gezond leven zwangerschap
Feiten en fabels Trends Voeding

Gezond leven tijdens de zwangerschap

Door

Vandaag een artikel dat lang niet voor iedereen interessant is, maar waar ik wel heel vaak vragen over krijg. Hoe zit het namelijk met gezond leven tijdens de zwangerschap? Vaak hoor je dat het niet verstandig is om af te vallen, is dat ook zo? En hoe zit het eigenlijk met sporten? In dit artikel geef ik je tips.

Waar ik het níet over ga hebben

Dit artikel gaat niet over de standaard voedingsadviezen voor zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, weet je denk ik wel dat het verstandig is om bepaalde producten niet te eten. Denk aan rauw vlees, alcohol, rauwmelkse kazen, veel cafeïne en ongewassen fruit en groenten. Ook het extra gebruiken van foliumzuur en vitamine D is denk ik bekend nieuws. Wil je daar meer over weten? Kijk dan eens op de site van het voedingscentrum bij het onderdeel zwangerschap.

maaltijdsalade kip pesto

Gezond eten tijdens de zwangerschap

Waar we het wél over gaan hebben, is basistips voor gezond leven tijdens de zwangerschap. We weten denk ik allemaal wel dat eten voor twee echt niet nodig is. Ik heb hieronder een aantal handige tips voor je:

 • Net als voor je zwangerschap, is het belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen gebruikt. Eet dus voldoende groenten en fruit, kies voor volkoren producten, neem dagelijks zuivel(vervangers) en vlees(vervangers) en zorg ervoor dat je je goede vetten binnen krijgt.
 • In sommige periodes van je zwangerschap zul je meer trek krijgen. Neem dan gerust een extra boterham, stuk fruit, cracker of een ander gezond product. Heb je daar geen trek in? Dan weet je dat je niet echt honger hebt, maar lekkere trek :). Daarover later meer.
 • Ook kan het zo zijn dat je in bepaalde periodes minder trek hebt, doordat je baby op je maag drukt. Je kunt dan het beste jouw voeding goed verspreiden over de dag. Kies liever voor 6 kleinere maaltijden dan voor 3 grote, zo krijg je toch al je vitamines en mineralen binnen.
 • Blijf voldoende drinken, net als voor je zwangerschap. Het advies blijft 2 liter vocht, maar extra drinken is geen probleem.

Eet en drink dus eigenlijk gewoon zoals je deed voordat je zwanger was! Gezond eten is nu niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je kindje. Varieer lekker met verschillende producten, dan krijg je alle goede voedingsstoffen binnen.

aanleg om dik te worden feit fabel

Lekkere trek

Tijdens de zwangerschap kun je regelmatig ‘last’ krijgen van lekkere trek. Je hormonen zijn aardig aan het racen, dat merk je wel! Mijn advies is eigenlijk net als je niet zwanger zou zijn:

 • Probeer te onderzoeken of je écht trek hebt, of dat het lekkere trek is.
 • Waar komt die trek vandaan? Soms is het uit verveling, verdriet, frustratie of gewoonte. Probeer de oorzaak aan te pakken! Zoek afleiding, bel een vriendin op of ga bijvoorbeeld een stukje wandelen.
 • Tijdens je zwangerschap heb je een extra motivatie: veel ongezonde producten nemen is niet alleen onverstandig voor jou, maar ook niet aan te raden voor je kindje!
 • Verwen jezelf af en toe met iets lekkers! Het is echt niet erg om gewoon je genietmomentjes te houden. Neem dan datgene waar je écht heel veel zin in hebt (mits je het kunt eten tijdens je zwangerschap natuurlijk).

Afvallen tijdens de zwangerschap

Als je afvalt, komen er stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Het is dus niet aan te raden om bewust te gaan afvallen tijdens je zwangerschap. Een zo gezond mogelijk gewicht hebben, is wenselijk voordat je zwanger wordt.

Tijdens de zwangerschap is het normaal om zo’n 6-16kg aan te komen. Vrouwen die een hoger gewicht hadden voor de zwangerschap, komen vaak minder aan dan vrouwen met een laag gewicht voor de zwangerschap. Dit is niet erg! Juist heel gezond.

Merk je dat je toch afvalt, bijvoorbeeld doordat je vaak misselijk bent? Geen paniek. Probeer gewoon zo gezond mogelijk te eten in kleine porties. Neem bij twijfel contact op met de huisarts of verloskundige.

Sporten tijdens de zwangerschap

Ik krijg ook veel vragen over sporten tijdens de zwangerschap. Wat kun je beter wel en niet doen? Mijn advies is altijd om goed naar je lichaam te blijven luisteren. Bewegen is ontzettend goed voor jouw gezondheid en die van de baby. Ik raad je aan om dagelijks 30 minuten te bewegen. Eigenlijk kun je gewoon alles doen, zo lang het niet onprettig voelt. Ik ken vrouwen die nog hardlopen terwijl ze al een paar maanden zwanger zijn! Risicosporten zoals vechtsporten met contact, kun je uiteraard beter niet doen tijdens de zwangerschap.

Meestal raad ik aan om sporten en bewegingsvormen te doen die je eerder ook al deed. Ik zou niet aanraden te starten met hardlopen als je al 3 maanden zwanger bent. Je spieren zijn er dan niet op ingesteld en de kans op klachten is groter. Blijf dus goed naar je lichaam luisteren en kies een minder intensieve vorm van bewegen als het sporten niet meer prettig voelt.

Luister dus goed naar je lichaam, zoek niet je grens op maar stop als dat nodig is. Buikspieroefeningen raad ik af na 3 maanden zwangerschap. Bewegen kun je blijven doen zo lang als het gaat! Ik heb heel regelmatig vrouwen begeleid die een paar dagen voor de bevalling nog in de sportschool waren. Wel met een aangepast schema natuurlijk :).

Conclusie

Eigenlijk verschilt gezond leven tijdens de zwangerschap niet zo veel van ‘normaal’ gezond leven. Het kost misschien wat extra doorzettingsvermogen omdat je soms vaker lekkere trek krijgt of minder zin hebt om te bewegen. Bedenk dan dat je het doen voor de beste reden die er is: voor jezelf en voor je kindje!

Groetjes, Marloes

Let(te) jij op gezond leven tijdens je zwangerschap?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. Janneke 4 jarengeleden

  Misschien nog een leuk weetje van deze verloskundige die onderzoek deed naar sporten in de zwangerschap voor een afstudeeronderzoek (2016) : sporten draagt bij aan een gezonde gewichtstoename. Als je blijft sporten kom je tot 7 kg minder aan in de zwangerschap! (Ons adv was voldoen aan de combinorm). Aanleiding voor ons onderzoek was dat de zwangerschap vaak het keerpunt is voor vrouwen om teveel kilo aan te komen en niet af te vallen waardoor ze obesitas krijgen. Bovendien heeft sporten nog veel meer voordelen, zoals minder klachten, minder kans op een vroeggeboorte en vooral een sneller herstel na de bevalling !

  Reageer
 2. Vera 4 jarengeleden

  Ook zonder zwanger te zijn een interessant artikel om te lezen! ?

  Reageer
 3. Anoniem 4 jarengeleden

  Heel interessant!! Ik ben vooral ook heel benieuwd naar voeding om zwanger te worden. Zijn daar nog belangrijke zaken in?

  Reageer
 4. Melany 4 jarengeleden

  Ik ben nu 15 weken zwanger van de tweede en ben altijd een fan geweest van gezond eten en bewegen.
  Ik merk nu dat ik steeds meer zin krijg in allemaal lekkere dingen. Erg moeilijk om me in te houden. Terwijl ik voor mijn zwangerschap daar heel goed in was. Wel even fijn om dit artikel te lezen zodat ik beter eerst kan nadenken voordat ik ga snoepen.

  Ik sport wel nog, wat ik heerlijk vind. Ik doe thuis low impact cardio of hiit workouts. Blijft een lekker gevoel als je klaar bent met sporten.

  Reageer
 5. Ariella 4 jarengeleden

  Wat een interessant artikel, ik heb een dochtertje van 10 maanden en dit was goed van pas gekomen tijdens mijn zwangerschap. Ik was door verschillende factoren (veel vocht vastgehouden) 25 kilo aangekomen en ik vecht nu nog met de kilo’s. Maar sinds ik optima vita ontdekt heb, lukt het me eindelijk om af te vallen. Nu al 5 kilo. Voordat we aan een tweede kindje beginnen wil ik graag een gezond gewicht hebben en als het dan zover is houdt ik dit artikel in mijn achterhoofd.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: