Gezond voorbeeld kind
| 23 juni 2020

Gezond voorbeeld zijn voor je kinderen – Mijn tips!

Dit is een onderwerp dat niet vaak voorbij komt op optimavita.nl, hoe ga je om met kinderen en een gezonde leefstijl. Ik krijg er echter wel veel vragen over en vind het een waardevolle aanvulling op mijn onderwerpen. Vandaag geef ik een aantal tips over hoe je een gezond voorbeeld kunt geven voor jouw kinderen, zonder daarin te hoeven overdrijven. Ik ga je niet voorschrijven hoe jij jouw kinderen moet opvoeden, maar geef je een aantal dingen om over na te denken!

Eetpatroon krijg je mee van je ouders

Een heel groot deel van hoe jij later met eten en gezond leven omgaat, wordt bepaald door je opvoeding. Al vanaf jonge leeftijd observeren kinderen hoe hun ouders omgaan met bepaalde situaties. Je kunt hierin dus een grote invloed hebben op hun latere leven.

Je herkent misschien zelf ook wel dat je bepaalde positieve gewoontes hebt meegekregen. Bij ons in het gezin werd sporten bijvoorbeeld altijd gestimuleerd. Ook zijn er misschien minder gezonde gewoontes die je later maar moeilijk kan afleren. Wij aten bijvoorbeeld altijd een toetje na het avondeten, waardoor ik jarenlang zoete trek kreeg na de warme maaltijd. Ik wilde dit graag afleren, maar dat kostte me enorm veel moeite.

Bij mijn cliënten zie ik ook meer ‘ernstige’ problemen voorkomen door hun opvoeding. Bijvoorbeeld dat ze zichzelf troosten met eten, omdat hun ouders dit ook altijd deden. Of dat ze maar weinig lusten, omdat ze niet gewend zijn gevarieerd te eten. Ze kregen geen gezond voorbeeld.

Gezond voorbeeld geven aan je kinderen

Ik ben absoluut geen opvoedkundige (en zelfs geen moeder!) en wil je dan ook geen strenge richtlijnen geven voor hoe jij jouw kinderen zou moeten opvoeden. Wel denk ik je door mijn kennis en ervaring als diëtist en sportprofessional wat stof tot nadenken mee te kunnen geven. Hieronder mijn tips om een gezond voorbeeld te worden:

Bied gevarieerd eten aan

Wist je dat het wennen aan verschillende smaken al begint tijdens de zwangerschap!? Kinderen moeten iets soms wel 10x of nog vaker proeven, voordat ze de smaak gaan waarderen. Van nature vinden ze zoet lekker. Zeker een bittere smaak duurt over het algemeen even voordat ze het zullen accepteren. Denk eens na over hoe gevarieerd jullie eetpatroon is. Zou je hier nog winst uit kunnen halen? Zet bijvoorbeeld ook eens minder bekende soorten groenten en fruit op tafel, of bijvoorbeeld iets als quinoa, roggebrood, karnemelk of olijven. Zo leert jouw kind verschillende producten kennen.

Hoe ga je om met ongezond eten?

Naar mijn idee heeft een gezonde leefstijl ook alles te maken met leren omgaan met ongezond eten. Denk er eens over na hoe jullie hier mee omgaan? Ik merk dat sommige ouders hier heel streng in zijn, anderen juist heel makkelijk. Als ik zelf kinderen zou hebben dan zou ik zeker grenzen stellen aan ongezond eten. Ik geloof dat kinderen grenzen nodig hebben, om te leren hoe ze zich zouden moeten gedragen. Zelf zou ik ongezond eten niet verbieden, omdat ze er dan op een normale manier mee leren omgaan. In mijn ogen is ongezond eten niet slecht, maar heerlijk voor af en toe! Ook hierin kun je als ouder je eigen weg proberen te vinden. Het helpt al om bewust te zijn over hoe je hiermee om gaat.

Denk na over wat en wanneer je aanbiedt…

Wij koppelen eten vaak aan bepaalde situaties. Ook kinderen doen dit. Krijgen ze bijvoorbeeld altijd een snoepje als ze gevallen zijn? Dan betekent dit kennelijk dat eten troost biedt. Denk er eens over na hoe jij hiermee om gaat! Eten jullie bijvoorbeeld op zondag altijd patat? Of is er tijdens een filmavond altijd iets lekkers? Kan het niet gezellig zijn zonder eten? Haal je in de stad altijd een gebakje? Of ga je niet bewegen zodra je ook maar de kleinste loopneus hebt? Ik zeg niet dat deze situaties allemaal ‘fout’ zijn, maar ik denk wel dat het belangrijk is om te beseffen dat je onbewust een signaal afgeeft aan je kind(eren).

Stimuleer sporten en bewegen

Een advies dat ik je wél heel graag wil meegeven, is dat het zo ontzettend belangrijk is om sporten en bewegen bij kinderen te stimuleren. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook voor hun motorische ontwikkeling! Laat ze verschillende vormen van beweging ontdekken. Ook met een klein budget is er veel mogelijk! Denk aan buiten spelen, skeeleren, trampoline springen, pleintjesvoetbal, tikkertje etc. (check eventueel marktplaats voor materiaal!). Wist je dat gemeentes ook vaak potjes hebben om ervoor te kunnen zorgen dat alle kinderen kunnen sporten!?

Hoe gedraag jij je zelf?

Geef jij een gezond voorbeeld? Besef je heel goed dat jouw kinderen je al vanaf jonge leeftijd observeren. Hoe ga jij met eten om? Eet je gezond? Proef je dingen eerst voordat je besluit of je het lekker vindt of niet? Ben je altijd op dieet? Vind je jezelf te zwaar? Vind je beweging belangrijk? Sla je wel eens maaltijden over? Eet je bijvoorbeeld koolhydraatarm of laat je anderen producten staan?

Natuurlijk hoef je geen gezondheidsgoeroe te zijn! Ook kleine signalen dragen bij. Naar mijn idee is het helemaal niet erg als je niet de grootste fan van sporten bent, maar scheelt het al enorm als je toch je best doet om af en toe te gaan, of in ieder geval regelmatig te fietsen of wandelen.

Aan tafel eten

Er zijn meerdere onderzoeken die uitwijzen dat het goed is voor kinderen om met volwassenen aan tafel te eten. Ze zouden hierdoor onder andere meer groenten eten. Ik geloof dit zeker, omdat ze aan tafel jou kunnen observeren en minder afleiding hebben dan bijvoorbeeld voor de TV.

Betrek ze bij het eetpatroon

Kinderen zijn vaak heel nieuwsgierig van nature. Dit kun je goed gebruiken om ze vertrouwd te maken met verschillende producten. Laat ze bijvoorbeeld helpen met koken en/of vertel wat je aan het doen bent. Ook kun je ze keuzes geven als: wil je vanavond broccoli eten of worteltjes? Of wil je banaan of appel als fruitmoment? Zo hebben ze meer het gevoel dat ze de regie hebben over hun eigen eetpatroon, terwijl jij ze evengoed richting geeft.

Neem je verantwoordelijkheid

Wat ik je vooral wil meegeven, is dat je beseft hoe groot de impact is van wat je ze meegeeft op jonge leeftijd. Ik merk dat veel ouders het lastig vinden om nee te zeggen tegen bijvoorbeeld heel veel snoep. Bedenk je dan dat we het hier hebben over de gezondheid van jouw kind en over zijn of haar relatie tot eten voor de rest van het leven! Ik snap dat het vinden van een balans ontzettend lastig kan zijn. Probeer er in ieder geval bewust mee bezig te zijn.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips! Als jullie het leuk vinden, kan ik vaker artikelen delen met tips voor gezond leven bij kinderen. Ik weet niet of er animo voor is, dus geef het gerust eerlijk aan!

Groetjes, Marloes

Heb jij kinderen? Vind je dit soort artikelen interessant?

7 reacties

  1. Leuk artikel weer Marloes.
    Ik heb een manier gezocht om niet altijd veel lekkers in huis te hebben voor de kinderen, wat ik dan vervolgens zelf ging opeten als zij op bed lagen. Ze mogen nu 1x per week iets kiezen uit de supermarkt wat ze het allerlekkerste vinden. Hierbij hoeven ze niet te letten op hoeveelheid of prijs, maar wel 1 verpakking. Ze mogen dit op hun slaapkamer hebben en opeten wanneer ze er trek in hebben. De ene eet het de eerste dag al op, de ander heeft aan het einde van de week nog over. Ze mogen dit zelf beslissen. Het is leuk om te merken dat ze elke keer heel bewust iets kiezen waar zij trek in hebben en niet iets wat ik heb gekocht voor ze. Van ijsjes, tot boterkoek, tot pringles chips. Voor ons werkt dit heel goed.

    Het avondeten doen wij aan tafel, maar zou best wat gevarieerder kunnen. Ik lust zelf helaas niet alles en vind het dan toch lastig iets te koken waar ik zelf niet van geniet.

  2. Mooi artikel! Soms is een balans vinden in het gezin best lastig.
    Wij hebben de regel dat ze fruit mee naar school krijgen en als ze uit school komen krijgen ze nog een klein bakje fruit, met een snoepje of koekje erbij. De jongste gaat nog niet naar school, maar die eet precies hetzelfde. Ze drinken water, melk en thee zonder suiker. In het weekend mogen ze wat extra’s, een bakje chips of iets dergelijks en ranja of een keer fruitsap. Eten doen we aan tafel, ook het fruit of een snoepje. Ik heb vroeger altijd veel gesnoept en niet heel gevarieerd leren eten en ik wil mijn kinderen dat wel echt meegeven. Nu gaat dat nog prima gelukkig, ze zijn 7, 5 en 2. Over een paar jaar zal het misschien moeilijker worden.

  3. Ik heb zelf een zoontje van 14 maanden en dat is een lust voor het oog met eten. Hij eet alles! Hij wil ook alles wat ik of mijn man eten proeven.
    Maar bij ons ook nog geen koekjes oid. Gewoon groente en fruit als snackjes. Alleen als er feest is, dan wel een uitzondering. En mijn ouders passen op en die houden er ook wel van om hem een keertje vanillepudding ipv yoghurt te geven😉

  4. Voor jongere kinderen werkt het allemaal prima wat je schrijft. Heb daar al wel de ervaring mee. Maar wat zijn je tips bij tieners? De een heeft een voorkeur voor de vettere dingen en de andere juist zoet…… En om nou helemaal niets van dat soort dingen in huis te hebben gaat dan weer te ver. De jongsten zien het weer van de ouderen en waar blijft dan het goede voorbeeld dat ikzelf wil stellen? Dat vind ik wel een struggle soms……..

  5. Hi Marloes,

    Een heel interessant artikel! Volg je al een tijdje. Complimenten voor je enthousiasme voor voeding en gezondheid. Erg inspirerend!
    Ik zou zelf graag met deze doelgroep werken. In mijn werk als kraamverzorgende en in de horeca en als moeder zijnde. Sprak dit onderwerp altijd zeer aan. Veel ouders worstelen met de opvoeding en dan is het ‘zoet’houden vaak de oplossing.
    De ouders hebben werkelijk geen idee.
    Helaas ben ik niet aangenomen op de HBO opleiding. Zoek nu nog naar een weg om toch mijn droom te kunnen verwezenlijken. Dan op mbo niveau. Jij nog een tip misschien?

    1. Hoi!
      Ik ben zelf bezig met een thuisstudie voor gewichtsconsulente. Ik heb als verdiepingsmodule “gezonde voeding voor het hele gezin” gekozen.
      Is misschien wel leuk om eens te kijken voor je. Het is op MBO-niveau.
      Je mag wel minder mensen begeleiden dan een diëtiste natuurlijk, maar toch nog een behoorlijke doelgroep!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram