Afvallen Tussendoortjes Voeding Voedingstips

Gezond tussendoortje: Sojabonen!

Door

Sojabonen

Als ik sushi eet, bestel ik ook vaak een bakje met sojabonen (ook wel Edamame genoemd). Ik vind ze erg lekker als afwisseling in mijn sushi-maaltijd. Ik had ze ook al een hele tijd op mijn to-do lijstje voor een artikel, omdat ik ze ook heerlijk vind als healthy snack. Omdat je ze eigenlijk alleen bij de toko kon kopen, hebben jullie ze tot nu toe nog niet voorbij zien komen. Ik vind het fijn om te schrijven over producten die iedereen gemakkelijk kan verkrijgen. Toen ik ze laatst spotte bij de Albert Heijn, kon een artikel natuurlijk niet meer uit blijven!

Wat zijn sojabonen?
De sojaboon is de vrucht van een sojaplant, een peulvrucht om precies te zijn. De plant groeit voornamelijk in Azië en Noord- en Zuid Amerika. Vooral in Azië wordt hij al eeuwen gebruikt als gezond product. Gewoon puur, maar er wordt ook sojamelk, sojaolie, tofu en tempé van gemaakt.
Het zijn kleine groene boontjes, die groeien in een groene peul. De schil is niet te eten, je eet dus alleen de boontjes eruit. Dit kun je gemakkelijk doen door je tanden om de peul te klemmen en de boontjes eruit te ‘ritsen’.

Collage sojabonen

Waarom zijn ze gezond?
Sojabonen bevatten net als alle peulvruchten veel eiwit. Deze geven je lang een verzadigd gevoel en ze helpen met de opbouw van spieren. Daarnaast bevatten sojabonen veel voedingsvezels, die je ook een verzadigd gevoel geven en helpen bij een goede darmwerking. Tenslotte bevatten de boontjes nog een aantal specifieke voedingsstoffen:

 • Lecithine, dat een positief effect heeft op je cholesterolgehalte. Zo zouden sojabonen helpen met het voorkomen van hart- en vaatziekten.
 • Genisteïne, een natuurlijk hormoon dat positief werkt op collageen. Dit helpt bij het houden van een strakke huid en het tegengaan van rimpels. Ook zou het de vorming van kankercellen tegengaan.

Ook wordt er gezegd dat soja opvliegers zou kunnen tegengaan, maar er zijn ook studies die dit tegenspreken. Sowieso denk ik dat bovenstaande effecten alleen optreden bij heel frequent gebruik van sojabonen. Geraffineerde sojaproducten zoals bijvoorbeeld sojamelk en tofu, zouden deze positieve effecten niet geven volgens veel onderzoeken.

Hoe kun je ze eten?
Ik gebruik sojabonen graag als snack tussen mijn maaltijden door. Gek genoeg houd ik niet van sojamelk, maar vind ik de boontjes heerlijk. Je kunt ze ook prima verwerken in een salade, in een warme maaltijd of bijvoorbeeld in een wrap. Bij sushi-restaurant serveren ze het dus als bijgerecht. Ik geef je binnenkort een voorbeeld van een wrap met sojabonen.

Als snack raad ik zo’n 100g gepelde sojabonen aan. Deze bevatten 110kcal, 4g koolhydraten waarvan 2,5g suiker, 4,5g vet waarvan 0,9g verzadigd vet, 10g eiwitten en 5g voedingsvezels. Je kunt ze eventueel wat meer smaak geven met een beetje citroensap en/of een beetje zout en peper.

Sojabonen3

Waar koop je ze?
Ik kocht dit bakje kant en klare sojabonen bij de Albert Heijn. Voor 175g betaalde ik €1,99. Je kunt sojabonen goedkoper krijgen bij de toko. Vooral in de diepvries vind je ze daar vrijwel altijd. Je kunt ze dan even 3-4 minuten koken, vervolgens haal je ze uit de schil en kun je ze opeten.

Mijn mening
Persoonlijk verwacht ik geen wonderen van de sojaboontjes. Zoals ik hierboven al zei, moet je er wel héél veel eten om een effect te zien in je huid of op je cholesterolgehalte. In combinatie met andere gezonde producten bereik je naar mijn idee hetzelfde effect! Er zijn namelijk veel meer producten die positief werken op deze aspecten van gezondheid. Ik eet ze dus gewoon omdat ik ze lekker vind, als afwisseling op mijn andere gezonde snacks. Ze geven me lekker lang een vol gevoel, dat vind ik ideaal.

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens sojabonen? Ga je ze proberen na dit artikel?

 

Bron afbeelding sojaboon

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (14)
 1. Bea 7 jarengeleden

  Ik ben de laatste tijd op zoek naar eiwitrijke en gezonde snacks. Ga deze zeker eens proberen

  Reageer
 2. Alia 7 jarengeleden

  Ik haal ze wel eens bij de AH to Go. Mensen kijken alleen wel een beetje raar wanneer ze je een ‘sperzieboon’ in je mond zien stoppen en er weer uit halen. Dat maakt het voor mij alleen maar leuker

  Reageer
 3. Ruby 6 jarengeleden

  Dankjewel voor deze uitleg! Ik ben dol op sojabonen sinds ik in Indonesie heb gereist. Nu terug in Nederland merk ik hoe moeilijk het hier is om aan sojabonen, en met name de heerlijke tempeh, te komen. Terwijl je het daar op elke straathoek vindt! En nu snap ik waarom hun huid er altijd zo mooi uitziet 😉

  Reageer
  • pita 6 jarengeleden

   ok

   Reageer
   • Thea 5 jarengeleden

    Pita ken jij tante Rita?

    Reageer
 4. Wilfried 6 jarengeleden

  Soja gezond?

  Lees dan deze informatie eens op volgende pagina: http://www.bertyn.eu/soja

  Ik kom er zeker nier aan.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Zo is er voor vrijwel alle producten wel een tegenargument te geven :). Valt me wel op dat het altijd gaat om ‘grote hoeveelheden’ die schadelijk zijn. Is dit niet met alles zo? Dat teveel gebruiken niet verstandig is?

   Reageer
 5. Jaa ik vind ze heeeerlijk! Ben dan ook hard op zoek naar ze hier in de buurt haha!

  Reageer
 6. Carmen 5 jarengeleden

  Zou je deze van de ah ook kunnen opwarmen?

  Reageer
 7. Richard 3 jarengeleden

  Hipster food 🙂 Ik moet er altijd maar een beetje om lachen. Ineens zo’n massahysterie om een hip produkt. Een gewoon ‘Nederlands’ produkt of boontje vinden ze dan nx aan en zo saai, maar een sojaboontje vinden ze heeeelemaal geweldig en heerlijk 🙂

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Als je me volgt dan weet je dat ik net zo enthousiast wordt van een kidneyboon of een kikkererwt 🙂

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: