| 6 januari 2015

Gezond in januari….Een extra uitdaging!

Extra uitdaging

We zijn inmiddels alweer een paar dagen bezig met de ‘Gezond in januari-challenge’. De bezoekersaantallen zijn sinds het begin van het jaar gigantisch gestegen, ik weet dat er super veel van jullie enthousiast meedoen. In de video van 2 januari vertelde ik al dat we de challenge langzaam pittiger gaan maken, door aandachtspunten toe te voegen. Vandaag is het zo ver! Lees snel verder om erachter te komen wat de extra opdracht is.

Tot nu toe hadden we drie aandachtspunten:

  1. Eet elke dag 200g groenten en 2 stuks fruit (1 stuk fruit is +- 100g)
  2. Neem alleen maar gezonde tussendoortjes. Ideeën vind je hier of hier in het artikel van een eerdere challenge.
  3. Beweeg minimaal 3x per week. Is dit écht niet haalbaar voor jou, maak dan afspraken met jezelf over hoe je het gaat opbouwen.

Vanaf vandaag komt daar een vierde bij. De drie hierboven blijven dus ook gewoon gelden voor de rest van de maand! Het vierde aandachtspunt is de volgende:

Kies de rest van de maand voor gezonde soorten broodbeleg. Voor 2 boterhammen in de week mag je een uitzondering maken.

Broodbeleg

Het is dan natuurlijk handig om te weten welke producten onder ‘gezond’ vallen. Het is heel lastig om hier een precieze verdeling van te maken. Maar ik heb toch een poging gedaan. De volgende producten zijn in deze challenge toegestaan:

  • Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst.
  • Zoete broodbelegsoorten: appelstroop, perenstroop, halvajam, jam, pindakaas (maximaal 1 boterham per dag).
  • Kaassoorten: : 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, 20+/30+ smeerkaas, schapenkaas, feta, light zuivelspread (bijv. Philadelphia light), geitenkaas, mozarella.
  • Overig broodbeleg: haring, zalm, tonijn, makreel, andere niet gebakken vissoorten, gekookt ei, avocado, hummus, sandwichspread, omelet met groenten en/of mager vlees, tomaat, komkommer, sla, andere rauwkost, fruit (banaan op brood!), natuurlijke notenspreads, gebakken ei, zelfgemaakte magere salades.

Voor een compleet overzicht kun je op deze link klikken, daar kun je ook zien wat meer ongezonde soorten broodbeleg zijn.

Genietmomentjes
Vergeet natuurlijk ook je twee genietmomentjes niet! Elke week heb je twee keer de ruimte om iets te eten of drinken dat niet zo gezond is. Probeer hier zo bewust mogelijk van te genieten. Je mag zelf bepalen hoe je jouw genietmomenten indeelt. Misschien is het de ene week een klein stukje chocolade en de andere week een hele zak chips en een glas wijn. Dat maakt niet uit!

Heel veel succes verder! Als je vragen hebt, kun je ze hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Wordt deze aanvullende uitdaging lastig voor je? Of valt het mee?

21 reacties

  1. Hey marloes,
    Deze extra aanvulling gaat helemaal goed komen!
    Maar nog een vraagje: is honing toegestaan?
    Succes allemaal!!!
    Liefs Sophie

  2. Valt mij alles mee:) ook qua zoetbeleg zit er genoeg lekkers tussen! De genietmomenten helpen mij echt goed om écht te genieten ipv schuldig te voelen en zo zijn andere dagen helemaal niet moeilijk meer.

  3. Dit aandachtspuntje gaat zeker lukken want (blijkbaar :-)) eet ik altijd al gezonde dingen op brood gezien jouw lijst! Ik ben helaas door mijn rug gegaan dus het 3x sporten houd ik even voor gezien. Wel doe ik oefeningen om mijn onderrug sterker te maken en uiteraard beweeg ik wel De andere aandachtspunten gaan zeker goed. Ik probeer ook af en toe een salade te eten tussen de middag en op die manier krijg je nog meer groente binnen. Daar doe ik ook wel eens een appel doorheen en dat is dan weer een stuk fruit 🙂 Kortom, ik ben niet ontevreden 🙂 Succes iedereen!

  4. Voor mij is die extra uitdaging ook geen moeilijke!
    Wel moet ik even kalm aan doen met bewegen (vooral voor beenspieren), heb namelijk laatst rondje van 10km hardgelopen, dit ging heerlijk. Paar dagen later nog een rondje, van 5km en heb daarbij mijn rechter hamstring wat opgerekt (?), want die doet pijn. Met mijn werk loop ik al behoorlijk wat, dus ga even die spieren niet met sporten belasten. Wel lekker spieroefeningen aan doen voor armen/buik/schouders met een kettlebell. Even klein weekje rust en dan komen de sportmomenten weer goed.

    Het eten gaat prima! Maar was natuurlijk alle tijd al bezig met het gezonder eten, dus is niet zo heel moeilijk. De cheatmomentjes neem ik wel lekker, afgelopen weekend een zelfgemaakte pizza en af en toe blokje chocola of wat chips 🙂

  5. Hmmm…nou wil ik niet de spelbreker zijn….Toch ga ik besluiten om mijn 48+ kaas niet te vervangen voor iets anders. Ik eet door de week regelmatig kaas, gemiddeld 0,5 tot 1 plak per dag. Daarnaast eet ik meestal kipfilet of filet americain. En eigenlijk denk ik dat dit kleine beetje kaas gewoon prima is. Ik vind de 30+ echt smaakloos. Omdat ik voor de rest al veel gezonde keuzes maak, hou ik deze er gewoon in. *stout*

    1. Ik heb ook heel erg getwijfeld of ik normale kaas in het rijtje zou zetten….omdat ik hier eigenlijk een beetje hetzelfde over denk als jij! Maar omdat ik weet dat veel Nederlanders veel meer kaas eten, heb ik deze keuze gemaakt. Op de markt vind je trouwens vaak hele lekkere 30+ kaas.

      1. Dankjewel voor je reactie, goed om te lezen!
        Ik was echt aan het twijfelen: ga ik de kaas weglaten? Ga ik een reactie plaatsen? Wat vind ik nou echt?
        Maar met deze uitleg erbij, snap ik het wel. Ik eet bijvoorbeeld nooit een blokje kaas, dat vind ik dan weer niet lekker, veel te romig. Dus ik zal nooit een plak kaas even in mijn mond duwen 🙂
        Ik zal eens op de markt kijken of er bij ons ook goeie 30+ te krijgen is! Dank voor de tip.

  6. Hoi Marloes,
    Ik had even een vraagje. Ik drink graag vruchtenthee en doe daar ook wel is wat honing in. Is honing in de thee echt heel ongezond of is het niet zo erg?

    De januari-challenge gaat me trouwens goed af! Ik vind dit soort dingen erg leuk, misschien vaker doen?

    1. Ik doe inderdaad vaker challenges Nina! Honing is voor je lichaam niet heel anders dan suiker. Het is wel natuurlijker, maar het levert je lichaam weinig goeds en bevat wel veel calorieën. Ik raad het dus niet aan om veel te gebruiken.

  7. Erg leuk die challenges. Ik doe mee.
    Ik maak tegenwoordig zelf chocoladereepjes van cacao, kokosolie, honing en noten met rozijnen. Supermakkelijk en heel lekker. Valt dat ook nog binnen de gezonde tussendoortjes?

    1. Honing is voor je lichaam eigenlijk een beetje hetzelfde als suiker. Ik zou je dus aanraden om de repen niet elke dag te nemen, maar ik vind dat je ze nog wel kunt rekenen tot redelijk gezond! Die indeling is altijd lastig…

    1. Beiden bevatten veel suiker. Suiker in een dadel wordt iets langzamer opgenomen door je lichaam, maar het blijft suiker. Ik raad je dus sowieso aan om het niet te vaak te gebruiken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram