Gezonde maaltijden lekker maken – Mijn tips!

Collage dagmenu

Bovenaan deze website zie je een quote staan: Gezond leven leuk maken. Naar mijn idee is dit een van de belangrijkste dingen om te onthouden, als je gezonder wilt gaan leven. Iets dat ‘leuk’ is, houd je namelijk langer vol! Om gezond eten leuk te maken, is het belangrijk dat je van je maaltijden geniet. Ik ben daarom altijd op zoek naar gezonde dingen die ik heel erg lekker vind. Zo maak ik mijn maaltijden interessanter en gaat het gezond eten nooit vervelen. In dit artikel geef ik je tips over hoe jij jouw maaltijden op een gezonde manier lekker kunt maken!

Ik zal mijn tips geven per maaltijdmoment. De tips voor het lekker maken van een broodmaaltijd, vind je bij de lunch. Je kunt dit natuurlijk ook prima als ontbijt nemen! Zo kun je eigenlijk alle maaltijden op een ander moment van de dag nemen. Wie zegt dat je namelijk geen havermout als lunch kunt nemen? Of juist een warme maaltijd als lunch? Of een tosti als ontbijt!? Juist deze variatie maakt gezond leven zo leuk :).

Genoeg gepraat, we gaan snel verder met mijn tips om de verschillende maaltijdmomenten extra lekker te maken!

Collage ontbijt

Ontbijt
Ik ontbijt graag met yoghurt of kwark met ontbijtgranen. Ik gebruik naturel yoghurt, omdat andere varianten vaak veel suiker bevatten óf ontzettend zoet zijn. Om mijn ontbijtje toch wat extra smaak of structuur te geven, voeg ik vaak de volgende producten toe:

  • Rozijnen of ander gedroogd fruit (cranberries, pruimen, abrikozen etc.)
  • Een klein handje noten (niet teveel, noten bevatten veel calorieën).
  • Een of twee eetlepels zaden of pitten (chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten etc.).
  • Een eetlepel geraspte kokos
  • Vezelrijke flakes (bran flakes) voor een extra crunch.
  • Vers fruit

Je kunt echter ook eens denken aan de volgende producten bij je ontbijt:

Of eet bijvoorbeeld een volkoren cracker met avocado en tomaat, met een klein schaaltje magere kwark met een stuk vers fruit naar keuze erin. Daarbij kun je een gekookt eitje nemen. Super gevarieerd, lekker en tóch gezond.

Salade kikkererwt huttenkase

Lunch
Zoals ik al zei, kun je natuurlijk alle gerechtjes die ik net noemde bij het ontbijt, ook prima bij de lunch gebruiken. Veel mensen kiezen echter vaak voor brood als lunch, omdat dat nou eenmaal gemakkelijk is mee te nemen. Mijn belangrijkste tip is het combineren van verschillende soorten gezond beleg. Ik vind de volgende combinaties heerlijk:

  • Kipfilet met tomaat, komkommer, rucola en eventueel een klein beetje sweet chilisaus of een beetje peper voor wat extra pit.
  • Pindakaas (niet te veel!) met banaan. Geloof me, die combi is echt heerlijk!
  • Kaas met mosterd, tomaat en sla
  • Zelfgemaakte tonijnsalade 
  • Zelfgemaakte eiersalade 
  • Gerookte ham met appelstroop. Ook deze combi lijkt misschien een beetje vreemd, maar ik vind het heerlijk!
  • Hüttenkäse met tomaat en kruiden naar keuze

Collage geroosterd brood

Verder vind ik het heerlijk om mijn boterham te roosteren! Vaak doe ik dit gewoon in een pan, zodat hij niet platgedrukt wordt. Natuurlijk kun je ook iets anders lunchen dan brood. Hieronder een aantal tips voor lekkere combinaties:

  • Je kunt een (meergranen) wrap heel goed meenemen naar je werk! Mijn favoriete combinatie voor beleg is appel met gerookte kip . Maar je kunt de wrap beleggen met wat je wilt. Denk bijvoorbeeld eens aan de belegcombinaties hierboven, of bijvoorbeeld gerookte zalm met light kruidenkaas en rauwkost.
  • Je kunt een wrap ook gemakkelijk zelf maken van ei!
  • Een salade van sla en verschillende soorten rauwkost (tomaat, komkommer, paprika, selderij, wortel etc.). Je kunt je salade aanvullen met bijvoorbeeld gebakken champignons, kikkererwten, rode biet, hüttenkäse, een klein handje noten, pitten en zaden, vis, ei, kip of ander mager vlees.
  • Maak eens een omelet van ei en verschillende soorten groenten. Ook hier kun je een beetje kaas, champignons of bijvoorbeeld hamblokjes aan toevoegen.
  • Maak zelf een lekkere soep. Bijvoorbeeld linzensoep, noodlesoep, pompoensoep of broccolisoep.
  • Een fruitsalade kan een heerlijke aanvulling zijn op jouw gezonde lunch. Ideeën voor een salade die nét iets specialer is dan het gewoon mengen van fruit, vind je hier en hier.

Warme maaltijd

Warme maaltijd
De warme maaltijd is voor veel mensen lastig op smaak te brengen, zonder gebruik te maken van vetrijke producten als mayonaise, creme fraîche, kaas of kookroom. Ik gebruik vaak de volgende producten om smaak aan mijn maaltijden te geven:

  • Knoflook
  • Ui
  • (Spaanse) peper
  • (Verse) kruiden. Durf te experimenteren met verschillende soorten kruiden, om je maaltijd lekker te maken!
  • Specerijen als nootmuskaat, peper of kaneel
  • Een beetje mosterd, ik vind dat heerlijk bij gekookte aardappelen!
  • Limoen of citroen kan een heerlijke frisse smaak geven aan bijvoorbeeld je pasta,
  • Gemberwortel
  • Gezeefde tomaten, dit maakt pasta, couscous of rijst heerlijk smeuïg, zonder dat je onnodige extra toevoegingen hebt.
  • Een klein beetje sambal voor wat extra pit
  • Of gebruik op ‘snel-en-gemakkelijk-dagen’ eens een klein beetje (eetlepel per persoon) van sterke smaakmakers als ketjap, sweet chilisaus of woksaus.
  • Bij een salade vind ik (balsamico)azijn heerlijk als dressing

Ik hoop dat ik je op ideeën heb gebracht om jouw maaltijden op een gezonde manier lekker te maken! Ik ben heel benieuwd welke tips jij gaat gebruiken.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gezonde smaakmaker? Welke van deze tips ga je gebruiken?

15 reacties

      1. Ik ben dol op deze witlofsalade met magere dressing: ( voor 2 personen )…
        Witlof ( rauw ) – 3 witlofstronken ( in reepjes snijden ) kern haal ik eruit
        – druiven ( handje vol ) halveren
        – 1 kleine appel met schil in dunne partjes snijden ( b.v elstar )
        – walnoten ongezouten ( klein handje ) in stukjes breken
        – 2 plakjes gerookte ham of runderrookvlees in stukjes scheuren
        – dressing: 1 eetlepel Yogonaise , 1 eetlepel magere kwark, 1 theelepel honing

  1. goede tips, hoewel ik de meeste zelf ook al kende! Ik vind persoonlijk mosterd echt een verrijking ook voor je simpele broodje kipfilet. Een beetje mosterd, augurk en sla en hij voelt gelijk al een stuk luxer!

    1. Of met wat mierikswortel in plaats van mosterd voor nog wat meer pit.
      En wasabi voor de dagen waarop je het écht bont wil maken! *produceert speeksel bij de gedachte*

  2. Leuke tips!
    Ik maak zelf voor de lunch weleens een broodje met kaas tomaat zongedroogde tomaat en komkommer.
    Of appelstroop met appel,
    beide broodjes zijn nog lekkerder als ze uit het tosti ijzer komen 😀

  3. Oh en een volkoren wrap met pindakaas of jam (of allebei :p) met banaan.
    Klinkt misschien een beetje gek, maar ik vind het heel erg lekker!

  4. Goede tips!
    Heb je misschien ook ideeën voor makkelijke variaties op een broodlunch die je ook goed mee kan nemen naar school?
    Daar heb ik toch vaak nog wel wat moeite mee.

  5. Gezonde maaltijden lekker maken….ik dacht gisteren nog; sinds eind vorig jaar ben ik echt actief bezig met gezond eten en eerlijk, ik geniet veeeeel meer van mijn maaltijden! De wetenschap dat je echt verantwoord bezig bent én het heerlijk smaakt is echt geweldig!
    En je website draagt daar echt aan bij, dus het moet gezegd worden: onwijs bedankt voor wat je doet! 🙂

  6. Zit in rozijnen en druiven ( duh) niet veel suiker? Want ook al zijn het natuurlijke suikers is het suiker en houdt het invloed op je bloedsuikerspiegel.

    Zitten er verder een wraps niet veel e-nummers? Of maak je deze zelf?

    Verder goede en lekkere tips.

    1. Inderdaad zitten daar veel suikers in! Dus niet teveel toevoegen :). In wraps zitten inderdaad wat e-nummers. Ik vind dat (zeker voor af en toe) geen probleem.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram