Recepten Tussendoortje Tussendoortjes Voeding

Gezonde koekjes, zonder suiker met Appelmoes!

Door

Koekjes appelmoes

Ik heb zooooooo vaak de vraag gekregen of ik nog eens een recept voor gezonde koekjes wilde plaatsen. Het recept voor gezonde koekjes met havermout en banaan is een van mijn meest bekeken artikelen ooit, met inmiddels 115 reacties! Ik vind echter dat gezonde koekjes vaak niet zo gezond zijn als ze lijken, bovendien zijn ze vaak niet zo lekker. Ik dacht daarom héél lang na over een recept….en ik denk er een gevonden te hebben!

Eerst even een waarschuwing, ook van gezonde koekjes kun je niet onbeperkt eten. Er mag dan geen geraffineerde suiker inzitten en vrijwel geen vet, maar toch bevatten de ingrediënten calorieën. Ik denk daarom dat het ook af en toe goed is om voor héle ongezonde koekjes te gaan en daar heerlijk van te genieten ;).

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bijna nooit gezonde koekjes voor mezelf bak. Ik snoep niet dagelijks, dus als ik dan wat neem, vind ik het niet erg als het ongezond is. Ik krijg echter vaak vragen en ik snap dat het voor mensen met kinderen wél heel fijn is om een gezondere variant te kunnen maken.

Ingredienten

Ingrediënten (+- 40 kleine koekjes)

  • 250g appelmoes zonder toegevoegd suiker
  • 120g amandelmeel (je kunt eventueel ook volkorenmeel of speltmeel gebruiken of havermout fijn malen tot meel)
  • 85g havermout
  • 50g rozijnen
  • 40g pompoenpitten
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1,5 theelepel vanille-extract

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix het meel, de havermout, de rozijnen, de pompoenpitten, de kaneel en het bakpoeder in een grote kom. In een andere (kleinere) kom meng je de appelmoes met de eieren en het vanille extract.

Collage2

Voeg de twee kommen bij elkaar en mix het geheel goed door elkaar. Leg bakpapier op een bakplaat en leg hierop kleine beetjes van het deeg. Maak het met je vingers platter, zodat de vorm van een klein koekje ontstaat. No worries als je deeg nog wat vochtig aanvoelt, dit wordt in de oven wel harder. Maak zo koekjes van het hele deeg en plaats de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven. Houd in de gaten dat je koekjes niet verbranden. Als ze goudbruin worden aan de zijkanten (foto rechts), zijn ze klaar.

Collage3

Ze zijn niet zo knapperig als normale koekjes, want het (slechte) verzadigde vet en de suiker ontbreekt. Ik vind dit recept wel erg goed geslaagd, dus ik wilde het graag met jullie delen. Ook mijn vriend was enthousiast. Hieronder zie je de voedingswaarde per koekje, uitgaande van 40 koekjes uit het bovenstaande deeg.

Voedingswaarde

Zoals je ziet bevatten ze niet veel minder calorieën, maar wel veel minder suiker! Daarnaast meer eiwit, minder verzadigd vet en meer vezels. Ik ben heel benieuwd of jij ze ook gaat maken!

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens gezonde koekjes? Of ga je ook liever voor ongezonde varianten. 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
  1. Mirjam 4 jaargeleden

    Ik heb laatst de gezonde appelkoeken met havermout van Paulines keuken gemaakt! Ik vond ze heerlijk, alleen het nadeel voor dit soort koekjes blijft voor mij toch wel dat je ze niet zo lang kunt bewaren als ik zou willen.. Gisteren wilde ik er namelijk nog 1tje nemen (na 5 dagen) en er stond serieus al schimmel op! 😮

    Reageer
    • Tamara 4 jaargeleden

      Ja, idd. dat heb ik ook.
      Jammer is dat he!
      Meestal doe ik meteen een gedeelte in de diepvries.

      Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Tjah…maar dat komt omdat er geen conserveermiddel in zit…dus ook weer positief!

      Reageer
  2. Sanne 4 jaargeleden

    Hoi Marloes, ik weet niet of jij ook andere health blogs volgt, maar misschien is het leuk om een keer een artikel te maken over andere leuke health blogs:) of kan dat niet vanwege concurentie?

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Ik volg er niet heel veel…wel youtubers! Die heb ik al eens gedeeld. Maar kan wel eens een aantsl tips geven!

      Reageer
  3. Hiwot 4 jaargeleden

    Is het erg als ik de pompoenpitten weglaat? (Allergie)

    Verderest een super leuk recept! Ik wil ze zeker gaan maken 🙂

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Nee hoor! Eventueel zonnebloempitten 🙂

      Reageer
  4. . 4 jaargeleden

    Waar haal je die Appelmoes? 🙂

    Reageer
  5. . 4 jaargeleden

    Is elke Appelmoes zonder toegevoegd suiker dan?

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Nee, maar de meeste supermarkten hebben wel varianten zonder toegevoegd suiker 🙂

      Reageer
  6. . 4 jaargeleden

    Oké dankje! 🙂

    Reageer
  7. Sandra Volbeda 4 jaargeleden

    Bedankt, ik ga deze van de week zeker maken!!

    Reageer
  8. Mirjam 4 jaargeleden

    Ik heb ze net gemaakt en ze zijn echt lekkerder dan ik had verwacht eigenlijk! 🙂
    Ik had al eens vaker ‘gezonde koekjes’ met banaan en havermout gemaakt, maar deze bleven toch een stuk zachter en ik vond de banaan erin eigenlijk niet zo superlekker.. (Waar ze uiteraard heel wel erg naar smaakten, haha).
    In deze proef je eigenlijk niet heel erg de appelmoes.. Meer de smaken van de pompoenpitjes icm de havermout. Beetje hartig ook.. Echt heel lekker! 😀

    Reageer
  9. Sarah 1 jaargeleden

    Hi Marloes, ik lust eigenlijk geen kleine koekjes. Daarom heb ik er 20 grote van gemaakt. Ze zijn wel wat droog, maar mijn kinderen eten ze op alsof ik een moorkop naar binnen schuif. Goed gelukt dus!:)

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: