Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Gezonde keuzes maken!

Door

Collage lunch

Ik heb al een aantal artikelen geplaatst over het maken van gezonde keuzes op verschillende momenten op de dag. Lezeres ‘S’ gaf laatst aan dat ze het leuk zou vinden als ik al deze artikelen eens in één groot samenvattend artikel zou plaatsen, zodat je alles bij elkaar hebt. Wat een ontzettend goed idee! Daarom vandaag dit artikel, waarin ik tips geef over het maken van gezonde keuzes gedurende de dag, met links naar artikelen die ik eerder schreef.

Jullie weten waarschijnlijk wel dat ik van mening ben, dat je eetpatroon écht niet altijd 100% gezond hoeft te zijn. Ik vind het echter wel ontzettend belangrijk om een goede gezonde basis te hebben, zodat af en toe lekker snoepen helemaal niet zo erg is. Wat nu precies ‘gezond’ is, daar valt over te discussiëren. Veel gezondheidsprofessionals hebben hier een andere mening over. Ik wil daarom benadrukken dat het op deze site altijd gaat over mijn visie op gezond leven. Ik claim niet de beste methode te hebben, maar ik vertel je wat voor mij goed werkt en waar ik goede ervaringen mee heb tijdens het begeleiden van cliënten in mijn praktijk.

Tjah, waar moet ik beginnen….laten we maar bij het begin van de dag starten!

Collage ontbijt

Ontbijt
Een gezond ontbijt vind ik ontzettend belangrijk. Waarom, dat kun je hier terug lezen. Een gezond ontbijt bevat in mijn ogen veel voedingsvezels, weinig suiker en verzadigd vet en bij voorkeur een bron van eiwit. Dit geeft je lang een verzadigd gevoel. In het artikel dat ik hierboven linkte, vind je een aantal ideeën voor gezonde ontbijtjes. In dit artikel vind je mijn persoonlijke favoriete ontbijtjes.

Een van mijn favorieten is muesli, dit vindt echter lang niet iedereen lekker. Hoe je het op smaak kunt brengen zonder geraffineerde suikers toe te voegen, lees je hier.  Tenslotte kun je natuurlijk bovenaan de site op ‘recepten’ gaan staan en vervolgens op ‘ontbijt’ klikken. Dan vind je allemaal ideeën voor het ontbijt. Of je kunt hier klikken.

Tussendoortjes
Eten tussen de maaltijden door is in mijn ogen niet noodzakelijk. Als je geen trek hebt, is niets eten ook prima. Als je wel trek hebt, neem dan vooral wel iets! Hierdoor voorkom je dat je op een later moment lekkere trek krijgt. Klik bijvoorbeeld bij ‘recepten’ op ‘tussendoortje‘. Of onder het kopje ‘voeding’ op ‘tussendoortjes‘. Heb je liever een overzichtelijk artikel met gezonde tussendoortjes? Die vind je hier en hier.

Collage tussendoortjes

Lunch
Op optimavita.nl vind je ook ontzettend veel lunch-ideeën, onder het kopje ‘recepten’ bij ‘lunch‘. Ontzettend veel Nederlanders blijven het fijn vinden om te lunchen met brood. Dit product staat de laatste tijd echter erg onder vuur. Brood zou slecht zijn, zeker als je wilt afvallen. Hoe ik daarover denk én welk brood je het beste kunt kiezen in mijn ogen, lees je hier.
Natuurlijk wil je ook iets op je brood, welke keuzes je het beste kunt maken qua broodbeleg, lees je in dit artikel.

Drinken
Natuurlijk wil je ook regelmatig iets drinken. Veel dranken bevatten echter ontzettend veel suiker en als ze dat niet hebben, zitten ze vol zoetstof. Hier vertel ik je wat in mijn ogen goede keuzes zijn als het gaat om dranken.

Drinken34

Warme maaltijd
De warme maaltijd is denk ik het meest uitgebreid, als het gaat om het maken van keuzes. Je hebt zo veel opties! Natuurlijk kun je ook weer voor een recept van optimavita.nl gaan, maar je kunt ook zelf gezonde keuzes maken. In dit artikel vind je een tabel met de gezonde keuzes per productgroep. Laatst schreef ik nog een uitgebreid artikel over hoe je een recept kunt beoordelen op gezondheid, dat lees je hier.

Alcohol
Zelfs over alcoholische dranken, heb ik al eens een artikel geschreven. Deze drankjes bevatten allemaal vrij veel calorieën. Hier vind je een overzicht van de hoeveelheid per soort drank. Ga je regelmatig een avond stappen? Lees dan eens dit artikel over de calorie-inname tijdens een avond stappen. Ik waarschuw je….dat valt vies tegen.

Hapjes klaar

Hapjes
Op een vrijdag- of zaterdagavond is het heerlijk om een lekker hapje te hebben. Vooral als er visite komt, vind ik het leuk om iets op tafel te zetten. Vaak is dit gewoon chips of een andere ongezonde snack, maar vrijwel altijd zet ik ook iets gezonds op tafel. Zo kunnen mensen zelf kiezen waar ze zin in hebben. Ik schreef al veel artikelen met ideeën voor gezonde (borrel)hapjes. Je vind ze hier, hier, hier, hier en hier.

Uit eten gaan
Nu heb je de richtlijnen voor hoe je thuis goede keuzes kunt maken. Het wordt nog iets lastiger, als je in een restaurant gaat eten. Ook daar schreef ik ooit een artikel over, met 10 handige tips voor als je uit eten gaat.

Ik hoop dat je iets aan dit overzicht hebt! In ieder geval heel veel succes met het maken van jouw gezonde keuzes!

Groetjes, Marloes

Wanneer vind jij het moeilijk om gezonde keuzes te maken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Bea 8 jarengeleden

  Ik vind het vooral in het weekend moeilijk om gezonde keuzes te maken. dan heb ik veel meer tijd en zin om uitgebreid eten te maken en dan gebeurt het wel eens dat het minder gezond is.
  En laatst ging ik met het werk uit eten voor de lunch en er was amper iets bij zonder een enorme hoeveelheid vet. uiteindelijk heb ik toch nog een redelijk gezonde keuze kunnen maken, oef 🙂

  Reageer
 2. Claudia 8 jarengeleden

  Handig artikel, zo loop je niet heel erg te zoeken! Ik vroeg me af of de optimel kwark als ontbijt ook een gezonde keuze is. Op de verpakking staat dat er verder geen suiker is toegevoegd en vetten. Is dit dan onderdeel van een goede keuze als ontbijt? Alvast bedankt!

  Reageer
  • Anneloes Kon 8 jarengeleden

   Goede vraag! Optimel wordt inderdaad niet gezoet met suiker maar met zoetstof. Opzich is het dus een prima keuze, alleen went je lichaam aan de zoete smaak en denkt je lichaam wel suiker binnen te krijgen. Je kunt eens kijken of je het af kunt wisselen met magere yoghurt of kwark, zodat je het niet elke dag krijgt.

   Reageer
 3. Caroline 8 jarengeleden

  Op zich heel handig! Maar als ik eerlijk ben, vind ik dat als je om de paar regels gelinkt wordt naar een eerder geschreven blog niet fijn om te lezen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: