Is Melk Gezond? Goede Melkvervangers

Alpro amandelmelk2

Er zijn tegenwoordig heel veel mensen die het drinken van melk en het gebruiken van melkproducten proberen te vermijden. Hier zijn hele goede redenen voor, bijvoorbeeld als je niet tegen koemelkeiwit kunt, of lactose intolerant bent. Anderen hebben gehoord dat melk niet gezond zou zijn en vermijden het daarom. Ik ga hier in dit artikel kort op in en vertel je wat goede vervangers van melk zijn.

Is melk gezond?
Er doen veel geruchten de ronde tegenwoordig. We zouden geen melk moeten drinken omdat we daar eigenlijk niet tegen kunnen. Melk zou zijn voor baby-zoogdieren, je zou het als volwassene beter niet kunnen drinken. Hier zit een kern van waarheid in, ongeveer 80% van de wereldbevolking kan namelijk niet goed tegen lactose (= melksuiker). Wat er vaak niet bij wordt vermeld, is dat dit vooral mensen in Azië en Afrika zijn. Wij Nederlanders kunnen het vaak prima hebben, omdat we ons hele leven ermee zijn opgegroeid. Ons lichaam heeft dus nooit afgeleerd om lactose te verteren.

Wanneer moet je melk vermijden?
Als je een allergie hebt voor koemelkeiwit, kun je helemaal geen melk verdragen. Ook kleine spoortjes van het eiwit in bijvoorbeeld brood of sausmixen, kunnen klachten geven. Mensen met een intolerantie voor lactose kunnen vaak een klein beetje verdragen. Sauzen gaan vaak in kleine hoeveelheid goed, net als zure melkproducten als yoghurt, karnemelk en kwark. Grotere hoeveelheden gen klachten in de maag en darmen als een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, diarree of juist obstipatie. Hoe groot deze hoeveelheid is, verschilt per persoon.

Collage alpro

Als jij nooit deze klachten hebt, kun je prima melkproducten gebruiken! Jouw lichaam kan er kennelijk tegen. Als je wel darmklachten hebt, zou je eens kunnen proberen of de klachten verdwijnen als je melkproducten uit je voeding haalt. Als dit niet helpt, ligt het kennelijk aan iets anders en kun je het gewoon gebruiken. Ik zie trouwens ook vaak dat mensen met astma baat hebben bij het verminderen van de hoeveelheid (vooral zoete) melkproducten, de slijmvorming wordt dan soms minder.

Twijfel jij? Neem dan contact op met een diëtist bij jou in de buurt!

Waarom zijn melkproducten gezond?
Ik gebruik zelf vrij veel melkproducten, vooral kwark is een favoriet die jullie niet zal zijn ontgaan. Voor mij is een hele belangrijke reden dat dit product veel eiwit bevat. Dit helpt met bij het behouden en opbouwen van spieren. Daarnaast bevat melk veel calcium, wat zorgt voor gezonde botten. Tenslotte bevat het veel vitamine B2. Dit is belangrijk voor onze stofwisseling, het helpt namelijk bij het leveren van energie aan onze spieren. Tenslotte zit er in melk veel vitamine B12, dat mede zorgt voor aanmaak van rode bloedcellen. Deze zijn belangrijk voor het transporteren van zuurstof. Ook is vitamine B12 belangrijk voor ons zenuwstelsel.

Volle melkproducten bevatten veel verzadigd vet. Dit heeft mogelijk invloed op het ontstaan van hart- en vaatziekten, daar zijn onderzoeken nog niet helemaal over uit. Daarnaast bevat het door het vet veel calorieën, dus je komt er makkelijk van aan. Dit is bij magere producten zeker niet het geval! Voor mij dus genoeg redenen om melkproducten als gezond te betitelen :).

Alle_Drinks_Low_res

Goede melkvervangers
Als je klachten krijgt van melkproducten, of je twijfelt hieraan, of je wilt om een andere reden geen melkproducten gebruiken (bijvoorbeeld omdat je veganist bent), dan wil je natuurlijk een goede vervanger. In het schema hieronder zie je welke voedingsstoffen de verschillende melkvervangers bevatten. Ik heb hiervoor de producten van Alpro gebruikt, omdat ik denk dat deze het meest verkocht worden in Nederland. Dit artikel is overigens niet gesponsord!

Melkvervangers

Zoals je ziet is sojamelk eigenlijk de enige compleet volwaardige vervanger. De rest bevat namelijk aanzienlijk minder eiwit. De rijstmelk en kokosmelk van Alpro bevatten geen vitamine B2.

Deze waarden zijn ook nog eens positiever dan bij veel andere merken, want Alrpo voegt aan deze producten extra calcium, vitamine B2 en vitamine B12 toe. Van nature bevatten ze dit niet of nauwelijks. Veel melkvervangers zijn daardoor eigenlijk echt niet zo’n goede vervanger. Ik heb drie tips hiervoor:

  • Check of het product verrijkt is met calcium, vitamine B2 en vitamine B12, anders bevat het te weinig om een goede vervanger te zijn. Dit is te vinden op de verpakking (zie foto hierboven).
  • Als je kiest voor een andere vervanger dan sojamelk, zorg er dan voor dat je je eiwit uit andere producten haalt (vis, vlees, peulvruchten, ei etc.)
  • Kies voor ongezoete varianten! Heel veel van deze melkvervangers bevatten veel suiker.

Ik hoop dat je een beetje wijzer ben geworden door dit artikel! Als je vragen hebt, stel ze dan gerust.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij melk? Waar vervang je het door? 

Bron foto 3

11 reacties

  1. Ik ben in het verleden lactose-intolerant geweest (door een eetstoornis). Inmiddels ben ik hier overheen gegroeid en eet ik dagelijkst veel magere kwark (zéker 500 gram) naar mijn andere eiwitten. Ik doe trouwens veel aan krachttraining. Ik heb het idee dat ik langzamerhand toch weer ga ‘reageren’ op de kwark en dit uit zich voornamelijk in vermoeidheid. Kan dit idd komen door de hoeveelheid melk/lactose (of gewoon téveel eiwitten in mijn voeding)?
    Mijn hormoonbalans is niet goed en daarom wil ik liever geen sojaproduten eten en drinken. Als ik de melkproducten tijdelijk even weg zou laten uit mijn dagmenu, hoe kan ik dan wel aan mijn eiwitten komen?
    Alvast bedankt!

  2. Ik kan niet goed tegen lactose, dus gebruik niet zo heel veel melk / melkproducten. Als ik melk gebruik dan is dit lactose-vrije melk. Wel merk ik dat ik yoghurt en kwark goed verdraag, dus deze producten gebruik wel vaak 🙂

  3. Zit er een (aanbevolen) maximum aan het gebruik van melk? Op advies van een PT heb ik melk bij de lunch vervangen voor water. En ik ben zwarte koffie gaan drinken ipv cappuccino. Ik eet wel elke dag yoghurt óf kwark.

    1. De algemene aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten is ongeveer 500ml. Ik kom hier zelf ook wel eens overheen, dat is naar mijn idee geen probleem. Ik ben wel meer voorstander van kwark en yoghurt boven melk :).

  4. Ik heb ook geruchten gehoord dat sojamelk alleen met mate gedronken mag worden omdat het anders ongezond is. Klopt dit?

  5. Van mijn astma heb ik reguliere periode geen last van melkproducten. Maar als mijn astma meer opspeelt, door hooikoorts, een verkoudheid of griep, vermijd ik melkproducten. Ik heb anders inderdaad last van meer slijmvorming.

    Nu gebruik ik sowieso een minimale hoeveelheid. Want mijn darmen kunnen van te veel melk last hebben. Yoghurt of kwark gaan eigenlijk wel prima.

  6. Heei Marloes,

    ik drink nu sinds een jaar geen melk meer omdat ik er achter kwam dat ik er onwijs veel puistjes van kreeg, al jaren wist ik niet hoe dit kwam maar naast mijn hormonen is melk dus ook een grote boosdoener.

    Een half jaar gelden begon ik wel weer met magere kwark en merkte toen dat ik weer veel puisjes kreeg. ik drink nu sojamelk. wel gezoet omdat ik ongezoet niet lekker vind. Ik drinkt het elke dag door mijn smootie heen of met havermout.

    Gebruik ik dan te veel suiker? Ik let goed op mijn voeding en wil niet dat ik nu ongemerkt elke dag een dikmaker weg drink.

    Ik hoop dat je me kunt helpen :p

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram