Gezonde ontbijtgranen in de supermarkt!

gezonde-ontbijtgranen

Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven over verschillende soorten ontbijtgranen. Ik blijf een echte ontbijtfreak en kijk iedere ochtend uit naar mijn kommetje. Toen ik dit keer in het schap van de supermarkt zocht naar nieuwe varianten, bedacht ik iets anders… Waarom niet een keer het hele schap bespreken!? Ik vertel je wat gezonde ontbijtgranen zijn die je kunt krijgen in de supermarkt en welke je beter kunt laten staan.

Ik heb foto’s gemaakt van het schap met ontbijtgranen in een grote Albert Heijn. Ik denk dat dit de winkel is waar de meeste van jullie (wel eens) boodschappen zullen doen. Ik verdeel hieronder de ontbijtgranen in drie groepen: ‘Minder gezond’, ‘Middenweg’ en ‘Goede keuze’. Je kunt natuurlijk ook vergelijkbare producten kiezen van andere supermarkten.

Eerst even een disclaimer: wat gezond is, daar is altijd over te discussiëren. Bij mijn beoordeling kijk ik naar de hoeveelheid verzadigd vet en suiker in de ontbijtgranen, deze heb ik het liefst zo laag mogelijk. Ook kijk ik naar de hoeveelheid vezels, die ik graag hoog heb. Daarop baseer ik mijn indeling.

Minder gezond
Allereerst zijn er delen van het ontbijtgranen-schap die je beter kunt overslaan. Dat is allereerst het deel dat zich voornamelijk richt op kinderen. Hierin vind je onder andere de chocopops en de honeyloops. Deze ontbijtgranen zijn vaak gemaakt van maïs (cornflakes) en/of rijst (krispies). Dit zijn producten die ons lichaam weinig nuttige voedingsstoffen leveren. Normale cornflakes bevatten niet veel suiker, maar ook heel weinig vezels, vitamines en mineralen. Daarom zou ik ze toch als minder gezond bestempelen. De andere varianten in dit vak bevatten ontzettend veel suiker, je kunt ze dus beter overslaan.

20161114_142107

Veel mensen vinden Cruesli het lekkerst bij hun ontbijt. Helaas is ook dit een minder gezonde keuze. Cruesli is gebakken en de stukjes zitten aan elkaar geplakt met honing of een andere plakstof. Hierdoor bevatten ze in verhouding veel vet en suiker. Ik raad je aan om van deze producten niet te vaak te gebruiken. Probeer ook eens gezondere alternatieven.

20161114_142038

Middenweg
De middenweg groep is vooral ideaal voor de mensen die de producten uit de gezonde groep écht niet lekker vinden, maar toch een niet-te-ongezonde keuze willen maken. Hieronder zie je de iets gezondere varianten op Cruesli, die tegenwoordig vaak granola worden genoemd. Ze bevatten vaak iets minder suiker en vet dan de producten hierboven. Ook bevatten ze wat meer vezels. Over de granola van de Albert Heijn schreef ik al eens een review.

Ook zie je in dit schap de luxere muesli soorten. Muesli is beter dan Cruesli, omdat het minder suiker en vet bevat. In luxe soorten zit echter vaak veel gedroogd fruit en andere toevoegingen, waardoor ze toch weer iets meer suiker en calorieën bevatten. Niet perse heel ongezond, maar wel iets meer stoffen waar je lichaam niet zo veel aan heeft. Daarom toch een plekje in de middenweg.

20161114_142137

Ook de pakken hieronder behoren naar mijn idee tot de middenweg keuze. Ze bevatten minder suiker en slechte vetten dan de pakken op de bovenste twee foto’s, maar meer dan de soorten hieronder. Veel van deze ontbijtgranen bevatten wel super veel vezels, vitamines en mineralen.

ontbijtgranen-supermarkt

Goede keuze
Dan op naar het goede nieuws :). Hieronder ontbijtgranen die minder suiker en verzadigd vet bevatten dan de soorten hierboven. Ook bevatten ze meer vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Allereerst zie je hieronder de meest pure vorm van ontbijtgranen. Deze producten zijn nauwelijks bewerkt en bevatten geen of weinig toevoegingen. Gewoon puur en gezond dus! Naar mijn idee zijn dit direct de beste keuzes die je kunt maken. Helaas niet de meest smaakvolle, maar daarvoor geef ik je hieronder tips.

20161114_142055

Dan de normale muesli met kleine toevoegingen (onderste rij hieronder) als bijvoorbeeld gedroogd fruit en/of noten. Gezond en toch iets interessanter van smaak dan de opties hierboven. Op de Bovenste rij van de foto hieronder vind je varianten op Cruesli, die een stuk gezonder zijn. Ik schreef over een vergelijkbaar product hier een review. Iets meer suiker en vet dan de producten hierboven, maar naar mijn idee nog steeds een gezonde keuze!

20161114_142004

Ook de varianten hieronder zijn prima gezonde keuzes. De Weetabix bevat ontzettend weinig suiker en is vergelijkbaar met brinta of havermout. Hier vind je een review. Over Cruesli balans schreef ik laatst een review, ik was een stuk positiever dan ik vooraf dacht te gaan zijn. Hetzelfde geldt voor Cruesli VolVezel, waar ook eerder een artikel over verscheen. Deze laatste twee zijn iets minder gezond dan de basis ontbijtgranen, maar evengoed een goede keuze.

20161114_141925

Nog meer gezonde ontbijtgranen als afsluiting, ik heb het over deze middelste twee zakken van Zonnatura. Ik kreeg ze niet helemaal duidelijk op de foto, maar hier lees je de complete review. Een hele gezonde keuze als je het mij vraagt!

20161114_141939

Genoeg gezonde keuzes in de normale supermarkt dus! Het viel me trouwens tijdens het nemen van deze foto’s op, dan de producten in de schappen al vrijwel perfect gerangschikt staan op gezondheid. Ik kon moeiteloos foto’s nemen waarop ontbijtgranen van dezelfde categorie stonden.

Extra tips 
Hieronder nog wat extra tips over het gebruiken van deze ontbijtgranen.

 • Voor een gemiddeld persoon vind ik 40g ontbijtgranen een mooie portie. Mannen kunnen iets meer nemen.
 • Gebruik bij voorkeur naturel yoghurt, kwark of (soja)melk bij je ontbijtgranen. Andere soorten bevatten vaak veel suiker.
 • Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar naturel magere kwark. Hier zit mega veel eiwit in, wat me lang een vol gevoel neemt. Ik neem ongeveer 250-350ml kwark bij mijn ontbijt.
 • Maak ontbijtgranen die weinig smaak hebben lekker met bijvoorbeeld vers fruit, wat rozijntjes of ander gedroogd fruit, een paar noten, wat kokosflakes of bijvoorbeeld kaneel of cacaopoeder.
 • Wees wel zuinig met je toppings, vooral noten, zaden en kokos bevatten veel calorieën!
 • Hier vind je ideeën voor variaties met havermout.
 • Ben je op zoek naar recepten voor het ontbijt, klik dan hierboven op het kopje ‘recepten’ en scroll naar ‘ontbijt‘.
 • Af en toe minder gezond ontbijten is echt geen probleem! Als je over het algemeen gezond ontbijt, kun je best eens een uitzondering maken.

Mijn persoonlijke ontbijtfavorieten zijn havermout en Zonnatura speltflakes. Deze soorten eet ik verreweg het meest. Ik kies ook wel eens voor Weetabix, Brinta of Muesli met gedroogd fruit of noten.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel! Als je nog vragen hebt, dan kun je die altijd hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete ontbijtgranen?

11 reacties

 1. Mijn favoriet is de muesli van AH basic, hier zitten helemaal geen toevoegingen in en zijn gewoon echt havervlokken met rozijnen. Voor de afwisseling ben ik héle grote fan van de Dorset cereals, hier zitten iets meer toevoegingen in dus die eet ik wat minder vaak.

  1. Ik eet ook het liefst naturel muesli. Meestal doe ik er diepvries bosbessen in. Met kwark want het moet wel een beetje stevig zijn.

 2. Fijn artikel waar ik zeker wat aan heb. Ik heb jaren eigenlijk nooit ontbeten in de ochtend maar sinds ik op mezelf woon doe ik dat wel. Ik ben nog heel erg aan het zoeken naar gezonde ontbijtjes dus hier heb ik zeker wat aan ?

 3. Een overnight-oat van pure havermout met Griekse yoghurt en blauwe besjes uit de diepvries. Beetje gebroken lijnzaad erbij en een kopje thee “on the side”. Dit is het favoriete ontbijt van ons huishouden. Eventueel de havermout vervangen door zelfgemaakte granola, hmmmm!

 4. Ik koop altijd een pak granola & 2 pakken havermout en dat mix ik in een grote bak. Zo behoud ik toch die crispy bite die ik zo lekker vind aan de granola. Wat ik trouwens ook met regelmaat doe is het de avond ervoor de kwark er al door doen, dan word alles lekker zacht.

 5. Mijn favoriet blijft nogsteeds de AH basic havermout van 0,39 euro. Lekker goedkoop en je kunt er een heleboel kanten mee uit. Lekker wat kaneel en bosbessen toevoegen en mijn ontbijtje is helemaal af 🙂

 6. Mijn favoriet blijft toch echt brinta met magere melk en caramel syrup van de walden farms! Of gewoon lekker met wat eiwitpoeder in caramel smaak er door heen gemengd. Zeker een aanrader!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram