| 6 oktober 2016

Review: Zijn deze gezonde koekjes wel zo gezond?

gezonde-koekjes

Heel veel fabrikanten spelen dankbaar in op de trend van gezond leven. Ze brengen producten op de markt waarvan het op het eerste oog lijkt dat ze echt heel gezond zijn. Dit is ook bij koeken vaak het geval. Dat Sultana’s, Liga’s en Snelle Jelle’s minder gezond zijn dan ze lijken, dat weten veel mensen inmiddels wel. Er zijn echter tegenwoordig nog veel meer varianten op de markt, die ik graag eens onder de leop wil nemen. Ik bespreek er vandaag drie tegelijk, omdat ik het een beetje onzinnig vind om van allemaal een apart artikel te maken.

Het product
Ik heb drie verschillende pakken koeken uit de schappen getrokken, die op het eerste oog vrij gezond lijken. Twee van de drie vind je in het ‘meeneem-koekjes-schap’, namelijk de Havermoutrepen van Quaker en de Granola Crunch van de Graanschuur. De andere vond ik in het ‘normale-koekjes-schap’, het zijn ‘Oat Cookies Granola’ van het Albert Heijn huismerk.

quaker-havermoutrepen

Wat belooft de fabrikant
Er is natuurlijk een reden waarom ik op het eerste oog denk dat deze koekjes gezonder zijn dan normale. Waarom zou dat zijn? Ik vertel je hieronder de claims die op de verpakking staan:

Havermoutrepen: ze zijn volgens de fabrikant een bron van vezels, ze bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakstoffen en bevatten volkoren havermout.

Granola Crunch: ze bevatten volkoren granen en zaden, zijn rijk aan vezels, bevatten extra eiwit van zaden en zijn rijk aan van nature aanwezige vitamines en mineralen. Achterop staat zelfs dat de granan lekker, enorm puur, oer natuurlijk en super gezond zijn. ‘Lekkere, maar ook gezonde koekjes en crackers’. Want ze gebruiken geen of minder suiker dan normaal.

Oat Cookies Granola: Haverkoekjes met noten…klinkt gewoon gezond. En op de verpakking staat een fiets :). Ik vind verder geen claims, daar word ik dan wel weer blij van!

De ingrediënten
Havermoutrepen: Volkoren havermout (50%), glucosesiroop, krokante granenvlokken (tarwebloem, rijstebloem, tarwemout, suiker, duurzame palmolie, bevochtigingsmiddel (glycerol), honing, oligofructose, magere melkpoeder, gevriesdroogde frambozen 1,5%, stabilisator (isomalt), zonnebloemolie, zout, kleurstof (karamel), natuurlijk aroma (bevat framboos en granaatappel), melasse, emulgator (sojalecithine), antioxidant (tocoferol)

Granola Crunch: Volkorengranen 38% (volkorentarwemeel, haver 14% (havermeel, havervlokken), gerstevlokken, tarwezemelen), rozijnen 20%, raapzaadolie, suiker, blauwe bes 3,5%, appelsapconcentraat, sesamzaad, lijnzaad, scharrelei, zonnebloempitten, tarwegluten, pompoenpitten 1,4%, sojagrits, gierst, rijsmiddelen (ammoniumcarbonaten, difosfaten, natriumcarbonaten), zout, zure kers 0,8%, gerstemoutmeel, maisgries, volle melkpoeder, natuurlijk aroma, rijstmeel, tarwezetmeel, melkeiwit, gebrande suikerstroop, dextrose, zuurdesempoeder (rogge), zonnebloemolie.

granola-crunch-graanschuur

Oat Cookies Granola: 20% havervlok, tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm, kokos, raap), water, 4,5% geraspte kokos, 3,5% honing, scharrelei, 3% amandel, 1,5% pecannoot, 1,5% hazelnoot, 1,5% cashewnoot, rijstmiddel (E450, E500), invertsuikerstroop, magere melkpoeder, kaneel, tarwezetmeel, kleurstof (E150c, E150d), emulgator (E471), zuurteregelaar (citroenzuur), bourbonvanille-extract.

Bij de eerste koeksoort is gelijk het tweede ingrediënt een vorm van suiker, bij de derde soort is het derde ingrediënt suiker. Hoe eerder een ingrediënt in de lijst staat, hoe meer ervan in zit. Ik wordt dan ook blijer van de tweede lijst. Hierin staan erg weinig ingrediënten die vragen oproepen. De rijsmiddelen zijn trouwens zouten.

De voedingswaarde
Hieronder zie je de voedingswaarde van de verschillende koekjes. Eerst per 100g en daarna per koekje.

voedingswaarde

Nu per portie, zoals aangegeven door de fabrikant.

voedingswaarde-per-koekje

Zo grappig, bij de havermoutrepen stond glucosesiroop als tweede ingrediënt, maar deze koek bevat toch het minste suiker. De granola crunch koeken bevatten verreweg het meeste suiker, al lijkt dat op de verpakking juist niet het geval.

Dit komt door de natuurlijke suikers die in de granola crunch koeken aanwezig zijn. De koeken bevatten namelijk veel gedroogd fruit en fruitconcentraat. 1 portie is trouwens 1 koek, maar de granola crunch koeken zijn per twee verpakt! Tricky, want ik zou er absoluut twee opeten.

De minst gezonde qua voedingswaarde vind ik de Oat Cookies Granola, vanwege het grote gehalte verzadigd vet. Ook bevatten deze weinig vezels en zeer waarschijnlijk ook de kleinste hoeveelheid vitamines en mineralen.

De prijs
Havermoutrepen: €2,29 voor 5 koeken van 35g

Granola Crunch: €1,99 voor 6×2 koeken van 20g

Oat Cookies Granola: €1,69 voor 8 koeken van 25g

De Granola Crunch koeken zijn hiermee in verhouding het meest voordelig. De Havermoutrepen zijn het duurst.

oat-cookies-granola-ah

De smaak
Als we puur afgaan op welke ik het lekkerst vind, dan zijn het de Oat Cookies! Logisch, want vet is een smaakmaker :). De Granola Crunch koekjes smaken duidelijk het minst zoet (ondanks dat ze meer suiker bevatten), maar hebben wel een lekkere bite. De havermoutrepen zijn een stuk zoeter en veel minder knapperig. Ze hebben echt een plakkerig-mueslireep-achtige structuur.

Mijn conclusie
De Oat Cookies Granola zou ik sowieso niet als gezond bestempelen. Veel verzadigd vet, toegevoegd suiker en weinig vezels. Voor de andere twee is het een lastig verhaal. Beiden bevatten minder suiker dan normale koeken, maar meer dan een ander gezond tussendoortje zoals bijvoorbeeld een cracker met kipfilet, een gekookt ei of wat snoeptomaatjes.

Voor ‘gezonde’ baksels zitten ze qua voedingswaarde ook echt best goed. In mijn bananenbrood zit ook 6g suiker in een plakje. Binnenkort plaats ik gezonde muffins met mango, daarin zit óók bijna 6g suiker per portie. Het enige verschil is dat die suikers 100% natuurlijk zijn en uit fruit komen. Bij deze koeken is dat niet helemaal het geval, maar uiteindelijk maakt dat voor je lichaam niet zo veel uit. Alle soorten suiker gedragen zich vrijwel hetzelfde.

Tóch zou ik deze koeksoorten niet snel opnieuw kopen. De havermoutrepen zijn zo zoet, dat ik absoluut meer zoete trek zou krijgen na het eten ervan. De Granola Crunch koeken vind ik qua smaak en structuur écht een goede optie, maar waarom zitten er twee in een verpakking? Ik zou ze zeker allebei opeten.

De winnaar zijn desondanks voor mij wel de Granola Crunch koeken. Ook al bevatten ze iets meer suiker, ze smaken niet zo zoet omdat het vooral natuurlijke suikers zijn. Bovendien zijn ze lekker en vind ik de rest van de voedingswaarde best goed. Toch kies ik liever voor andere tussendoortjes, zoals crackers, fruit, groenten, ei, kwark of rijstwafel. Als ik echter een pak koek zou moeten kiezen, dan ga ik voor de Granola Crunch.

Overigens zou ik de Oat Cookies ook niet kopen als ‘lekkere ongezonde koek’, dan ga ik liever voor koekjes met chocolade ;).

Groetjes, Marloes

Zou jij een van deze koekjes kopen? Welke?

14 reacties

  1. Leuk artikel! Wat denk je van de koekjes in het bio schap? Ik ben zelf wel fan van de bio spelt speculoos cookies^^
    Tja die portie grootte. Ik zag bij de supermarkt verse pasta verpakt per 250gr. Portie 200gr. Ik vraag me af hoe ze dat voor zich zien. Waarschijnlijk staat dat er zodat je denkt dat het minder caloriën bevat, maar je voelt je wel in de maling genomen.
    Nog wel een puntje “Hoe eerder een ingrediënt in de lijst staat, hoe minder ervan in zit.” Dat is andersom toch? Eerder opde list zit er meer van in?

  2. Hee wat is eigelijk bakpoeder en.is.dit wel zo gezond?

    Of is dit een soort bloem?
    Kun je bananenbrood of muffins ook zonde4 bakpoeder maken?

    Ik zelf gebruik het liefst natuurlijke producten en weet niet precies of bakpoeder dit wel is?

    1. Het is een combinatie van een zout en een zuur. Het is wel in de fabriek in elkaar gezet :). Zonder bakpoeder kan vaak wel, maar de structuur wordt er veel minder goed door. Je moet ook wel natuurlijk bakpoeder hebben.

  3. Wat een leuk artikel Marloes! Ik eet dit soort dingen nooit als tussendoortje, zo te lezen maar goed ook! 🙂
    Als ik een koekje neem is het 1 lu time out, of als geniet moment gewoon een echte lekkere *koek* Wel goed om te weten dat ik dit dus ook echt niet moet gaan proberen!

  4. Heb eigenlijk ook nooit dit soort koeken in huis. Hoewel het moet lijken alsof ze heel gezond zijn bevatten ze naar mijn mening toch vaak te veel suikers of verzadigde vetten. Als ik dan een keer wat lekkers en ongezonds neem, dan neem ik liever wat anders. 😉

  5. Sinds ik weet dat Liga, Sultana e.d. geen gezonde tussendoortjes zijn koop ik dit soort koekjes en repen niet meer. Ik beperk me liever tot fruit, snoepgroente, rijstwafels, eitjes en max. 2x per week een eiwitreep.

  6. Top dat je dit onderzoekt. Ik zie deze koeken tegenwoordig niet als een tussendoortje, echt als uitzondering. In mijn studententijd was dat wel anders 😉

  7. hallo Marloes, hoe staat dit in verhouding tot een gevulde koek? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar, ik snap wel dat dit een complete tegenhanger is, maar misschien ook wel een echte eye-opener. Net als de ontbijtkoek, een grote les dat hier heel veel suiker in zit. Ik eet deze dus allang niet meer 😉

  8. Hi Marloes,

    Zou je een keer willen onderzoeken of pijenburg zero gezond is? Ik eet het vaak, maar ik kan niet goed bepalen of het gezond is.
    Ik vind dit soort artikelen altijd heel interessant. Hier haal ik altijd inspiratie (of juist niet ;)) vandaan.

  9. Die aldi koekjes zijn gezond maar te veel kcal, kan je iets van rond de 80-100 vinden?

    Review verschillende eiwit repen van b&f?.

    Wandelen als sport?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram