Gezonde producten Recepten Tussendoortje Tussendoortjes Voeding

Gezond tussendoortje: Maïskolf!

Door

Maiskolf2

Ik vind het super fijn om af te wisselen met verschillende soorten tussendoortjes. Groenten, fruit en graanproducten zijn dan natuurlijk inkoppertjes, maar er zijn soorten waar je misschien niet zo snel aan denkt! Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een maïskolf als tussendoortje? Ik vertel je hoe ik deze gezonde snack binnen 3 minuten klaar maak!

Je zou misschien denken dat maïs een groentesoort is, maar het is officieel een graansoort. Het bevat veel voedingsvezels en verschillende B-vitamines. Je kunt maïs natuurlijk gewoon in blik kopen, maar ik vind het veel meer smaak hebben als je het direct van de kolf eet. Bovendien worden aan blikken maïs vaak onnodige stofjes toegevoegd.

Verse maïskolven moet je minimaal 15 minuten koken, daar ben ik vrijwel altijd te lui voor als ik even snel een tussendoortje wil hebben. Voor mij geen verse maïskolven dus! Maar daar heb ik een handige oplossing voor gevonden.

Maiskolf

Ik koop mijn maïskolven namelijk voorgekookt! Je vindt deze tussen de verse groenten in de supermarkt, vrijwel altijd zijn de kolven per twee luchtdicht verpakt. Ik snijd een van de kolven door midden door hem even in te snijden met een scherp mes en vervolgens te ‘knakken’. Vervolgens doe ik mijn kolfje voor ongeveer 1 minuut in de magnetron. Klaar is je heerlijke snack!

Dit is helemaal lekker met een beetje boter, maar dat voegt natuurlijk wel extra calorieën toe. Ik moet toegeven dat ik wel vaak wat zout over mijn kolf strooi, dat is zo lekker! Heb jij een hoge bloeddruk? Dan raad ik dat zeker af.

Over de calorieën in maïs, zijn veel onduidelijkheden! Vooral de calorieën in een maïskolf zijn moeilijk te vinden. Daarom heb ik voor jullie gewogen hoeveel maïs er van een hele kolf komt. Dit is 160g. Ik neem een halve maïskolf, dus ongeveer 80g maïs. Ik schat dit op zo’n 70 calorieën. Een hele kolf bevat dus ongeveer 140 calorieën. Een goede hoeveelheid voor een tussendoortje als je het mij vraagt!

Doordat je lang bezig bent met het knagen aan de kolf en doordat de maïs veel vezels bevat, houd je lang een vol gevoel. Ik vind dat erg prettig!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens maïs als tussendoortje?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Nienke 5 jaargeleden

  Wat fijn om te lezen!!! Ik ben zo dol op mais, maar dacht dat het echt weinig ‘gezonds’ bevatte, dus dit maakt mijn dag goed; ik ken mijn tussendoortje voor vandaag al ;-)!

  Reageer
 2. Alia 5 jaargeleden

  Ik eet het ook eigenlijk nooit als tussendoortje, maar wel eens als ingrediënt wanneer ik tussendoor soep of een salade eet.

  Bij het bbq-en heb ik er wel vaak kolven bij en onze hond is dol op de lege kolven, zelfs zonder maïs!

  Reageer
 3. Vera 5 jaargeleden

  Ik zag ze vandaag liggen bij de Albert Heijn. Ik vond ze best duur, €2,50 voor 2 maïskolven. Aan de prijzige kant, voor mijn beurs dan. Volgende keer bij de Aldi eens opletten of die ze ook hebben.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Of in de diepvries 🙂

   Reageer
   • Vera 5 jaargeleden

    Daar zal ik straks eens kijken, bedankt voor de tip!

    Reageer
 4. Nadia 5 jaargeleden

  Wij halen de maïskolven bij de boer of op de markt. Ze zijn heerlijk! Je kunt ze zelf koken en nadien licht met zout bestrooien. Nu maak ik ze klaar in de Airfyer 10 minuten op 200 graden. Je smeert ze licht in met zonnebloemolie en strooi er een beetje zout op en dan in de Airfyer! Zo lekker!!!!!!

  Reageer
 5. Meray 5 jaargeleden

  Ik heb ze gevonden van bonduell ingevroren. Verpakt per twee voor €1.35 bij jumbo 🙂

  Reageer
 6. martien 4 jaargeleden

  1-5-2016 woon op dit moment in thailand en elke morgen komt er een mevrouw langs met vers gekookte maiskolven en die kosten 5 voor 20 bath samen,dit is totaal 50 eurocent.ze zijn zalig.
  ook de mangos ,watermeloen en ananas zijn kersvers en kan elke dag niet meer zonder en ook spotgoedkoop.groeten uit het paradijs.

  Reageer
 7. juli 12 maandengeleden

  Maiskolven hoeven echt geen kwartier te koken hoor! 5 minuten in een hapjespan met ongezouten kokend water, halverwege omdraaien en ze zijn perfect!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: