Gezonde Producten met veel Calorieën.

Calorierijke procuten

Ik merk dat heel veel mensen denken, dat producten met veel calorieën automatisch slecht voor je zijn. Niets is minder waar! Er zijn een aantal producten die heel veel goede voedingsstoffen bevatten, maar ook ontzettend veel calorieën. Zulke producten zijn prima om regelmatig te gebruiken, maar het is wel belangrijk dat je een klein beetje op je portie let. Ik geef hieronder een heel aantal voorbeelden.

De producten hieronder bevatten dus voedingsstoffen die heel nuttig zijn voor je lichaam. Ze passen daarom naar mijn idee prima in een gezond leefpatroon. Ik vind het wel belangrijk dat je een beetje op de portie let. Hoeveel je kunt gebruiken, zal ik er zo goed mogelijk bij zetten.

 • Noten en zaden: Deze producten bevatten goede vetten, voedingsvezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Veel stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Helaas bevatten goede vetten ook een hoop calorieën, gebruik er dus niet teveel van. Als je noten als vleesvervanger gebruikt, raad ik aan om niet meer dan 50g te nemen. Voor een portie als tussendoortje, geef ik in dit artikel een richtlijn qua hoeveelheid. Het ‘gevaar’ is dat ze zó lekker zijn, dat je al snel teveel eet.

Noten2

 • Pindakaas: Dit is een beetje een inkopper na het vorige product, maar ook pindakaas bevat dus veel goede voedingsstoffen, maar veel calorieën. Ik houd voor mezelf een maximum aan van 1 boterham per dag. Ik probeer op een dag dat ik pindakaas eet, geen noten als tussendoortje te nemen. Ook probeer ik mijn boterham of cracker niet te dik te besmeren, al lukt dit lang niet altijd ;). Ik blijf een pindakaas-addict!
 • Kaas: Het bevat onder andere vitamine B2, vitamine B12, vitamine A, calcium, magnesium en zink. Daarnaast bevat het veel vet, ook veel slechte (verzadigde) vetten en veel zout. Het eten kan veel kaas, kan zorgen voor hart- en vaatziekten als een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Daarnaast kom je er dus gemakkelijk van aan als je veel eet. Als vleesvervanger raad ik een portie van 50g aan (hieronder zie je 50g geitenkaas). Als tussendoortje of als broodbeleg, zou ik een maximum van 30g (= 3 kaasschaafplakken of 1 grote voorgesneden plak) per dag aanraden.

50ggeitenkaas

 • Avocado is een hele gezonde vrucht (het valt trouwens onder groenten) met veel goede vetten, voedingsvezels, anti-oxidanten, B-vitamines, vitamine C en vitamine E. Doordat het veel vetten bevat, bevat het ook veel calorieën. Ik raad aan om maximaal een halve avocado te gebruiken in een salade of als broodbeleg.
 • Vruchtensappen lijken super gezond, veel mensen starten met het drinken van sap als ze gezond gaan leven. Ze bevatten dan ook veel vitamine C en anti-oxidanten. Het nadeel is echter dat ze veel suiker bevatten, dus ook veel calorieën. Het zijn natuurlijke suiker uit fruit, maar doordat je al snel 3-4 stuks fruit gebruikt voor het maken van 1 sapje, bevat het wel érg veel fruitsuikers. Een glas vruchtensap bevat ongeveer evenveel calorieën en suiker als een glas cola! (Natuurlijk bevat cola niet de goede stoffen) Ik raad je aan om gewoon vers fruit te eten, of maximaal 1 klein glas vruchtensap per dag. Ook kun je vruchtensap mengen met melk, yoghurt of kwark om het minder suikerrijk te maken.

Smoothie nectarine kokos

 • Olie is een goede vetsoort. Vooral kokosolie en olijfolie zijn momenteel erg populair. Het bevat dus veel goede onverzadigde vetten en vitamine E. Het blijft echter puur vet, dus het bevat ontzettend veel calorieën! De aanbevolen hoeveelheid is 1 eetlepel (15g) per dag. Dit overschrijd je gemakkelijk als je bijvoorbeeld niet alleen je vlees, maar ook je aardappels bakt. Ook als je olie over de sla doet, schiet je gemakkelijk uit. 1 eetlepel olie bevat ongeveer 90 calorieën! Dit is ongeveer evenveel als een boterham met ham.
 • Kokos(melk): Kokos bevat veel vezels en vult goed, daarnaast bevatten kokosproducten vetten die goed zouden zijn voor de gezondheid. Wetenschappers zijn het echter nog steeds niet helemaal eens over deze gezondheidseffecten. Het vet in kokos bevat helaas ook veel calorieën, dus gebruik het niet te vaak. Ik vind het lastig om een hoeveelheid aan te geven, omdat je dit product zeker niet dagelijks zal gebruiken. Als ik kokos in mijn ontbijt doe, houd ik een maximum van 10g aan. Als ik iets bereid met kokosmelk, gebruik ik zo min mogelijk. Ik moet zeggen dat ik af en toe wel een half bakje kokosstukjes van de Albert Heijn als snack neem :).

kokosnoot2

 • Pesto is gemaakt van kruiden, olie en vaak pijnboompitjes en kaas. Allemaal gezonde producten, maar vrijwel al deze producten vind je in de lijst hierboven! Pas dus ontzettend op met de hoeveelheid die je gebruikt. Neem een dun laagje op je boterham of cracker of maximaal een halve eetlepel per persoon bij het bereiden van een warme maaltijd.
 • Volle melkproducten: De discussie over melkproducten gaat rustig verder. Het zou volgens sommigen ongezond zijn. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Sommige mensen kunnen prima melkproducten verdragen! Volle melkproducten zijn minder bewerkt dan halfvolle en daarom bij sommige mensen favoriet. Ze bevatten veel B-vitamines, calcium en magnesium, maar ook veel verzadigde vetten. Neem dus een kleine portie! Ik zou een maximum van 300ml per dag aanraden.

Als je een keertje de hoeveelheden die ik aangeef overschrijdt, is dat natuurlijk helemaal niet erg! Ik heb het hier voornamelijk over dagelijks gebruik.

Groetjes, Marloes

Over welk product ben jij verbaasd? Of wist je dit wel?

12 reacties

 1. Mss een vraag waar ik het antwoord al op weet maar bij deze toch de vraag…Moet je de bakproducten (olijfolie in mijn geval) ook meenemen in de dagelijkse calorie-inname? Ik zie bij zoveel voedingsdagboeken hele waslijsten van producten met bijbehorende kcal maar daar zie ik niet de kcal voor bereiding staan.

  1. Ik vraag mij eigenlijk iets gelijkaardigs af…
   Als je bijvoorbeeld kippenbillen met vel bakt zonder vetstof, dan komt daar heel veel vet van af die in mijn geval gedeeltelijk in de pan blijft liggen. Heb je dan ook minder vet binnen dan wat het product eigenlijk bevat?

   1. Dan reken je de voedingswaarde van een ‘bereid product’, daar is dan rekening mee gehouden. Maar inderdaad is er dan soms wel olie voor bereiding meegerekend, dus het blijft altijd een schatting. Per product kan de hoeveelheid vet ook variëren.

 2. Hai Marloes! Ik zou het fijn vinden dat wanneer je de volgende keer een soortgelijk artikel maakt, je het aantal kcal erbij zet. Met ‘veel’ weet ik nog steeds niet hoeveel erin zit en voor mij is een ontbijtje van bijvoorbeeld 700 kcal niet veel terwijl dat voor andere mensen misschien wel is. Verder heb je een fijne blog voor mensen die graag willen afvallen lijkt me! Liefs,

 3. Veel wist ik al, maar de kokos had ik nog niet zo over nagedacht. Misschien voortaan met z’n tween voor een half blik of een pakje van 200ml gaan voor de warme maaltijd. Omdat de kokossmaak niet zo sterk ik gebruik ik het ook wel eens als vervanging voor lagroom in bijvoorbeeld quiches. Het lijkt me alsnog minder calorierijk, maar ik denk dat ik dit alsnog onderschat. Dank je, Marloes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram