Gezonde hapjes voor de feestdagen! #1

Hapjes feestdagen

December is pas net begonnen, maar mijn decemberkriebels zijn al volop aanwezig! Omdat ik een kerstboom voor Sinterklaas écht niet vind kunnen, heb ik alvast gesmokkeld met een mooie vaas met kerstballen en lichtjes, voor wat extra sfeer. Zoals jullie gister in de video hebben kunnen zien, vind ik dat je heus niet gezond hoeft te doen tijdens de feestdagen. Omdat ik weet dat veel mensen het tóch prettig vinden om wat gezondere varianten voor hapjes te hebben, omdat er al zoveel ongezond wordt gegeten, ben ik van plan om jullie een aantal gezonde hapjes te laten zien in deze maand! Vandaag de eerste editie :).

Vorig jaar maakte ik al een artikel met ideeën voor hapjes en ik maakte al eens een artikel met gezonde borrelhapjes. Ik ben de laatste tijd verder gaan brainstormen en heb nog een heel aantal andere alternatieven bedacht. We beginnen vandaag met 3 voorbeelden van gezondere hapjes voor tijdens een borrel of bij een buffet. Ik zeg gezondeRE, omdat je ook van deze producten niet onbeperkt kunt eten zonder aan te komen. Het zijn wel betere keuzes dan de gemiddelde bitterbal of oliebol :).

Ok, let’s go…hier mijn ideetjes voor gezonde hapjes voor tijdens de feestdagen!

1. Meloen met light roomkaas en gerookte ham
Iedereen kent wel de meloen met ham voor bij de borrel. Ik wilde het nét een klein beetje specialer maken en bedacht dat het lekker zou zijn om de ham in te smeren met een beetje light roomkaas. Ik gebruikte de Linessa roomkaas van de Lidl, maar Philadelphia light is ook prima.

Meloen met ham

Snijd de meloen in schijven en vervolgens in stukjes, dat gaat gemakkelijk door de schijf eerst in te snijden zoals je op de eerste foto ziet. Vervolgens ga je met je mes langs de schil en voila….stukjes! Neem halve plakjes gerookte ham (ik haalde het vetrandje eraf) en besmeer deze dun met de roomkaas. Wikkel de stukjes meloen in een stukje ham en zet vast met een prikkertje.

2. Gerookte kip in chilisaus met ananas
Als kind was ik al super fan van de combinatie kip en ananas! Ook dit wilde ik iets specialer maken, ik besloot er een beetje pittigheid aan toe te voegen in de vorm van chilisaus.

Kip met ananas

Snijd de gerookte kip in stukjes, marineer dit in een klein beetje (!!) sweet chilisaus. Prik een stukje ananas (kies zelf of je verse ananas gebruikt of die uit blik) aan een cocktailprikker en doe hier ook een stukje gemarineerde gerookte kip aan. Klaar is Kees!

3. Warme dadel met gerookte ham
Tenslotte een warm hapje, dadel met gerookte ham. Misschien ken je de dadels in spek als je wel eens tapas eet. Spek is natuurlijk ontzettend vet. Gerookte ham is een stuk magerder, maar heeft wel die lekkere zoute smaak! Ik vind dat een heerlijk contrast bij de zoete dadel. Dadels bevatten best veel suiker (lees hier meer informatie), maar passen naar mijn idee prima in een gezond leefpatroon als je ze met mate gebruikt.

Dadel in gerookte ham

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol een dadel in een half plakje gerookte ham, ook hier haalde ik de vetrandjes weer weg. Leg ze op een bakpapiertje voor +- 8 minuten in de oven. Serveer ze met cocktailprikkers tegen vieze handen :).

Ik hoop dat ik jullie inspiratie heb gegeven met dit artikel! Lijkt het je leuk om meer ideeën te zien?

Alvast fijne feestdagen!

Groetjes, Marloes

Ga jij (een van) deze gerechtjes maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

10 reacties

  1. Lekkere hapjes, ik doe zelf die meloen hapjes vaak zonder de kaas, nog net iets slanker en naar mijn mening lekkerder. Met kerst ga ik zelf hapjes maken en serveer ik bijvoorbeeld ook geroosterde kikkererwten.

  2. vegetarisch …alles maar dan met een kaasblokje, of een plakje kaas .. of je neem vegetarisch vlees niet zo moeilijk dacht ik 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram