Jullie zijn ontzettend fan van mugcakes en vragen regelmatig om nieuwe combinaties. Ik eet ze zelf ook ontzettend graag, daarom ben ik eens gaan nadenken over een gezonde en lekker variant. Volgens mij houdt bijna iedereen van chocolade. Een gezonde mugcake met chocoladesmaak leek me daarom een mooie uitdaging! Ik kwam op een idee en probeerde het uit, ik ben enthousiast over het eindresultaat!
Ik kom heel regelmatig recepten tegen voor een gezonde chocoladecake. Vaak worden echter suikervervangers gebruikt als agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker of veel dadels. Deze producten zijn natuurlijker dan suiker, maar bevatten helaas best veel calorieën. Ik plaatste al eens eerder een recept voor een mugcake met een goed rijpe banaan. Deze bevat natuurlijk ook suiker, maar niet zo veel als de suikervervangers die ik hierboven noemde. Bovendien bevat een banaan vezels, vitamines en mineralen. Naar mij idee een perfecte toevoeging dus!
Ingrediënten (1 mugcake)Â
- 1 goed rijpe banaan
- 1 ei
- 3 eetlepels basic havermout (ongezoet)
- 1 eetlepel cacoapoeder
BereidingÂ
Prak de banaan zo fijn mogelijk. Het is niet erg als hij wat bruine plekjes heeft, naarmate een banaan rijper wordt, wordt hij zoeter. Dat is in dit recept juist heel lekker! Doe de geprakte banaan in een mok, of gebruik een kom. Voeg hier een ei aan toe en roer het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens het cacaopoeder en de havermout toe.
Roer dit alles nog een keer heel goed door, totdat al het cacaopoeder goed vermengd is met de rest. Zet de mok (of kom) vervolgens in de magnetron op de hoogste stand. Mijn kom had 1,5 minuut nodig totdat hij stevig was geworden. Ik vind het lekker als de binnenkant nog een heel klein beetje smeuïg is. Als je zwanger bent, kunt je dit beter niet doen in verband met niet goed verwarmd ei. Check na 1,5 minuut of jouw chocolade cake stevig is en doe hem anders nog eens 30 seconden in de magnetron.
Nu is je cake klaar! Haal hem uit de magnetron en smikkelen maar. Dit kan natuurlijk gewoon uit de mok/kom, maar je kunt hem ook op een bordje leggen. Ik vind deze mugcake heerlijk als ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje tegen stevige trek. Ik vind hem flink vullen, door het cacaopoeder.
Eet smakelijk!
Groetjes, Marloes
Ga jij deze gezonde chocoladecake proberen? Laat me weten wat je ervan vond!Â
Mm jammer deze versie ken ik al maar er lekker. dan maar een aanvullig op hoe je deze nog lekkerder kunt maken met een paar gehakte noten erdoor heen of geraspte kokos erover heen 🙂
Hoi Marloes!
Het ziet er weer goed uit, helaas voor mij weer een recept met banaan. Ik kan banaan niet goed handelen en vind het lastig met soortgelijke recepten een vervanger voor banaan te vinden. Zou ik in dit recept de banaan weg kunnen laten of vervangen voor iets anders?
Ja hoor! Kaki of goed rijpe mango gaat ook prima.
Deze versie kende ik nog niet! Dit ga ik dus snel een keertje proberen!
Kan je deze ook in de oven maken? Gezien het ei lijkt me dat iets fijner
Dat kan, maar dan even goed in de gaten houden wanneer hij hard wordt. Geen idee hoe lang hij zou moeten.
gezond en chocola, daar gaat mijn hart al sneller van kloppen, ik maak deze versie eigenlijk vrij vaak maar dan zonder de cacao, die gaat er de volgende keer wel bij dus 🙂
Ik maak deze mugcake regelmatig. Ik doe er meestal nog een klein handje krentjes bij, super lekker!
oei, deze ga ik dus zeker proberen. is alweer een tijdje geleden dat ik een mugcake gemaakt heb. Misschien van het weekend proberen!
Dit was mijn eerste mugcake. Wat lekker zeg! Ik kon als tussendoortje maar de helft op!
Ja! Hij vult inderdaad flink.
Meteen cacaopoeder gehaald :-), van het weekend even proberen!
🙂
Ziet er goed uit! 🙂
Lijkt me weer een heerlijke combinatie!! Ik heb nog wel een vraag over de banaan. Ik heb wel eens gehoord dat je niet meer dan 2 bananen per week moet eten in verband met de suikers. Hoe denk jij hierover?
Groeten
Ik wil hier binnenkort een artikel over schrijven! 🙂
Ik heb dit zojuist, voor de eerste keer, gemaakt.. heb er nog was frambozen bij gedaan. Mega lekker !!!!
Mooizo! 🙂
Beste marloes
Kan deze cake ook met cacaonibs maken?
Els
Ja hoor!
I’m quite pleased with the iniarmotfon in this one. TY!
Het lijkt me heerlijk recept alhoewel ik wel weer zo’n muts ben 😉 die het soort van rauwe ei wat erin gaat een beetje eng vind.. kan dit echt geen kwaad? Ook ben ik eigenlijk wel benieuwd hoeveel calorieën dit recept bevat..
Je verwarmt het ei in de magnetron, waardoor het gaar wordt! Ik denk dat het zo’n 250 calorieën bevat.
Heb hem gister gemaakt en vandaag mee als tussendoortje. Ik heb hem doormidden gesneden, zo kan ik er 2 keer van eten. Voor een beetje zurigheid een klein beetje appelstroop er op gesmeerd. Voor een volgende keer doe ik er denk ik stukjes appel of rozijntjes door. Anders vind ik hem vrij vlak van smaak.
I lirtaelly jumped out of my chair and danced after reading this!
menurut saya sih point no 4 itu yang bikin pengunjung kabur, apalagi bagi pengunjung yang ngenet lewat warnet, pasti akan bete dan biaya warnet jadi bengkak gara2 nunggu loadingnya lama, akhirnya kabuurr deh Gyahahaha
hoi! Ik wilde hem maken, maar zijn havermout eigenlijk gewoon havervlokken? 🙂 of moet het echt een soort meel zijn?
Hallo,
Waar haal je cacaopoeder? Of is dat hetzelfde poeder als waar je chocolademelk mee kunt maken?
Nee, dit is pure cacaopoeder. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen.
Hoi Marloes!
Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt en wil het binnenkort gaan proberen :). Alleen vraag ik mij af of ik het ook in een pan op het vuur zou kunnen verwarmen (i.v.m. de stralingen van de magnetron)? En hoe lang zou dat dan ongeveer moeten? Ik heb namelijk geen idee nog hoe het er uit moet zien als het klaar is.
Ik weet niet of dat kan Nathalie. Nooit geprobeerd omdat ik niet zo’n problemen heb met de magnetron.
Graag wil deze maken.
Ik heb alleen rauwe cacao van de reformwinkel .
Zijn de verhoudingen hetzelfde ??????
Grt Annie
Sodeju, wat is dit lekker zeg!!!!! Heerlijk bij de koffie!
😀
Net gemaakt….njammie
Als je hem goed gaar wilt hebben maar toch niet te droog kun je ook een scheutje melk toevoegen. Wordt hij net iets smeuïger van!
Jaa!! Goede toevoeging.