tempeh met broccoli en zoete aardappel

Gezond Koken – 8 Tips voor bereiding!

Als je gezond wilt eten, is het natuurlijk heel belangrijk om de juiste producten te kiezen. In de bereiding van deze producten kun je echter ook nog heel veel doen om het gezonder te maken! Door op de juiste manier jouw maaltijden te bereiden zorg je voor zo min mogelijk verlies van vitamines en mineralen. Bovendien kun je voorkomen dat je voeding veel slechte vetten gaat bevatten. In dit artikel geef ik je tips.

Hieronder de verschillende tips voor het bereiden van een gezonde maaltijd. Ze staan in willekeurige volgorde. Ik wil benadrukken dat het echt niet nodig is om altijd op de perfecte manier te bereiden. Zoals altijd, vind ik dat het gaat om balans!

1. Gebruik weinig water

Hoe meer water je gebruikt bij het koken van producten, hoe meer vitamines en mineralen er verloren gaan in dit water. Om deze reden is stomen beter dan koken, het product komt namelijk niet direct in aanraking met het water!

2. Kook of bak niet langer dan nodig

Hoe langer je producten verhit, hoe meer goede voedingsstoffen er verloren gaan. Een korte bereidingstijd zorgt voor een maaltijd die rijker is aan de stoffen die ons lichaam nodig heeft. Kook je groenten dus liever niet te zacht, beetgare producten bevatten meer vitamines.

pompoenspaghetti met kip

3. Kies voor vloeibare boter of olie om in te bakken

Harde boter uit een pakje bevat meer slechte vetten dan olie of vloeibare boter. Het is dus het beste om te bereiden in vloeibaar vet. Wist je trouwens dat je beter niet kunt bakken en extra vergin olijfolie!? Dit heeft namelijk een vrij laag rookpunt, waardoor de vetten bij een relatief lage temperatuur omzetten in schadelijke vetten. Normale olijfolie is daarom beter.

4. Was alle verse producten goed af

Misschien een inkoppertje, maar het is belangrijk om verse producten goed af te wassen voor bereiding. Zo verwijder je niet alleen vuil, maar ook eventuele bacteri├źn die erop zijn gekomen door het besproeien met regenwater of slootwater.

5. Vermijd frituren

Frituren is ongezond omdat je het vet op hele hoge temperatuur verhit. Daardoor ontstaan schadelijke vetzuren, zoals ik eerder al vermeldde. Daarnaast zuigen gefrituurde producten veel van het vet op, waardoor ze erg calorierijk worden.

Curry met kikkererwten

6. Vermijd veel bakken

Om deze laatste reden kun je ook beter niet te veel bakken. We hebben per dag ongeveer 1 eetlepel olie nodig om te voorzien in onze goede vetten. Als je vlees of vis bakt en daarnaast ook nog gebakken aardappels neemt, komt je hier snel overheen. Een airfryer gebruiken is iets gezonder. Soms is de bereidingstijd hierin echter een stuk langer, waardoor meer goede voedingsstoffen verloren gaan. Dit verschilt een beetje per airfryer merk. Ook kan er veel vocht onttrokken worden, waardoor je een grotere portie nodig hebt om je vol te voelen.

7. Niet te klein snijden

Ook tijdens het snijden van producten, gaan er vitamines verloren doordat ze vervliegen. Het is dus het beste om verse producten te nemen in plaats van voorgesneden groenten en fruit. Ook kun je beter niet te kleine stukjes snijden.

8. Magnetron!?

Persoonlijk vind ik dat de magnetron een veel te slecht imago heeft. Ik gebruik hem regelmatig bij bereiding van producten. Het voordeel is dat je erg weinig water nodig hebt en dat de bereidingstijd relatief kort is. Eigenlijk is het een soort van stomen! Ik doe bijvoorbeeld graag diepvriesgroenten in de magnetron voor 3-4 minuten (geen extra water nodig!). Of ik prik gaatjes in een zoete aardappel en gaar hem in +-5 minuten in de magnetron. Op nu.nl verscheen een tijdje terug een duidelijk artikel waarin wordt uitgelegd waar de angst voor de magnetron vandaan komt.

Conclusie

Gezonde producten kiezen is belangrijk, maar ook met de manier van bereiding kun je veel doen! Natuurlijk eet ik ook regelmatig voorgesneden groenten, eet ik wel eens gebakken aardappels of patat van de snackbar, maar ik probeer zo vaak mogelijk in de gaten te houden dat ik gezonde bereidingstechnieken gebruik.

Groetjes, Marloes

Denk jij na over de manier van bereiden?

3 reacties

  1. De extra vergine olijfolie kun je ook gebruiken in een salade. Is heel erg lekker.
    Daar is die eigenlijk ook voor.

    Grt. Jose

    1. klopt, als je die van de AH koopt, staat er ook op dat extra vergine voor dressing etc zegmaar is, ter ‘garnering’ en de normale voor bakken en braden etc.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram