Gezond leven in december

Het is vandaag 1 december! Er komt een hele lastige tijd aan, als het gaat om gezond leven. Ik weet dat heel veel mensen zich best druk maken, om hoe ze deze maand op een goede manier door komen. Daarom besloot ik in dit artikel uitgebreid de tijd te nemen om je daar tips over te geven. Ik doe dit in een video, maar omdat ik weet dat sommige mensen liever een artikel lezen, staan de tips ook hieronder, mét handige links naar eerder geschreven artikelen.

Vrijwel al de cliënten in mijn praktijk stellen vragen over de moeilijke decembermaand. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aan kom? Hoe kan ik toch een beetje gezond leven? Hoe maak ik de feestdagen gezond? Daar heb ik natuurlijk mijn ideeën over! Hier komen mijn tips voor jou:

1. Ik begin met de meest belangrijke tip in mijn ogen: vergeet alsjeblieft niet dat december juist ook een ontzettend leuke maand is! Je zult waarschijnlijk ongezonder eten dan in andere maanden en waarschijnlijk niet afvallen, of misschien zelf iets aankomen. Maar is dat ECHT zo’n probleem?? Ik denk het niet. Als je het een klein beetje binnen de perken houdt, ben je binnen een week weer op je normale gewicht. Tip 1 is dus, maak je niet te druk!
2. Mijn tweede tip heeft daarmee te maken. Ik raad je namelijk aan om tijdens de feestdagen (dus met Sinterklaasavond, tijdens de kerstdagen en met oud en nieuw) niet te letten op gezond eten. Ga deze dagen gewoon heerlijk genieten! Af en toe ongezond eten is in mijn ogen totaal geen probleem. Het kan er juist voor zorgen dat je de ‘normale’ dagen minder moeite hebt om wél om je gezondheid te denken. Onthoud daarbij het volgende:

‘Je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst!’

Mijn volgende tips zijn dus vooral gericht op de andere dagen in december, want ook dan kom je waarschijnlijk voor veel verleidingen te staan.

3. Haal pas vlak voor de feestdagen lekkere ongezonde dingen in huis. Als je nu alvast kerstkransjes gaat inkopen, weten we allebei dat ze waarschijnlijk ver voor kerst al op zijn! Wacht dus zo lang mogelijk met kopen. Je zult op andere plekken al genoeg lekkers aangeboden krijgen! Ook als je kinderen hebt, raad ik dit aan. Op scholen, bij sportclubs en bij de opvang krijgen kinderen in deze maand veel lekkere dingen. Het is daarom verstandig om thuis juist een beetje extra op te letten.
4. Als je veel borrels hebt met vrienden of op je werk, maak dan vooraf een plan voor jezelf. Neem als eerste drankje een glas water of een glas cola light of rivella. Je eerste dorst is dan weg, waardoor je niet in de verleiding komt om sneller je wijntje of biertje op te drinken. Wacht zo lang mogelijk met het pakken van het eerste hapje. Als je de smaak te pakken hebt, is het namelijk moeilijker om jezelf te stoppen.

Cocktail2<

5. •Kies tijdens een borrel of feestje kritisch de plaats waar je gaat staan of zitten. Probeer een beetje afstand te nemen van de hapjes. Als er een schaal met lekkernijen binnen armlengte voor je staat, zal je automatisch meer pakken dan wanneer je er speciaal naar toe moet lopen.
6. Af en toe uit eten gaan, is natuurlijk totaal geen probleem. In december heb je echter soms een aantal van deze gelegenheden in een korte periode. Dan is het verstandig om na te denken over je keuzes. Ik schreef daarvoor eerder dit artikel, over gezond eten in een restaurant. Lees het nog eens door!
7. Wil je tóch iets lekkers in huis halen, bijvoorbeeld omdat je visite krijgt, kies dan voor kleine verpakkingen. Haal een klein zakje super lekkere pepernoten bij de lokale bakker, in plaats van een kilozak bij de supermarkt. Zo kom je niet in de verleiding om de restjes op te snoepen als je bezoek weg is.
8. Als je toch een keer de ‘fout’ in bent gegaan, no worries! Veroordeel jezelf niet te streng, dit zorgt er alleen maar voor dat je negatief gaat denken en juist nog meer gaat snoepen. Een keer een mindere dag is echt niet zo erg als het lijkt!

Chocolademelk3

9. Maak een feestje van je normale maaltijden, door gezonde producten te gebruiken die je heel erg lekker vindt. Maak bijvoorbeeld havermoutpannenkoeken als lunch, gezonde warme chocolademelk als ‘treat’ of warme appel met rozijnen en kaneel als gezonde snack.
10. Tot slot ook een hele belangrijke: ontzeg jezelf niets! Dit klinkt misschien raar, maar probeer jezelf niets te verbieden. Je mag al het lekkers hebben, maar het is een eigen keuze om het niet te vaak te doen. Hierdoor is er geen reden om medelijden te hebben met jezelf, jouw lekker-momentje komt nog wel!

Bonustip: Wil je toch ook wat gezonde gerechtjes op tafel zetten tijdens de feestdagen? Vorig jaar gaf ik een aantal suggesties. Natuurlijk komen er dit jaar weer een aantal opties bij!

Maar vooral: geniet van alle mooie dagen in december! Voel je niet schuldig na een dagje ongezond eten, je zult echt niet zomaar blijvend aankomen. De kilo’s zijn er zo weer af, als je de rest van de dagen een klein beetje op let.

Ik wens jullie een hele fijne maand!

Liefs, Marloes

Wat vind jij moeilijk tijdens de decembermaand?

14 reacties

  1. hoi marloes

   kwam je site per toeval tegen complimenten hiervoor,heerlijke recepten.
   ik heb een vraag ben 56 en 1.60 en woog 63.9 ben nu 58.3 ben bezig, ik heb veel buikvet heel ongezond wat doe ik daar aan nog meer afvallen?
   ps ik gebruik sinds een maand geen suiker meer
   en ben ook geen snoeper.
   gr yvonne

 1. Hele goede tips, je moet natuurlijk wel gewoon kunnen genieten van dit soort momenten! De verleiding is altijd groot, maar door het jaar heen gezond eten helpt inderdaad veel beter dan die ene dag in het jaar minder eten!

 2. Ik combineer gewoon feze maand lekker eten met sporten.. Deze maand 4x sport (hardlopen) dan 3x en gewoon de december maand lkkr genieten en niet denken aan oooh dat is ongezond neee gewoon gaan!! niet bij nadenken. Komt in Januari wel weer een balansmaand niks aant handje mensen. GENIET!

 3. Goed idee, GENIETEN!! Dat betekent voor mij ook dat ik me nu voorneem, om BEWUST te gaan genieten. Dus geen ‘automatisch gesnaai’ tussendoor of op borrels, maar wel bewust genieten van lekkere maaltijden.
  Goed plan, daar ga ik me aan houden!! 😉
  En dan is de eerste week van januari gewoon weer een challenge week! 🙂

 4. Ik vind het vooral heel leuk dat je noemt dat mensen zich niet te druk moeten maken, volgens mij is dit een waardevolle tip die ook eens uitgesproken wordt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram