Gezonde snack: Kikkererwten uit de oven

Ik heb jullie laatst een aantal recepten beloofd voor gezonde snacks. Vandaag deel ik er een in videovorm: heerlijk kruidige en knapperige kikkererwten uit de oven. Handig voor tijdens de feestdagen, op verjaardagen of gewoon voor ‘s avonds bij een glas bier of wijn. Ze zijn super simpel te maken en de ingrediënten zijn lang houdbaar, dus als je zorgt dat je ze in huis hebt kun je op ieder moment dit lekkere borrelhapje maken.



Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Dit vitamines en mineralen gaan in dit recept helaas grotendeels verloren omdat de bereidingstijd vrij lang is, maar de eiwitten blijven bewaard! Omdat je zeer weinig vet toevoegt en niet frituurt, is het een magere snack en daarmee een prima variant op bijvoorbeeld borrelnootjes.

Ingrediënten (klein schaaltje)

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout naar smaak (ik gebruikte +- 1 theelepel zout en 1 theelepel peper)
  • Eventueel andere kruiden naar keuze. Ik gebruikte 1 flinke theelepel kerrie, een kleine theelepel gember en een theelepel tijm. In plaats daarvan kun je ook paprikapoeder of knoflookpoeder toevoegen.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de bakplaat uit de oven. Giet de kikkererwten af. Leg keukenpapier op het aanrecht, leg hier de kikkererwten op en droog ze met een ander stuk keukenpapier. Helemaal droog deppen hoeft niet, als het ergste vocht maar verdwenen is. Doe de erwten in een bakje en voeg de olijfolie, het zout, de peper en de andere kruiden toe. Roer alles goed door elkaar.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel hier de kikkererwten oven. Plaats de plaat in de oven en zet de timer op 15 minuten. Check na die 15 minuten of de erwten al knapperig en bruin zijn, waarschijnlijk is dit niet het geval. Roer ze even door met een spatel en zet de timer nog eens op +- 10 minuten. Blijf nu regelmatig kijken, de erwten moeten goudbruin worden, maar niet te donker! Bij mij waren ze na 7 minuten klaar, maar dat kan per oven verschillen.

Haal de plaat uit de oven, laat de erwten even afkoelen en doe ze vervolgens in een leuk schaaltje. Doe er een lepel bij zodat iedereen gemakkelijk de erwten op de hand kan scheppen. Klaar is je healthy snack!

1

Deze gezondere variant voor borrelnoten kun je niet onbeperkt van eten, het blijft een extraatje. Wel bevat het veel minder verzadigd vet en is daarmee een gezondere keuze. Wees matig met het zout dat je toevoegt, zout kan bloeddrukverhogend werken. Varieer met verschillende kruiden om uit te vinden wat jouw favoriete smaak is.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien! Een gezond alternatief voor chips is altijd heel lastig, maar dit komt naar mijn mening heel dicht in de buurt.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete vervanging voor chips of borrelnootjes? Ik ben benieuwd!

14 reacties

  1. Aardappel, zoete aardappel, pastinaak in heel dunne plakjes snijden (met behulp van een dunschiller), op bakpapier leggen en ongeveer 5 minuten in de microgolfoven doen. Daarna wat zout op strooien (als je dat wenst) en je hebt heerlijke, caloriearme chips!

  2. Lekker, heb ze ook afgelopen week gemaakt toevallig!!

    Misschien een tip voor chips: ik maak regelmatig boerenkool-chips uit de oven. Wat peper, zout, kruiden en olie toevoegen en het smaakt echt heel lekker 🙂

    Fijne zondag nog!

  3. Hallo Marloes,

    Dit lijkt me geweldig lekker en met mijn suikervrije leefstijl een welkome traktatie!

    Nu heb ik nog een pond gedroogde kikkererwten liggen, kan ik die na het weken in water ook gebruiken of moet ik ze wel eerst koken?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Paula

  4. Live update vanaf de aperetieftafel: ik heb deze hapjes gemaant als aperitief en eerlijk gezegd vallen ze niet echt in de smaak ik vind ze redelijk maar niet supperlekker. Ik dacht dat ze zoals nootjes zouden zijn . Heel erg crunchy dus.. Aan de buitenkant zijn ze crunchy maar aan de binnenkant zijn ze eerder wat moochy daardoor zijn ze erg droog. Tips om dit te verhelpen? Of is dit gewoon de textuur ? X

    1. Hmmmm, denk dat dat de structuur is. Al zijn ze bij mij altijd wel echt knapperig. Jammer dat ze niet in de smaak vallen, maar dan gewoon iets anders maken de volgende keer :-).

  5. Ik heb ze dus allemaal opgegeten: 200 gram! Zo lekker waren ze…. wel als middagmaal dat wel. Maar hoeveel calorieën hebben ik nu dan op in totaal Marloes?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram