Gezond in mei is afgelopen – Hoe nu verder?

Collage gezond

Het is vandaag de laatste dag in mei, dat betekent dus ook dan de ‘gezond in mei challenge’ helaas alweer is afgelopen. Anneloes en ik hebben genoten van al jullie leuke reacties op de dagmenu’s en de voorbeeld sportweken. Nu mei over is, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je ineens weer ongezond gaat leven. Het is daarom heel belangrijk om een plan voor jezelf (in je hoofd) te hebben. Ik geef je wat tips en vertel je over mijn eigen plannen. Ook ben ik heel benieuwd naar wat jullie in de komende tijd graag op optimavita.nl zouden willen zien. 

Waarom terugkijken?
Als je gezonder bent gaan leven, is het af en toe heel belangrijk om even terug te kijken naar de afgelopen weken. Wat heb je veranderd in jouw leefpatroon? Ben je misschien meer gaan bewegen, of heb je je voeding aangepast? Bedenk daarbij dan ook wat je dan precies hebt aangepast. Eet je meer fruit en groenten? Of juist minder suiker- en vetrijke producten?

Ik merk bij de cliënten die ik behandel in mijn praktijk, dat ze soms vergeten hoeveel ze al hebben aangepast. Als je een aantal weken bezig bent met een bepaald patroon, dan wordt dat haast alweer ‘normaal’. Het is echter zo belangrijk om niet te vergeten hoe goed je bezig bent! Ook al zijn het soms maar hele kleine dingen, het kan ontzettend positief werken op je gezondheid. Door jezelf af en toe te herinneren aan de voortgang die je maakt, blijf je extra gemotiveerd. Als je een kleine terugval hebt, blijf je toch positief doordat je weet dat er ook ontzettend veel dingen zijn die nog wél goed gaan.

Butt lift

Opdracht
Om jezelf nog even extra te herinneren aan de positieve ontwikkelingen van de afgelopen tijd, heb ik een opdracht voor je:

Noem minimaal 3 veranderingen die jij de afgelopen tijd in jouw leefstijl hebt gemaakt, waar jij je goed bij voelt.

Dit kunnen hele kleine dingen zijn, maar ook wat grotere. Je kunt deze opdracht ‘in je hoofd’ maken. Maar het is nog effectiever om het voor jezelf op te schrijven. Je zou dit telkens kunnen doen als je kleine veranderingen maakt, bijvoorbeeld in een leuk notitieboekje. Hierdoor word je telkens weer herinnert aan hoe goed jij bezig bent. Natuurlijk maak ik deze opdracht ook, hieronder lees je 3 dingen waarover ik de afgelopen tijd heel tevreden ben:

 1. Ik varieer de laatste tijd meer met mijn workouts. Ik doe meer verschillende trainingen en oefeningen. Hierdoor voel ik me niet alleen super goed, maar blijf ik ook constant gemotiveerd om te blijven sporten. Ik heb telkens weer zin om te gaan bewegen.
 2. Ik varieer ook nóg meer met mijn eetmomenten. Een paar weken geleden at ik weer steeds vaker boterhammen als lunch, omdat dat nu eenmaal makkelijk is. De laatste tijd ben ik hiervan afgestapt en maak ik weer meer andere gerechten als lunch. Ik vind dit veel lekkerder! Door mezelf een beetje tijd te gunnen om mijn eetmomenten voor te bereiden, geniet ik meer van het eten.
 3. Als ik iets ongezonds eet, dan geniet ik hier op en top van. Ik heb een periode gehad dat ik meer ongezonde dingen at, zonder er écht van te genieten. Op een vrijdagavond een halve zak M&M’s naar binnen werken, vind ik helemaal niet erg. Maar ik vind het wel zonde als ik er helemaal niet zo’n plezier aan beleef. Daarom snoep ik de laatste weken alleen als ik er écht trek in heb.

Gezond in mei collage

Plan voor de komende tijd 
Als je weet waar je tevreden over bent, kun je ook beter een plan maken voor de komende tijd. Probeer heel concreet voor jezelf te krijgen wat je van jezelf verwacht. Stel daarbij hele realistische verwachtingen. Nooit meer iets ongezonds eten is helemaal niet de bedoeling. Gun jezelf dus zeker genietmomentjes, ik zou zeggen minimaal twee keer per week. Maak daarnaast ook van je gewone maaltijden genietmomentjes, door recepten uit te kiezen die jij lekker vindt.

Ook voor je sportmomentjes is het handig om een plan te maken. Gebruik bijvoorbeeld het format van de voorbeeld sportweken die ik de afgelopen maand heb geplaatst. Plan jouw sportmomenten aan het begin van de week in je agenda, zodat je weet dat je er tijd voor gaat hebben.

Mijn plan is om lekker te blijven doorgaan op deze manier. Ik blijf lekker veel sporten en ik probeer te blijven variëren met mijn maaltijden. Hierdoor heb ik totaal geen moeite met gezond leven! Af en toe iets ongezonds hoort er natuurlijk nog steeds bij!

Ik ben heel benieuwd naar jouw plannen!

Wat wil jij zien op optimavita.nl?
Nu de challenge voorbij is, ben ik ook heel benieuwd wat jullie graag willen zien op de site. Heb je voorkeur voor bepaalde artikelen? Of heb je misschien totaal nieuwe ideeën? Ik vind het ontzettend leuk om dit af en toe van jullie te horen.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw 3 veranderingen? Een wat is je plan voor de komende tijd?

22 reacties

 1. 1. Bewust kauwen.
  2. Me niet schuldig proberen te voelen na een snoepmomentje
  3. Meer variatie in ontbijt.

  Wat ik meer zou willen zie zijn your/my day in food. En ik zou ook wel eens een artikel of artikelen willen zien waarin jullie op zoek gaan of laten zien wat voor tussendoortje uit de supermarkt nu nog wel een verstandige of verstandigere keuze kan zijn. En hoe jullie eten op een dag als je in de avond uit eten gaat of overdag uitgebreid geluncht hebt in een brasserie bijvoorbeeld.

  1. Ja Dootje, een goed idee dat laatste.
   Ik vraag mij ook wel af wat jullie doen qua eten en beweging wanneer jullie uit eten gaan en wat kiezen jullie dan van op het menu? Nemen jullie toch gewoon een salade of gaan jullie volledig los?

 2. Ik heb geleerd:
  1: De porties van het gewone eten groter te maken, telkens meer 1 tussendoortje tussen 2 maaltijden. niet meer de hele dag door ongemerkt een koekje of een abrikoosje weg te eten.
  2: ik eet veel minder zoetigheid/zoete tussendoortjes. Het duurde even maar ik heb nu wel minder trek in zoetigheid.
  3: genietmomentjes zijn (nog) gevaarlijk, ik heb de rem (nog niet) gevonden. moet echt nog afleiding zoeken dan.

  Wat ik leuk vind zijn tussendoortjes receptjes of recepten voor als je visitie hebt of een BBQ of zo, of een hartige taart.

 3. Ik ben pas halverwege op deze site gekomen maar ik had zelf al veranderingen ingevoerd in mijn eetpatroon.
  De drie dingen die ik heb verandert:

  1. Zoveel mogelijk zelf koken en veel meer groenten gebruiken.
  2. Geen tussendoortjes nemen zoals koekjes (sultana) maar echte natuur producten zoals fruit, noten.
  3. Meer water drinken.

 4. 1. 4kg in mei kwijt, nu tendens doorzetten tot streefgewicht;
  2. Eetgewoonte kan nog verbetering gebruiken…
  3. Trainingen bewuster aanpassen, zeker nu de achillespees van zich liet voelen op 115km mountainbiken.

  Idee voor onderwerp: wel of niet nemen van extra multivitaminen/mineralen. Juist doen als je (bovengemiddeld) sport? Of juist niet? Uiteraard jouw visie Marloes 🙂

 5. Hey,

  Ik heb niet echt deze challenge gevolgt maar ik wilde toch even reageren. Ik kwam namelijk halverwege mei pas achter het bestaan hiervan. Ik ben nu 2 weken (17 mei) bezig met afvallen, en eetgewoontes aanpassen. Wat heb ik super veel aan jou site zeg. Dankzij simpele maar gezonde/goed vullende recepten wordt het afvallen gewoon leuk. Ik ben dan ook al 2.5 kg afgevallen 😀 Ik ben wel bang omdat het nu heel goed gaat dat het over een paar weken ineens super slecht gaat en dat ik geen motivatie meer heb. Heb je hier tips voor?
  Heel erg bedankt voor de motiverende dingen die je plaatst. Ik heb eigenlijk niet echt een nieuw idee voor een blog. Blijf voor al zo door gaan 🙂
  Bedankt!

  Groetjes Kim

   1. Bedankt voor je reactie.
    “moet” je dan zelfs iets ongezonds eten als je daar eigenlijk helemaal geen behoefte aan hebt?

    Groetjes Kim

 6. Hoi, ik had een vraagje. Sinds een tijdje ga ik lopen, dat lukt heel goed. Daarnaast zou ik graag wat meer krachttraining willen doen om mijn spieren te versterken om zo loopblessures te vermijden. Ik houd niet zo van fitnesscentra en workouts. Daarom zou ik graag als krachttraining willen starten met zwemmen. Is dat ook mogelijk ter vervanging van fitnessen? Zoja, heb je tips hoe ik dit het best aanpak om mijn spieren te versterken? Hartelijk dank, lize.

  1. @Lize: je spieren wennen snel, het is vaak de pezen (aanhechting aan het bot) die tijd nodig hebben aan te sterken op de schokbelasting tijdens hardlopen. Dus blijf ook lopen maar houdt het opbouwen in tijdsduur en afstand bewust beperkt om blessures te vermijden. Ik heb het genegeerd en was snel een maand uitgerend door een pees die de rem er op gooide (ITB blessure). Just my 2 eurocents als blog-volger

 7. Ik ga Gezond in Mei gebruiken voor juni! Mei was niet de maand om gezond te doen, want ik was jarig, net als mijn vriend en de helft van de familie en ik ging op vakantie.

 8. 1. Ik ben weer gaan sporten: 2x in de week buikdans/orientaalse dans/bollywood.
  2. Ik sla af en toe een tussendoortje over, omdat ik er geen trek in heb.
  3. Ik drink nog maar 1 kop koffie (met (amandel)melk) per dag en drink voor de rest vooral thee en water. Het is al een tijdje zo, maar het is goed om daar even bij stil te staan.
  4. twee stuks fruit per dag is weer de standaard geworden.

  Ook eet ik nu weer wat vaker brood als lunch. Dat scheelt ‘s avonds toch wel wanneer ik om 10u stop met schrijven, dat ik niet een half uur bezig ben met groente snijden, vlees/ei koken en smoothies maken.
  Helaas komt de deadline van mijn bacheloropdracht steeds dichter bij en kan ik de komende drie weken slechts één keer sporten in totaal :(. Lang leve onvoorziene tegenslagen! Maar door één dans te laten vallen, kan ik nog wel meedoen met het optreden!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram