| 3 juli 2013

Gezonde Barbecue: 10 tips!

Barbecue

Ik houd er ontzettend van om met mooi weer bij elkaar te komen met vrienden of familie en gezellig samen een barbecue te houden. Heerlijk in het zonnetje met lekker eten. Een barbecue betekent echter vaak veel te veel vlees, wit stokbrood en vette sausjes. Vandaag geef ik je 10 tips over hoe je een barbecue niet alleen gezellig en lekker, maar ook gezond kunt maken! Ik geef daarbij voorbeelden van receptjes die je direct zelf kunt toepassen.

Zoals ik al zei eten we bij een barbecue vaak veel meer vlees dan wordt aangeraden. 100g vlees is de aanbevolen hoeveelheid voor een vrouw, bij een barbecue wordt dit al snel het viervoudige. Daarnaast komen er bij een barbecue altijd veel verschillende sausjes, vette salades als aardappelsalade en huzarensalade en wit stokbrood. Bij al deze gezelligheid drinken we graag een wijntje of biertje.

Af en toe ongezond eten is natuurlijk geen enkel probleem, als je echter weet dat je vaker een barbecue hebt, is het misschien een goed idee om te proberen gezondere keuzes te maken. Bovendien hoeft het er zeker niet minder lekker op te worden! Hieronder mijn 10 tips:

  • Kies voor magere vleessoorten als kip, kalkoen, magere runderlappen, hamlap, rosbief of biefstuk en maak hier kleine porties van. Vermijd hamburgers, worstjes, karbonades, speklapjes, lamsvlees en bijvoorbeeld slavinken.
  • Serveer naast vlees ook vis, maak bijvoorbeeld spiesjes van garnalen, ui en paprika of maak stukjes zalm of witvis. Heerlijk recept met zalm: doe een stukje zalm in aluminiumfolie, besprenkel met citroensap en kruiden naar keuze (dille, tijm, peterselie etc.) en een beetje zout. Vouw het folie goed dicht en leg het pakketje +- 15 minuten op de barbecue.
  • Marineer vlees en vis, dan heb je geen sausjes nodig! Leg kip even in een mengsel van wat olie, kerrie, paprikapoeder en knoflook. Rundvlees is heerlijk te marineren in wat olie met ketjap en tijm. Garnalen doen het prima in een beetje olie met knoflook en chilipoeder. Je kunt ook de kruiden en olie op tafel zetten, dan kan iedereen zijn eigen marinade maken.

Zalm in folie

  • Zorg voor veel groentes. Maak spiesjes van ui en champignon, leg dikke plakken aubergine en courgette op de barbecue of snijd maïskolven in stukken, kook ze even 10 minuten voor en leg ze op de barbecue. Strooi er na afloop wat paprikapoeder op en smullen maar!
  • Zorg dat er niet alleen huzarensalade en aardappelsalade is, maar maak ook heerlijke groentesalades of zet bakjes rauwkost neer (komkommer, tomaat, wortel etc). Je kunt aan een groentesalade eventueel ook pasta of andere koolhydraatrijke producten toevoegen. Bijvoorbeeld deze salade met ei en avocado, deze met quinoa of deze met kaas en noten.
  • Het duurt bij een barbecue vaak even voordat je eten krijgt. Het is dan heel verleidelijk om veel stokbrood te eten, dit levert je lichaam weinig nuttige voedingsstoffen maar wel veel calorieën! Neem maximaal 2 stukjes stokbrood en pak ander wat tomaatjes, komkommer of neem alvast wat salade. Zorg dat je een glas water voor je neus hebt staan, dit kan helpen de ergste honger wat uit te stellen.
  • Beperk de hoeveelheid bier en wijn dat je drink zo veel mogelijk. Maak hiervoor vooraf afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Ik mag vanavond 2 wijntjes’. Bepaal dit aantal zelf! Drink je er normaal wel 8? Neem dan 4 als uitgangspunt. Je zult merken dat als je met een plan heen gaat, je hier beter rekening mee kunt houden. Begin met een glas water of een glas light frisdrank en neem daarna pas een biertje of wijntje, dan is je ergste dorst al verdwenen. Neem na ieder glas bier of wijn een glas water. Ongemerkt minder bier drinken? Maak dan eens deze heerlijke radler.

Bbq veggies

 • Is de barbecue bij iemand anders? Maak dan zelf een gezonde salade en geef deze als aanvulling aan de gastvrouw/heer. Ze zullen je gebaar waarschijnlijk erg waarderen en jij weet zeker dat je iets gezonds kunt kiezen. Twijfel je of dit gebaar gewaardeerd wordt? Bel dan even vooraf en stel voor ook iets te maken.
 • Zin in een zoete afsluiter? Maak dan een heerlijke salade van vers fruit (bijvoorbeeld meloen, ananas en aardbei) of leg een banaan op de barbecue tot hij van buiten zwart is. Je kunt ook een spiesje maken van ananas en banaan en deze op de barbecue leggen.
 • Heb je toch behoefte aan een sausje? Maak dan zelf knoflooksaus van 1 deel fritessaus (minder vet dan mayo), 1 deel magere yoghurt, knoflook, zout en kruiden naar keuze. Of nog gemakkelijker: meng knoflooksaus of whiskeysaus uit een flesje met magere yoghurt. Een andere optie is om een ui te bakken in een pan, wat kruiden en knoflook toe te voegen en gezeefde tomaten. Klaar is je heerlijke tomatensaus, heerlijk bij zowel vlees en vis als groenten!

Geniet vooral heerlijk van de barbecue. Nog een bonustip: eet langzaam! Je merkt op deze manier eerder dat je genoeg hebt gehad. Als de rest nog niet is uitgegeten, zal je toch in de verleiding blijven ook nog iets te nemen. Stop af en toe even met eten en drink een glas water.

Ik hoop op heel veel barbecue-weer! Eet smakelijk.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete healthy-barbecue recept?

Bron foto 1

6 reacties

 1. goede tips! vanuit huis werd met bbq/gourmetten/etc altijd iets op de grill gelegd terwijl je het andere stukje kon eten. dan hoefde je nooit te wachten want het ene stukje gaarde wanneer je het andere stukje aan het eten was. zo eet je dus snel te veel! mijn tip is om pas iets nieuws op de bbq te leggen als je je vorige stukje op hebt, zo geef je je lichaam de kans om op tijd aan te geven dat je vol zit en eet je niet per ongeluk te veel!

 2. Onbewust doe ik veel van deze dingen al, omdat ik gewoon niet van vet vlees en veel sausjes houd haha :p Alleen het stokbrood blijft een lastige!

 3. waarom geen lamsvlees? wat is er ongezond aan een (zuig)lam op de bbq? sterker nog een bbq zonder lamsvlees, noem ik geen bbq.

 4. Hele handige tips voor een gezonde en gezellige barbecue!
  Ik heb zelf een paar weken terug een compleet georganiseerde barbecue van
  ideaalcatering besteld. Ondanks dat ik zelf niet echt een vleesliefhebber ben
  heb ik echt genoten van het ruime assortiment producten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram