. Lekker gezond dus! Dit betekent echter niet dat je er onbeperkt van kunt eten, want de kaki blijft een fruitsoort en daarmee ook rijk aan suiker. Reken daarom ongeveer 100g kaki of sharonfruit (ze kunnen sterk in grootte verschillen) als tussendoortje.

Hoe eet je een kaki?
Een kaki heeft meestal geen pitten, maar het kan wel! Verwijder het kroontje, spoel ze even goed af en dan kun je ze gewoon met schil eten. Zorg er dus wel voor dat hij goed rijp is. Je kunt de vrucht gewoon zo eten, maar ook mengen in een fruitsalade, door de yoghurt of kwark of zelfs in een maaltijdsalade met wat geitenkaas en walnoten.

Ik houd van deze heerlijke vrucht! Ik vind de smaak moeilijk om uit te leggen, het heeft wat van een abrikoos, maar ook wel wat van een dadel! In ieder geval vooral lekker zoet.

Groetjes, Marloes

Ken jij de kaki of de sharonvrucht al? Wat vind jij ervan?

70 reacties

 1. Ik heb dit nog nooit gegeten en voor zo ver ik weet ook nog nooit in de supermarkt gezin maar ik ga zeker eens mijn ogen openhouden want ik wil deze vrucht zeker eens proberen.

  1. De kakivruchten groeien volop in onze tuin in Spanje en worden momenteel allemaal rijp. Ik ben er gek op, het is zo’n heerlijke en bovendien gezonde vrucht en op vele manieren te gebruiken!

 2. Mijn vader eet deze best vaak. Ik heb een hapje geprobeerd, maar toch niet echt mijn favoriet.
  Ik dacht trouwens dat kaki en sharonfruit hetzelfde was en dat beide namen door elkaar worden gebruikt.
  Weer wat geleerd dus 🙂

 3. Hij is ook heerlijk om te pureren en dan door de yoghurt te doen. Ziet er ook mooi uit in een hoog glas (soort vla-flip met laagjes yoghurt en kaki-puree), en je yoghurt heeft geen suiker meer nodig!

 4. Ik heb de kaki een jaar geleden leren kennen en ben er sindsdien dol op! Lekker zoet en het heeft een fijne structuur. Ik eet ze het liefst gewoon in partjes, zonder schil, bij het ontbijt of tussendoor

 5. ze liggen bij ons in de winkel wel eens in stukjes op een schaaltje zodat je kan proeven… en ik vind ze heerlijk!! het gekke is alleen dat ik ze nog nooit gekocht heb, waarschijnlijk omdat ik ze op een oranje tomaat vind lijken en ik hou niet van tomaten……. hihi stom eigenlijk

  ik volg je al een tijdje en wilde even zeggen dat ik je blogs erg leuk en interessant vind 🙂 goed bezig!!

 6. Grappig dat ik hier ben terechtgekomen, zocht via google of je kaki met schil kon eten en schijnt zelfs gezonder te zijn met schil !
  Heb kaki vandaag gekocht in dirk v.d. broek supermarkt 1kg bakje voor 1,85euro

  Het is heerlijk! Met schil eten proef ik beetje bitter-bite in, fruit zelf is zoet en en binnenkan is hard en oranje.

  Leuke blog met handige tips en uitleg 😉

 7. Mijn man heeft ze meegebracht van de markt.
  Ik vind het vlees een beetje op een mango lijken.
  Smaak is erg apart en lekker. De binnenkant was nog erg hard, ik denk dat ik de rest nog een paar dagen laat liggen. Want je schreef dat er meestal geen pitten in zitten.

  MVG
  Agnes

 8. Net bij de Lidl gekocht – waren nu in de aanbieding voor 0,29 cent per stuk!
  Nog nooit op, dus vandaar even mijn zoektocht op Google en toen kwam ik hier uit.
  Bedankt voor de uitleg en toelichting!

 9. Ik heb ze voor het eerst gegeten in Spanje,daarna ( als ze niet te duur waren) jam van gemaakt mmmzalig,nu gekocht bij coop €1.49 per 6verpakt elke avond een.smikkelen!!!!!

 10. Mijn collega gaf mij een stukje om te proeven, ik had nooit van deze ftuit gehoord. Het is heel lekker,sindsdien eet ik het bijna elke dag,als toetje of tussendoortje.
  Marloes een vraag ik,als het fruit van binnen zwart (stukjes) is, kan ik het wel eten, de ene zegt van niet een ander weer wel, ‘k had wel gegeten,maar toch mijn twijfel?

 11. Hoi,

  Mag ik vragen waarop je baseert dat je niet meer dan 100 gram kakifruit moet eten?
  Ik heb er net even 1 op de weegschaal gelegd en die woog 350 gram. Wil je zeggen dat ik er 3 dagen over moet doen om deze op te eten?
  Van fruit wordt je niet dik, je wordt dik van olie en vet en daar dan nog een keer suikers bij eten.
  Fruit (en zeker kakifruit) zit vol vezels waardoor je je er niet aan kan overeten.

  1. van fruit kan je zeker wel dik worden. dit komt door de vele fruitsuikers die erin zitten. je lichaam ziet geen verschil in geraffineerde (toegevoegde) suikers of fruitsuikers. alles wordt omgezet in glucose en energie en als je daarvan teveel van hebt wordt het omgezet in vet.

   die niet meer dan 100 gram kaki is waarschijnlijk gebaseerd op dat je volgens de voedingscentrum het advies krijgt om 2 stuks (omgerekend zo’n 200 gram) fruit te eten.

 12. Ik heb dit jaar voor het eerst kaki of sharonfruit gegeten en ik vind het heerlijk, maar werd er ook direct ziek van. Alsof ik een voedselvergiftiging had opgelopen. Drie keer heb ik het gegeten en drie keer kreeg ik voedselvergiftigingsverschijnselen. Ik vermoed dat dit komt door het tanninegehalte in de vrucht, hoewel de vrucht alle drie keren rijp was. Ik vind het jammer, maar ik eet het nooit meer.

   1. Ik heb een vetvrij dieet en ben al wel 7 jaar bekent met de kaki, doe er elke avond een op mijn boterham en smiddags. Een halve in de kwark. Hij past heel goed in mijn dieet vanwege vezels en de vitaminen. Ik vraag me alleen af, heeft de kaki een stoppende werking of juist niet?

  1. Dat kan inderdaad door de tannine komen. Niet alle soorten kakifruit zijn geschikt om hard te eten, omdat er dan nog veel tannine in zit. Dat geeft een zeer wrange smaak, en is op lange termijn erg ongezond.
   Bij die soorten zal je dus moeten wachten tot de vrucht praktisch overrijp is (de tannine wordt tijdens de rijping afgebroken); hij moet zo zacht zijn dat je hem kunt uitlepelen.

   Sharonfruit is een beschermde merknaam voor een van de veredelde soorten (Triumph) die je wél hard kunt eten, een van de zogenaamde . Daar zit ook in onrijpe toestand weinig tannine in. Deze zou je dus nog een keer kunnen proberen. Er zijn ook andere rassen die je hard kunt eten, maar het blijft opletten. Veel supermarkten en zelfs groenteboeren halen sharonfruit en kakifruit al heel vaak door elkaar, laat staan dat ze de verschillende rassen uit elkaar houden die allemaal onder de naam kakifruit verkocht worden.

   1. Er staat een half afgemaakte zin in: “een van de zogenaamde…” Ik wou zeggen dat het om PCNA-rassen ging, maar besloot halverwege dat deze info overbodig is omdat je er als klant niks mee kunt; je kan in de winkel niet zien wat voor ras het is. Je kan dus alleen (als het goed is) op de naam sharonfruit vertrouwen. 🙂

 13. 5 jaar geleden een kaki boom geplant bij onze boerderij in Frankrijk. Ten Z.O van Bordeaux en nu zitten er voor het eerst 7 mooie grote kaki,s aan. Die ga ik eind volgende week plukken en neem ze mee naar huis en dan lekker opeten Ik ben benieuwd

  1. Hallo

   Ze groeien wel meer in zuid frankrijk. Mijn broer eet ze altijd als ze snotrijp zijn of als ze bevroren zijn geweest. Dat heeft te maken met die tanines die er dan niet meer zijn. Maarten

 14. Gisteren gekocht bij Aldi. Per kilo (6 stuks) 1,99 euro. Volgend weekend 6 t/m 8 november in de aanbieding bij Aldi 1,29 euro per kilo. Bij Aldi heten ze persimmon. Heel erg lekker. Ik ken de vruchten al enkele jaren. Ook in de turkse supermarkt zijn ze vaak te krijgen.

  1. Persimoen en kakifruit zijn niet helemaal hetzelfde; persimoen kan sowieso nooit hard gegeten worden zoals dat bij sommige kakirassen wel kan. Goed gerijpt zijn ze ook niet zo lekker zoet als de echte kaki’s; ze zijn iets zuurder. Maar ja, alle waar naar z’n geld… 🙂

 15. ze zijn hartstikke lekker, ik eet ze het liefst als ze nog net niet helemaal rijp zijn,
  waardoor komt het dat zwart worden van binnen?

  1. Dat komt door rijping, hoewel je het net zo goed rotting kunt noemen. Er wordt zetmeel omgezet in suiker, en de cellen in de vrucht worden afgebroken. Dan wordt de vrucht zwart.

 16. Mijn man en ik vinden de kaki vrucht heerlijk en eten ze zolang ze in de winkel te koop zijn. Alleen is er bij het eten van deze vrucht soms een vreemde reactie. Het vruchtvlees voelt droog en stroef in de mond en blijft kleven. Hoe kan dit?

  1. Ook dit heeft met het tanninegehalte bij sommige rassen te maken. Zie mijn andere reactie een stukje naar boven: https://www.optimavita.nl/voeding/gezonde-zoete-snack-kaki/#comment-74346
   Dus nog even door laten rijpen, of een ander ras proberen. Kakifruit is de laatste jaren snel populair geworden, en alle winkels willen een graantje meepikken. In het begin werd er vrijwel uitsluitend sharonfruit verkocht, maar tegenwoordig wil iedereen de kaki’s zo goedkoop mogelijk hebben. Dan krijg je dit…

  2. Dat had ik vandaag ook.
   Vorige week 6 kaki’s gekocht en ze waren heerlijk. Deze week bij dezelfde groentenboer weer 6 kaki’s gekocht, ze voelden zachter aan en smaakten verschrikkelijk. Ook dat enorm stoeve gevoel op mijn tong en tanden. Bah bah, zonde van de kaki’s.
   Hoe kan nou zien welke kaki wel en welke niet goed is?

 17. Hoi Marloes,

  Ik vind dit fruit heerlijk. Lekkere struktuur en niet zo’n zoete smaak. Ik heb op deze websitehttp://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/sharonfruit.html gelezen dat kaki of sharonfruit geen tanine heeft.

  Groetjes,
  Sandra

 18. Heb vandaag de kaki geproefd. Vond hem wel erg zoet. Dat komt misschien omdat ik door mijn diabetes geen suiker of zoete dingen eet. Ik vraag me af of je er met diabetes wel onbeperkt van kan eten? Ik kan niet zeggen dat ik het erg lekker vind,lijkt wat zwaar op de maag te liggen. Toch was de vrucht wel goed rijp.

 19. Samen met mn dochter net geprobeerd en na een paar stukjes kregen we allebei een heel raar gevoel aan onze tong… Meteen maar gestopt met eten, geen idee hoe dit kan, heb het ook nog nooit eerder gehad. We durven het nu niet meer te eten ;-(

   1. Geen allergische reaktie, maar niet rijp genoeg, dus looizuur.
    Dat “rare” gevoel ken ik, wordt veroorzaakt door het aanwezige looizuur.
    Nogmaals: kaki moet overrijp zijn.

 20. vond m heerlijk, maar zo ziek van geworden , buikpijn maagpijn en overgeven , eet m nooit meer!
  had ook dat rare droge gevoel bij het eten , voor de rest vond ik m heerlijk, kan er denk niet tegen.

  1. Vandaag voor het eerst in mijn leven kakifruit gegeten in een smoothie. Hij was lekker zoet en de smoothie smaakte heerlijk (samen met banaan & avocado). Ik had hem geschild en daarna in stukken in de blender. De hele middag geen last van gehad en lekker beziggeweest in huis. Ineens acute buikpijn, maagpijn en overgeven. Hoe kan dit? Komt het door het looizuur? Had ik een vergiftiging?
   Wil dat graag weten vond de smaak heerlijk maar durf hem nu niet meer te eten. Erg jammer..

   1. Niet rijp genoeg vrees ik.
    Het feit dat je ze kon schillen en in stukken snijden zegt genoeg.
    Kaki móet overrijp zijn.
    Je moet het vruchtvlees als een gelei uit de schil kunnen lepelen, dan heb je geen last meer van het looizuur.

 21. Deze week voor het eerst in mijn leven(68) een kaki gegeten en vandaag drie stuks opgehaald van de markt. Heerlijk! Bedankt voor de tips ..ik kan dus met een halve toe

 22. Ze zijn inderdaad lekker. Ik kan alleen niet het verschil zien tussen de kaki en de sharon vrucht. Hoe kan ik het bij de aankoop zien.

 23. Het is ‘n heerlijke vrucht , ik eet ze zo gauw als ze in de winkel liggen . Het is maar ‘n korte periode en daar wil ik van genieten. Bij de Aldi kosten ze 1.39 per kilo . Heeeeeeeeeeeeeeerlijk

 24. Gisteren voor het eerst Kaki gegeten. heerlijk! Voortaan koop ik ze wel bij de Aldi! Gisteren bij AH gekocht voor 2.99 (7 stuks in doos) dus kan ik ze beter bij de Aldi kopen
  ‘s avonds 1 kaki voor het slapen gaan? Best lekker!

 25. Ik heb een vraagske.Wij wonen in Spanje en onze honden zijn zot van kaki.Iedere middag verdeel ik een op
  hun twee.Nu deze periode kan ik ze overal kopen,maar eens het seisoen voorbij is moeten onze honden
  afkicken.Onze vraag is kunnen we deze vrucht invriezen.

 26. Marloes,
  Hier in het dorp staat in een particuliere voortuin een kaki-boom. De eigenaresse zegt echter dat de vruchten niet rijp (genoeg) worden. Kan ik onrijpe vruchten wat langer in de kelder bewaren en deze zoals ik ook met kiwi’s uit eigen tuin doe steeds met een stuk of acht tegelijk in een plastic zak met een appel of banaan laten narijpen? Heb je hier (al) ervaring mee?Dank, Hub

 27. Hoe rijper, hoe beter !
  Ik woon in Dalmatië en heb hem in m’n tuin.
  Boom is verrassend winterhard, zelfs bij ons, net achter de kust in het binnenland.
  De vruchten zijn echt het lekkerst als ze “overrijp” zijn, want dan kan het bijna gelei-achtige vruchtvlees er uitgelepeld worden.
  Dus niet in de winkel kopen als ze stevig aanvoelen !

 28. Deze vrucht zag ik al wat langer in de winkel liggen , ik dacht eerst dat het een soort tomaat was , maar hij lag wel in het fruitgedeelte in de winkel , dus toch maar eens gekocht en ik vond m echt heel erg lekker , echt het perfecte fruit , lekker zoet , handig om zo in de hand eten , geen vochtverlies wat tijdens het eten langs je hand omlaag druipt en geen pitten , dus heb hem in het geheel kunnen opeten , alleen het kroontje kun je niet eten , maar dat is ook maar een heel klein iets van die vrucht.
  Het blijkt ook nog eens een enorme gezonde vrucht te zijn.
  Die Kaki is echt een aanrader voor mensen die van zoet houden , extra suiker is in dit geval absoluut niet meer nodig , echt een topper !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram