Gezonde koekjes met Havermout en Banaan!

Ik ben altijd op zoek naar een combinatie van gezond en lekker, met deze koekjes lukt dat absoluut! Natuurlijk kun je nooit onbeperkt koekjes eten zonder aan te komen, maar met dit recept kom je toch akelig dicht in de buurt van het perfect gezonde koekje! Kijk maar mee hoe ik deze lovely baby’s maak.


Deze koekjes zijn rijk aan vezels en bevatten alleen pure en natuurlijke producten. Ik voeg er geen suiker aan toe.

Collage

Ingrediënten (+- 20 kleine koekjes)

  • 2 rijpe bananen
  • 100g havermout

Smaakmakers naar keuze, ik gebruik:

  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 kleine lepel geraspte kokos
  • 1 theelepel pindakaas
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereiding
Verwarm de over voor op 180°C. Wel de rozijnen in een bakje met lauwwarm water. Prak de bananen zo fijn mogelijk (of gebruik een blender of mixer) en roer de havermout hier doorheen. Breng de koekjes vervolgens op smaak, welke producten je hiervoor gebruikt kun je natuurlijk zelf kiezen. Ik houd het bij natuurlijke en suikervrije producten. Ik voeg aan 1/3 deel van het ‘beslag’ 1 theelepel pindakaas toe. Een ander deel breng ik op smaak met de rozijnen en het laatste deel met kokos en de kaneel.
Leg bakpapier op een bakplaat. Gebruik twee lepels om kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat te leggen, druk de hoopjes een beetje plat. Zet de koekjes voor 15 minuten in de oven. De tijd kan per oven iets verschillen, check daarom regelmatig even of de koekjes al bruin zijn. Na 15 minuten haal je de bakplaat uit de oven en laat je de koekjes afkoelen. Ze zijn na 15 minuten nog iets zacht van binnen, wil je hardere koekjes laat ze dan langer bakken. En dan….smullen maar!

4

Tip: vul de koekjes ook eens met stukjes noot, cranberry’s, kleine stukjes banaan of stukjes gedroogde abrikoos.

Tip: Deze koekjes kunnen ook bij een gluten-allergie, gebruik dan speciale havermout! Havermout is van nature glutenvrij, maar kunnen door de bewerking wel sporen van gluten bevatten. Bij de natuurwinkel kun je 100% glutenvrije havermout kopen.

Groetjes, Marloes

Laat me weten hoe de koekjes in de smaak vielen!! 🙂

129 reacties

    1. Het is hartstikke goor man. Ik moest er haast van kotsen hoe the fuck komen al die positieve reacties! Volgens mij zijn al die reacties gewoon kut leugens.

      1. Zo! Een beetje milder kan ook wel Niels… Ieder z’n mening, het kan dat het gewoon niet jouw smaak is, maar om nou te zeggen dat de rest van mijn lezers liegt, daar heb ik een beetje moeite mee.

        1. Hoi Marloes ik heb de koekjes onlangs ook gemaakt en is zeker voor herhaling vatbaar. Ik vond ze heerlijk. Zal wel een kwestie van smaak zijn en ieder zijn mening.

        2. Marloes, ik ben het met je eens. Niels moet zich een beetje inhouden met zijn hela, hola gedoe. Smaken verschillen maar je behoort niet zo’n flut taal te publiceren.
          Ik heb de havermout koekjes gemaakt. SUPER DE SUPER lekker. Dochter vraagt: Wanneer maak je ze weer? Dus nu maar 2 x het recept.

  1. Lijkt me super lekker! Mijn vader is volgende week zaterdag jarig en ik denk dat ik volgende week ergens eens ga kijken of ik deze koekjes kan maken in mijn studentenkeukentje ;). Lekker en gezondere koekjes. Mn ouders zullen trots op me zijn haha

  2. Hahaha wat een heerlijk vrolijk filmpje van jullie twee 😉 Ik ben trouwens onwijs nieuwsgierig nu! Er is ook echt niets verkeerds aan te ontdekken qua ingrediënten hè? Super goed dus. I like it 🙂 Ik ga ze deze week meteen testen!

    1. Hoi!! ik ben 15 jaar en probeer gezond en lekker te eten ik kwam op deze site en zag deze havermoutkoekjes ik heb ze met noten,rozijnen en kaneel gedaan waren Super lekker bedankt.

  3. hoi marloes wat ik mijn nu afvragen is dit nu beter om tussendoor te eten dan de fruit repen en als je een tussendoortje in de avond mag van 100 kcal , is dit dan verantwoord ?? gr natanja

        1. Als je de Albert Heijn fruit kick bedoeld, kun je beter een ander tussendoortje nemen. De AH reepjes vers fruit zijn ok. Daar heb ik eerder een blogpost over geschreven. Succes!

  4. Oeeeh meteen gemaakt en wat zijn ze lekker geworden zeg!
    Ik maakte ze met:
    – havermout;
    – banaan;
    – ongebrande/ongezouten noten;
    – klein beetje pindakaas;
    – lijnzaad;
    – frambozen!

    Normaal gesproken maak ik nooit recepten van internet omdat er zoveel ingrediënten voor nodig zijn enzo, klein beetje luiheid dus. Maar dit was zo gedaan en zeker weten voor heel veel herhaling vatbaar!

    Super leuk dat jullie zo vaak met recepten en tips komen!

  5. Hoi!

    Wat een toprecept is dit toch! Heb er zelf een tijdje terug ook al over geschreven, en bak ze als ik echte snacktrek heb. Heerlijk!

    Wat ook goed werkt is het toevoegen van twee eiwitten aan dit recept, dan worden ze dikker en meer muffinachtig. Mjum!

  6. staan voor vandaag op de planning. Ben zeer benieuwd! Ga de eiwitten ook toevoegen denk ik. Beetje rozijnen erbij, pindakaas, kaneel. Heerlijk, ben benieuwd!

  7. Hoi
    Het recept lijkt me erg lekker en gezond dus ik wil het graag proberen
    Alleen voor mijn dieet moet ik weten hoeveel calorieen erin zitten.
    Ik bedoel dan de koekjes met havermout, banaan en rozijnen.
    Weet iemand dat?
    Groetjes

  8. Ik heb ze ook uitgeprobeerd. De onderkant van de koekjes waren nog wat plakkerig, zijn ze dan nog niet helemaal goed? Heb ze er ook na een kwartier uitgehaald en de randjes waren bruin.

    Super leuke site!

  9. Goedemorgen,

    Ik heb de koekjes nu meerdere malen gemaakt en mijn favoriet blijft toch wel de variant met de rozijnen.
    Ik vind persoonlijk dat deze koekjes de meeste smaak houden en iets vochtiger blijven doordat ik ook de rozijnen eerst in het water leg.

    Binnenkort gaan we verder met die geweldige idee om nog meer varianten uit te proberen, zodra wij een lekkere uitbreiding hebben, laten we het weten!

    Groetjes Joyce!

  10. Heb de koekje uitgeprobeerd. Ik vind ze super maar mijn kinderer zijn er niet wild van!! Je moet ze wel snel opeten want na enkele dagen krijg je schimmel! Ik gebruik de koekjes bij mijn ontbijt. Bedankt voor de tip.

  11. Leuk idee en geinig filmpje.

    Ik heb de koekjes geprobeerd en vond ze erg lekker.
    Ik heb ook cacao toegevoegd, pure cacao is ook erg gezond ik moet alleen de volgende keer meer cacao gebruiken.

    Ik had een soortgelijk recept ook zien staan met bakpoeder maar nu las ik dat bakpoeder helemaal niet goed voor je is.

  12. Hoi,

    Ik wil graag weten hoelang die koekjes houdbaar zijn in een luchtdichte trommel?
    Ik wil ze namelijk graag voor mijn collega’s maken van het weekend maar dan moet ik ze natuurlijk maandag nog wel mee kunnen nemen.
    En kan je de koekjes ook zonder havermout maken met bijvoorbeeld alleen lijnzaad?
    Graag hoor ik daar meer over.

    Groetjes

    1. Dat weet ik niet precies, maar ik denk wel in ieder geval 2 dagen hoor! Alleen lijnzaad zou kunnen, maar dat is wel calorie-rijker! Noten en zaden zijn gezond, maar bevatten veel calorieën. Succes! Ik hoor graag hoe je collega’s ze vonden 🙂

  13. Wat een leuk en makkelijk recept! I ben ze nu aan het maken. Lekker zijn ze wel maar ik de koekjes worden niet echt ‘crunchy’… Is daar nog iets aan te doen?
    Succes!

    1. Dank je wel Wouter! Wat noten erin maakt ze wat meer crunchy, maar een echte crunch zoals bij ‘normale’ koekjes ga je zonder verzadigde vetten op deze manier niet gemakkelijk krijgen.

  14. Oh wat heerlijk dat je deze lekkere en gezonde receptjes upload! Ik probeer af te vallen maar het wordt nogal saai. Ik heb heel veel receptjes opgeslagen en ga er morgen gelijk mee aan de slag (met de havermout&banaankoekjes)

    Hartstikke bedankt!

  15. De koekjes zijn lekker , ik heb het net geprobeerd ik vind het lekker , nog belangrijker vind ik de kinderen vonden het heel erg lekker ! Super bedankt een gezond tussen doortje .

  16. Goedendag Marloes,

    Heel erg bedankt voor dit geweldige recept!!!

    Hoe kun lang en op welke manier (bv. in de koelkast) kun je ze het beste bewaren?

    Groetjes!

    1. Het beste is luchtdicht, bijvoorbeeld in een tupperware bak. Ze blijven alleen maar ongeveer 2 dagen echt lekker, omdat er geen conserveermiddelen inzitten. Succes!

  17. Ze ruiken heerlijk, ze proeven heerlijk!
    Ik heb er gemaakt met hazelnoot, lijnzaad, zonnebloem pitten & honing,
    en de anderen met rozijnen & kaneel. Hmmmmmm.
    Bedankt voor de tips!

  18. Gister gemaakt, en.. gelukt! Ik heb ze gemaakt met flink veel gewelde rozijnen en kaneel.
    Net uitgedeeld aan mijn collega’s en alleen maar positieve reacties gekregen! Wat me opvalt, ze zijn echt best vullend – hoera!

    Liefs Jildou

  19. Super koekjes! Fantastisch recept en dat zonder toegevoegde suikers. Ook ideaal voor mijn dochter van 1,5 die we ook nog geen geraffineerde suikers laten eten.

  20. Wat een heerlijk simpel recept! Ik probeer de laatste tijd wat meer ‘puur’ en suikervrij te eten en was op zoek naar een makkelijk recept voor koekjes dus ik besloot deze uit te proberen. Ik heb ze met kaneel en rozijnen gemaakt en mijn vriend en ik vonden ze allebei geslaagd hoor! De koekjes worden inderdaad niet knapperig, meer een cake-achtige structuur bijna, maar daar is ook niets mis mee :). Ga ze zeker vaker maken. Nog een handige tip: als je bananen prakt met een stampotstamper is het zó gebeurd.

    liefs

  21. Heb vandaag het recept gemaakt met rozijnen en met kaneel en kokos. Die met de rozijnen zijn heerlijk, je blijft er in dooreten. Die andere smaak moet mijn dochter nog testen, zij lust ggen rozijnen. Maar de helft is in elk geval al zeer geslaagd 🙂

      1. Tegek mijn dochter vind ze ook lekker, die zit er nu heerlijk in te eten. We zijn op avontuur in de voedings wereld. We wilen onze eetgewoontes veranderen. Nu vraag ik me af of je de koekjes ook kunt invriezen. Want anders moet je wel heel vaak bakken en voor mijn dochter is dit heel handig om smorgens in de trein te eten 🙂

  22. Probeer al enige tijd op te letten met mijn voeding, dit lukt prima!
    Maar op deze site staan heerlijke recepten en tips op waar ik gelukkig iets mee kan gaan doen.

    Deze koekjes hebben we oa net gebakken, omdat we morgen bezoek krijgen…..
    En ze smaken heerlijk!! 🙂 Volgende keer iets langer bakken omdat ze inderdaad van binnen een beetje zacht waren. Maar had ze misschien ook iets platter mogen slaan.

    Super bedankt voor dit recept!

  23. Heb ze vanmiddag gebakken met mijn kleinkinderen en ze waren heerlijk.
    P.S. ik heb er maar een van kunnen proeven , ze waren al op!
    Bedankt voor ‘t recept.

  24. Hoi Marlous! Ik vind je site ontzettend fijn en je filmpjes heel leuk. Ik heb dit recept vandaag uitgeprobeerd. Bij mij werd het ‘deeg’ alleen veel compacter dan bij jou, en heb ik ze veel langer in de oven moeten doen voordat er enigszins een bruin randje omheen kwam. Geen idee waar dit door komt, misschien doordat ik te weinig banaan gebruikt heb? Desalniettemin, thanks. Lekker simpel recept, daar hou ik van! 🙂

    Groetjes!

  25. Hey M.!

    Weer al even geleden dat ik nog een reactie gepost heb. Ik heb zojuist deze koekjes gemaakt.. En ik vind ze lekker!

    Een groot deel van het beslag met kaneel, een ander deel met kaneel en een deel met stukjes pure chocolade. Ik heb, na het afkoelen, er meteen 2 naar binnen gespeeld haha.. Die met stukjes chocolade en kaneel.. Dus die met pindakaas zal ook zeker jammie zijn!

    Gelijk mijn zoontje hier al brabbelt: mmmmmmmm! En gelijk heeft hij!

    Toedels

  26. Hai,
    Ik heb net de koekjes gemaakt maar ze alleen met banaan en havermout gelaten.
    HEERLIJK !
    Ik heb me voor genomen wat te bewaren voor de rest van m’n gezin maar ik weet niet of dat gaat lukken.
    (Als het niet lukt is het ook niet erg, het is zo simpel om te maken, dan maak ik het gewoon nog een keer!)
    Bedankt voor het recept…

  27. Ze zijn zo eenvoudig om te maken en puur qua ingrediënten, en tegelijk zo lekker! Naturel of met pindakaas of rozijnen, allemaal heerlijk. Ik heb ook een paar koekjes gemaakt met een stukje kaas verpakt in de koekjes. Ook die zijn heel lekker als je ze warm opeet.
    Dank je wel voor dit gezonde recept!
    Ellen

  28. Als je van iets krokanter houd. Maak de koekjes dan dun. Ik heb ze geprobeerd met pindakaas, met argave siroop en met roomboter en ei. Ze zijn allemaal gelukt. En ik ga voor de dunne

  29. Ik heb vanmiddag de koekjes ook gemaakt. In plaats van havermout heb ik speltmuesli gebruikt, en daar nog wat fijngehakte pecannoten doorheen gedaan. Koekjes dun gemaakt, en in plaats van 15 minuten 25 minuten in de oven gedaan. Na 15 minuten vond ik ze namelijk nog te zacht. Resultaat was heerlijk! Dank voor het recept. Ik ga binnenkort wat andere variaties bedenken.

  30. Bedankt voor dit recept! Ik heb ze gemaakt met kaneel, rozijnen en heel kleine stukjes chocolade toegevoegd en ze waren zeer lekker! Zeker iets om vaker te maken

  31. Hallo!

    Ik bezoek je site voor het eerst en heb meteen deze koekjes gebakken :-). Heb er een aantal met cacao poeder en kokos gemaakt en nog een aantal met kaneel en rozijnen. Mijn 2 zoontjes van 2,5 en 10 maanden vinden ze heerlijk!

    Groeten Bernadette

  32. Hoi hoi,

    Van de week heb ik ze ook gemaakt met het recept van jou. Precies hetzelfde. Nu zitten ze in de oven met kaneelpoeder, appel ipv amandelen en kokos. Ze bleven de vorige keer vrij zacht maar waren erg lekker! Ik doe ze er nu 25 minuten in denk ik. Het ruikt hier heerlijk naar kaneel! Ze worden vast net zo lekker of nog lekkerder dan de vorige keer!

  33. Lekker en makkelijk als ontbijt en lunch. Tip over houdbaarheid; in de vriezer. worden ze lekkerder van als je van krokanter houdt, (want bij koekjes heb ik ook een ander beeld) en even in de broodrooster maakt ze nog lekkerder.

  34. Hi,
    Las het bericht en heb het gelijk geprobeerd.
    Eerst even alles gehalveerd, voor het geval dat ze niet lekker zijn.
    De koekjes zitten er nou al meer dan een half uur in met geen vooruitgang. ( behalve zwarte rozijnen onderhand)
    Horen ze zo zacht te zijn?

  35. Hoi Marloes!
    De koekjes zien er erg goed uit, ik vraag me alleen af of de banaan te vervangen is voor iets anders. Ik mag namelijk geen banaan, en dat is wel het product wat in deze erg belangrijk is om er een “deegje” van te maken

  36. het zijn super lekkere koekjes ik heb ze op school geproefd want en vriendin van mij had ze gebakken. Echt en super aanrader 😉

  37. Hoi Marloes,

    Ik ga ze vandaag (weer) maken. De vorige keer had ik ze te lang in de oven omdat ze nog zacht aanvoelde van binnen, maar uiteindelijk waren ze te hard om nog te eten. Dus vandaag houd ik mij precies aan de oventijd.
    Wat ik mij afvroeg, kan je deze koekjes ook invriezen?
    Groetjes Danielle

  38. Hey Marloes
    Ik had al eens een variant gemaakt op deze koekjes, maar dan met eitjes i.p.v. bananen. Ik vind jouw versie veel lekkerder en natuurlijk zoet!
    Ik vind het ook een gemakkelijk gerecht dat snel klaar is en weinig ingrediënten nodig heeft.
    Mijn stijl volledig!

  39. Vanmiddag gemaakt en vond ze erg lekker van smaak (met kaneel en kokos, want dan had ik alle ingrediënten al in huis!). Ze waren bij mij nog een beetje zacht van binnen en vond de structuur daardoor wat minder, het was bijna een beetje taai of sponzig ofzo. Is hier iets aan te doen of moet ik ze volgende keer wat langer laten bakken tot ze hard zijn? (ik ben dan alleen bang dat ze te hard worden, want knapperig worden ze denk ik niet?!)

  40. Gistermiddag heeft een vriendin deze voor mn dochter gemaakt, we vonden het allemaal erg lekker! Ze hadden ook een bite. Ik ga het ook eens proberen. Zou kokosolie erbij iets lekkers toevoegen? Alvast bedankt!

    1. Kokosolie heeft meestal niet zo’n sterke smaak, ik denk dus niet echt dat het iets gaat toevoegen behalve extra vet. Super leuk om te horen dat je de koekjes gaat proberen!

  41. Hoi Marloes
    Heb ook al vaker dit soort koekjes gebakken, maar ik neem op 100 gr havermout, 1 banaan doe er noten (fijn gehakt) kokos en ong. 10 gr agave siroop in.
    Ook beetje kokosolie/vet, daardoor plakt alles een beetje beter bij elkaar ( deze tip kreeg ik ook maar)
    Agavesiroop is een natuurlijke suiker (niet echt duur:Aldi)

    Groetjes

  42. Ik heb ze gemaakt en ze smaken heerlijk. Ik heb wel een beetje honing toegevoegd bij het mengsel met rozijnen en met kokos en kaneel. Echt waar, alle drie de smaken zijn echt verrukkelijk. 1 nadeel: ik blijf ervan eten. Haha. Dank je wel voor het recept.

  43. Hallo,

    Kan het i.p.v. havermout ook met speltvlokken?
    En is de bereidingswijze dan hetzelfde of moet dat anders bereid worden?

    Bedankt!

  44. Hey marloes

    Ik vroeg me af. Is het net zo lekker als je de rozijnen weg haalt? En is de kokos ook te vervangen met iets anders? Wat natuurlijk samen gaat met pindakaas

    Wil ze binnenkort maken want ze klinken heerlijk

  45. Super lekker
    Echt een aanrader heb er ook nog hennep zaad en chia zaad aan toegevoegd en pompoen pitten en gedroogd fruit super lekker en bron van energie

  46. Heb ze net ook gebakken met alleen banaan en rozijnen. Heel lekker (en ik lust normaal geen havermout). Enige feedback van mijn broer is dat ik de rozijntjes er beter onder moet mengen, omdat ze nu te veel aan een kant zaten 😛
    Ik heb ze denk ik ook iets te dik gelaten, want ik heb met de hoeveelheden hier in het recept geen 20, maar maar 9 koekjes mee kunnen bakken. Volgende keer ga ik ze dus minder nemen tussen de twee lepels en ze misschien wat platter stampen ook.

  47. Haha, ik heb hartelijk gelachen om alle reacties. Niels met zijn ongezouten mening, andere mensen die reageerden op Niels met een misschien wel even nare bemoederende toon, Marloes die vervolgens iemand ging corrigeren die zei dat de koekjes niet lekker waren (‘jij VINDT ze niet lekker’) maar dat uiteraard bij de andere partij (de koekjes zijn heerlijk) niet deed. Wat een opwinding over een paar koekjes. Ik heb de koekjes zelf niet gemaakt, maar de reacties VOND ik werkelijk heerlijk 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram